REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 octombrie 2022)

Energocom a obținut licența pentru a putea cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața română

Societatea pe Acțiuni Energocom a obținut licența la ANRE România pentru a putea cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața română. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Totodată, oficialul a informat că Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina.

 

Peste 3500 de șoferi au fost sancționați pentru încălcarea regulilor de circulație

În zilele de odihnă, peste 3500 de conducători auto au fost sancționați de polițiști pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră. Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), 1556 de conducători auto au depășit limita de viteză. De asemenea, circa 500 de conducători auto nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră.

 

În luna septembrie deputații au votat 36 de inițiative legislative

Un număr de 36 de inițiative au fost votate la ședințele plenare ale Legislativului, desfășurate pe parcursul lunii septembrie. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, 16 dintre ele au fost adoptate în prima lectură. Totodată, 13 proiecte de lege și 6 hotărîri au fost aprobate în lectură finală. În prezent, pe agenda Parlamentului sînt 290 de acte normative.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 623 mln de lei în ultima săptămînă

În perioada 26 septembrie – 2 octombrie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 623,5 milioane de lei (aproximativ 31,1 mln de euro), cu 9,4% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit instituției, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 6,5 mln de lei, ceea ce reprezintă 2,9% din totalul sumei încasate.

 

Camera de Comerțși Industrie a premiat cîștigătorii concursului „Polobocul de Aur”

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a premiat ieri cîștigătorii concursului „Polobocul de Aur”. Potrivit instituției, la ediția a XX-a a Concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur”, au concurat circa 400 de vinuri de casă, 117 au ajuns la etapa națională, iar nouă au fost selectați învingători. Premiul Mare pentru cîștigătorii Concursului „Polobocul de Aur” este un butoi de 100 de litri.

 

Teatrul Național ”Eugene Ionesco” a semnat un memorandum cu o companie de profil din Japonia

La sediul Ambasadei Republicii Moldova din Tokyo, în prezența Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Moldovei în Japonia, Dumitru Socolan, a avut loc recent ceremonia de semnare a Memorandumului de colaborare dintre Teatrul Național ”Eugene Ionesco” (TEI) din Chișinău și Compania de Teatru Hachimaru Ghekidan (1980) din capitala niponă.

 

Lucrările pe cîteva sectoare de drum din raionul Ialoveni au fost realizate în proporție de peste 85%

Lucrările desfășurate pe cîteva sectoare de drum din raionul Ialoveni au fost realizate în proporție de peste 85%. Beneficiarii acestui proiect sînt peste 20 mii de locuitori din localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni. Astfel, pe circa 35 km de drum au fost executate lucrări de reabilitare a părții carosabile, au fost construite șanțuri de evacuare a apelor de suprafață ce vor diminua riscurile inundării gospodăriilor private, amenajat accesul către gospodării, aplicate marcaje rutiere și construite stații de așteptare a transportului public.

 

ANSP a lansat Săptămîna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci

Agenția Națională pentru Sănătate Publică organizează, în perioada 3-9 octombrie, Săptămîna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Evenimentul se desfășoară în premieră, sub genericul ”Evitați cumpărarea ciupercilor din locuri neautorizate”. În această săptămînă specialiștii își propun să informeze și să sensibilizeze populația privind pericolul consumului de ciuperci și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Conform sursei citate, în țara noastră, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

 

Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților după ce a lăsat o femeie fără apartament

Un bărbat va compărea pe banca acuzaților după ce a lăsat-o pe o femeie fără apartamentul în valoare de peste 600 de mii lei din centrul Chișinăului. În anul 2004 el a intrat fraudulos în posesia locuinței. Bărbatul s-a eschivat cu succes pe parcursul a 18 ani, datorită faptului că și-a perfectat acte de identitate false și s-a mutat cu traiul în Ucraina, fiind dat în urmărire de către autoritățile de la Chișinău. Ulterior, acesta a fost reținut la revenirea recentă în Moldova și a fost plasat în arest preventiv.

 

Carburanții se scumpesc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru 4 octombrie. Potrivit unui comunicat al Ageției, un litru de benzină va costa 24,07 lei, cu 6 bani mai mult, iar un litru de motorină - 25,47 lei, cu 7 bani mai mult.