REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 august 2022)

În toate sectoarele din Chișinău vor fi deschise iarmaroace școlare

În toate sectoarele din Chișinău vor fi deschise iarmaroace școlare, începînd cu data de 15 august. Șeful Direcției comerț, prestări servicii și alimentație publică, Valentina Constantinov, a subliniat că, la tîrgurile de profil, locuitorii municipiului vor avea posibilitatea să cumpere rechizite școlare, vestimentație, ghiozdane și alte mărfuri pentru elevi. „Pînă la finele acestei săptămîni vor fi stabilite adresele unde vor fi amplasate tîrgurile școlare. În prezent, agenții economici depun cererile de participare la preturile de sector”, a spus Constantinov.

 

Maia Sandu a discutat cu congresmenul american Eric M. Swalwell

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit astăzi cu congresmenul american Eric M. Swalwell. Interlocutorii au discutat despre situația de securitate din regiune, despre relațiile moldo-americane și despre cooperarea bilaterală. Șefa statului a subliniat importanța sprijinului de care a beneficiat Moldova din partea SUA pe parcursul anilor, atît pentru consolidarea instituțiilor democratice, cît și pentru dezvoltarea economică. Ea și-a exprimat speranța că Statele Unite ne vor ajuta și în depășirea actualelor crize economice și energetice, amplificate de războiul din Ucraina. Congresmenul Eric M. Swalwell a apreciat eforturile autorităților de a realiza reformele-cheie, a combate corupția și a apropia țara de Uniunea Europeană, și ne-a asigurat de sprijinul Statelor Unite în acest demers.

 

A fost relansată campania ecologică „Marea Debarasare”

Ministerul Mediului se alătură campaniei ”Marea Debarasare”, după ce aceasta a fost relansată cu scopul de a soluționa problema deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), precum și a celor de baterii, acumulatori auto și staționar cu gel (DBA). Acţiunea este organizată de ”Moldrec Group” și propune preluarea gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la instituţiile şi companiile din sectorul public şi privat, cu întocmirea tuturor documentelor legale, care să ateste faptul că prin participare şi-au îndeplinit obligaţiile legale și morale de gestionare a deşeurilor electrice.

 

Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere

Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere. În ultima săptămînă au fost înregistrate 450 de cazuri, cu 43 mai multe decît în anterioara, comunică Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Cei mai afectați sînt copiii, care constituie 65,1% din numărul total de cazuri. Conform rezultatelor investigațiilor de laborator, de pe obiectele mediului înconjurător au fost colectate 61 de probe, în 15 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) (ce nu provoacă holera, dar poate cauza boli diareice acute).

 

Circa 8000 de familii din capitală vor primi 700 de lei ajutor pentru noul an școlar

Circa 8000 de elevi din familii social-vulnerabile din capitală vor primi cîte 700 de lei ajutor pentru noul an școlar. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, acțiunea face parte dintr-un program de susținere financiară a familiilor defavorizate din capitală. Plata se va realiza în două tranșe. În prima tranșă, vor beneficia de ajutor material 6423 de copii, în sumă de 4,4 milioane de lei (circa 220 mii de euro). Beneficiari ai programului sînt: familiile cu mulți copii fără venituri sau cu venituri mici, familiile monoparentale, cele în care unul din părinți are grad de dizabilitate și familiile care au statut de tutelă.

 

Un angajat al Inspectoratului de Poliție Botanica și complicii săi vor ajunge pe banca acuzaților

Dosarul mitei de jumătate de milion de lei, cerută de un ofițer de poliție și complicii săi pentru rezolvarea unui dosar, a fost transmis în judecată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, omul legii și complicii săi sînt învinuiți de trafic de influență în dosarul mitei de jumătate de milion de lei, cerută pentru rezolvarea unui dosar, inițiat pentru comercializarea de droguri. Procurorii anunță că inițial în privința celor trei persoane reținute a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest. Avînd în vedere faptul că unul dintre învinuiți a colaborat cu ancheta, în privința acestuia a fost aplicată o măsură preventivă non-privativă de libertate, pe cînd în privința celorlalți doi învinuiți a fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 zile.

 

Pacienții cu maladii oncologice vor avea acces facilitat la medicamente compensate

Accesul pacienților cu maladii oncologice la tratamentele pe care le urmează la domiciliu sau în instituțiile din raion va fi facilitat. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Ala Nemerenco, după ședința Consiliului pentru medicamente compensate. Potrivit sursei citate, pentru prima dată în istoria sistemului național de asigurări medicale a fost stabilită drept prioritate strategică pentru următoarea perioadă maladiile oncologice, pentru tratamentul cărora vor fi accesibile medicamente compensate.

 

Preţurile la benzină şi motorină vor scădea în continuare

Prețurile la carburanți au scăzut în ultima perioadă cu peste 18% la benzină și 17% la motorină. După ce în luna iunie a anului curent prețurile la carburanți au atins un nivel istoric maximal de 33,90 lei/litru pentru benzina COR 95 și de 32,46 lei/litru pentru motorina standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat astăzi că, în prezent, se atestă o tendință de continuă scădere a acestora. Astfel, urmînd același trend, pentru ziua de joi, 4 august, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: 27,61 lei/litru - pentru benzina COR 95 (- 11 bani); 26,88 lei/litru - pentru motorina standard (- 21 bani).

 

Un bărbat din capitală a ajuns la spital după ce a căzut într-un bazin

Un bărbat în vîrstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri după ce a alunecat de pe o scară și a căzut într-un bazin fără apă cu adîncime de peste doi metri și s-a ales cu traumatisme. Potrivit IGSU, cazul a avut loc în seara zilei de ieri într-o gospodărie de pe o stradă din orășelul Codru al municipiului Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:20. În urma incidentului, bărbatul a obținut traumatisme la picior și cap. Ajunși la destinație medicii echipajului de urgență nu au putut să-i acorde ajutor, astfel a fost necesară intervenția pompierilor pentru al recupera.

 

Polonia va susține cinci orașe din nordul țării în programele de revitalizare urbană

Orașele Otaci, Dondușeni și Rîșcani vor beneficia de suport din partea Poloniei în elaborarea programelor de revitalizare urbană (PRU), iar orașele Ocnița și Sîngerei vor avea suportul experților în vederea actualizării PRU existente. Reprezentanţii acestor localităţi s-au întrunit pentru a definitiva planul de acţiuni pentru perioada următoare. Elaborarea și actualizarea PRU pentru cele cinci orașe din nordul țării se va desfășura în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM). În cadrul discuției, oficialii au vorbit despre criza refugiaților, dimensiunea mobilității umane și provocările asociate, precum și prioritățile cooperării dintre Republica Moldova și IOM în vederea susținerii eforturilor și necesităților de asistență ale Guvernului în domeniile enunțate.