REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 septembrie 2022)

Este marcată Ziua mondială a inimii

În Republica Moldova, fiecare a patra persoană suferă de boli ale aparatului circulator, iar fiecare al doilea deces este provocat de acest tip de maladii. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei mondiale a inimii. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul curent, evenimentul are loc sub genericul ”Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!”. În centrele de sănătate publică, vor fi organizate activități de informare pentru populație privind importanța prevenirii factorilor de risc și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

 

Maia Sandu: „Dacă Gazprom taie gazul, trecem la alți parteneri”

În cazul în care, Gazprom va deconecta Republica Moldova de la gaz după 1 octombrie, autoritățile vor înlocui parțial consumul de gaze cu alte surse de energie și vor cumpăra de la alți parteneri. Despre aceasta a anunțat Președintele Maia Sandu. „Evident că dacă se întrerupe furnizarea de gaze de la Gazprom, există un plan B, pe termen scurt. Pe termen mediu, acest plan va trebui completat. Trebuie să fim gata pentru orice scenariu. (...) Pentru sectorul de încălzire se va folosi păcură”, a precizat Maia Sandu.

 

Radu Albot s-a calificat în sferturi la un turneu din Coreea de Sud

Jucătorul moldovean de tenis Radu Albot (91 ATP) s-a calificat miercuri în sferturile de finală ale turneului ATP 250 de la Seul, dotat cu premii totale de 1.117.930 de dolari, după ce l-a eliminat în optimi pe americanul Steve Johnson (117 ATP) în două seturi simetrice, 7-6 (7/3), 7-6 (7/3). Albot s-a impus în mai puţin de două ore şi va juca în runda următoare împotriva canadianului Denis Shapovalov (24 ATP, favorit nr. 4).

 

Benzina și motorina se scumpesc

După cîteva zile în care carburanții s-au ieftinit, vineri benzina și motorina se scumpesc. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru vineri, 30 septembrie. Astfel, un litru de benzină va costa 23,91 lei, cu 2 bani mai mult, iar un litru de motorină - 25,26 lei, cu 2 bani mai mult.

 

Reprezentanții Băncii Mondiale au evaluat lucrările pe sectoare de drum din Telenești și Rezina

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale au vizitat șantierul de reabilitare a unor sectoare de drum din raioanele Telenești și Rezina. Lucrările sînt executate pe trei sectoare de drum și traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzeși, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina. În cadrul vizitei, reprezentanții băncii au apreciat progresul de reabilitare a drumului, care este de circa 79% pe sectorul I, peste 59% - pe sectorul II și 43% - pe sectorul III.

 

Comisarul European Johannes Hahn va sosi vineri la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea vineri, 30 septembrie, o întrevedere cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău. Potrivit Președinției, după discuțiile bilaterale, șeful statului și Comisarul Johannes Hahn vor susține declarații comune de presă.

 

Maia Sandu s-a întîlnit cu reprezentanții Asociaţiei Businessului European

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit cu mai mulți membri ai Asociației Businessului European (EBA) din Moldova. Discuția a vizat situația de securitate și cea economică din țară, și condițiile în care își desfășoară activitatea businessul în Moldova. Președintele a menționat că guvernarea derulează mai multe reforme, una dintre priorități rămînînd reforma justiției și curățarea sistemului de persoanele corupte, prin care va fi asigurată buna funcționare a instituțiilor statului și care este așteptată de toată societatea.

 

Un bărbat a fost lovit mortal de un automobil

Un bărbat de 40 de ani, care mergea pe mijlocul carosabilului, a fost accidentat mortal. Tragedia s-a produs în seara de 28 septembrie, în localitatea Sauca, Ocnița. În urma impactului, conducătorul automobilului a părăsit locul accidentului. La scurt timp, acesta a fost identificat. Șoferul s-a dovedit a fi un tînăr de 20 de ani originar din Ucraina. Acesta a fost reținut și plasat pentru 72 de ore în izolatorul de detenție provizorie. Pe caz a fost inițiată o anchetă.

 

Secția boli infecțioase de la Spitalul din Criuleni ar putea fi închisă

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a desfășurat o vizită inopinată la Spitalul raional Criuleni. În urma acesteia, ministrul a anunțat că Secția boli infecțioase va fi în mod de urgență transferată în alt spațiu sau va fi pur și simplu închisă. „Mă întorc dintr-o vizită neplanificată în Spitalul raional Criuleni. Seara poți vedea mai multe decît ziua. M-a întristat la culme un aspect și m-au bucurat altele. Deși per general este un spital îngrijit, cu secții renovate, medici tineri, personal calificat, spitalul are si o încărcătură de dinamită, gata de explozie. Este secția de boli infecțioase”, a spus ministrul.

 

Directorul unei companii și doi brokeri vamali vor ajunge pe banca acuzaților

Oamenii legii au încheiat urmărirea penală în privința unui director de companie și broker vamal, care au cauzat prejudicii de peste șase milioane lei statului, la importul produselor de tutun din Danemarca și Belgia, în 2019 și 2020. A fost încheiată urmărirea penală și în privința companiei care a solicitat serviciile de brokeraj investigate. Mai exact, directorul companiei s-a pus de acord cu brokerii în cauză să indice în actele de vămuire faptul că importau în Moldova „tutun și înlocuitori de tutun,” pe cînd în realitate, în rezultatul probelor prelevate de oamenii legii, a fost stabilit că marfa de fapt constituie „tutun tăiat fin, destinat rulării în țigarete.”

 

Eliminarea regimului duty-free a fost analizată la Parlament

Proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova a fost examinat de Comisia economie, buget și finanțe. Membrii comisiei au susținut modificările și vor înainta proiectul pentru dezbateri în prima lectură în plenul Legislativului. Scopul proiectului este promovarea principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor ce sînt comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile comerciale amplasate în zonele vamale. După adoptarea legii, magazinele duty-free vor activa pînă la expirarea licenței curente.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59