REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 martie 2021)

Prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a va începe la 1 aprilie

În acest an, în municipiul Chișinău, înscrierea copiilor în clasa I-a va avea loc în două etape: de la 1 aprilie pînă 11 iunie și de la 14 iunie pînă la sfîrșitul lunii august. Este necesară completarea cererii de înscriere după modelul ataşat pe platforma E-şcoala, la care se anexează copia buletinului de identitate a unui părinte și copia certificatului de naștere a copilului. Informaţia a fost precizată, de către şeful interimar al Direcției educație, tineret şi sport din municipiul Chişinău, Andrei Pavaloi. Înscrierea se va face în 122 de instituţii şcolare. Numărul aproximativ de copii planificaţi este de 9156, în 340 de clase. Anul trecut au fost înscrişi în clasa I-a 8798 de copii.

 

În Chișinău, numărul bolnavilor de COVID-19 va trece de 100 de mii

Șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a declarat astăzi că în această săptămînă numărul bolnavilor de COVID-19 va trece ce cifra de o sută de mii. "De la începutul pandemiei de coronavirus, se înregistrează un număr de 99 380 de mii de bolnavi, în această săptămînă vom trece de cifra de o sută de mii", a spus Gîlcă. În același timp, oficialul a precizat că în spitalele municipale sînt internați cu noul coronavirus 1324 de pacienți. Numărul celor internați în spitalele municipale este în scădere față de ziua de luni, 22 martie, cînd se înregistra 1360 de pacienți cu COVID-19 internați.

 

În țară e anunțat Cod Galben de vînt

Săptămîna curentă a început cu Cod Galben de vînt, valabil pentru ziua de luni, vreme rece, înnorată şi ploioasă, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Potrivit meteorologilor, astăzi se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În următoarele zile, valorile termice se vor încadra între 7-12 grade Celsius, ziua. Noaptea încă se așteaptă temperaturi cu minus, mercurul termometrelor coborînd sub zero cu 2 grade Celsius.

 

Municipiile Cahul şi Iași au semnat un Acord de înfrățire

Municipiile Cahul şi Iaşi (România) s-au înfrăţit, după ce sîmbătă, 27 martie, la Primăria ieșeană, edilii celor două localități au semnat un acord în acest sens. După capitala Chișinău, Cahul este al doilea oraș din R. Moldova înfrățit cu Iașul. Acordul de înfrățire între municipiile Iași și Cahul a fost aprobat de consiliile locale ale celor două orașe încă în aprilie anul trecut, or, restricțiile sanitare au amînat semnarea actului propriu-zis, pînă pe 27 martie.

 

Drumurile din Chișinău vor fi spălate

Întreprinderea municipală "Exdrupo" va începe spălarea părții carosabile a drumurilor din Chișinău. Directorul întreprinderii, Sergiu Tomiță, a declarat astăzi, că în această săptămînă va începe spălarea părții carosabile a drumurilor din capitală. În același timp, oficialul a precizat că în termen de trei săptămîni vor fi plombate gropile existente pe străzile din municipiu. "Putem remedia gropile apărute pe străzile din Chișinău în termen de trei săptămîni, va dura cel puțin două-trei luni pentru remedierea problemelor mai grave", a explicat Tomiță.

 

Procuratura Generală a făcut public Raportul de activitate pentru 2020

Printr-un comunicat de presă, Procuratura Generală anunță despre publicarea Raportului de activitate pentru anul 2020. Potrivit Raportului, Procuratura s-a concentrat pe repararea greșelilor și abuzurilor admise de predecesori în raport cu persoanele incomode sistemului oligarhic. ”A fost pus punct încălcărilor masive ale drepturilor omului, dosarelor politice, hărțuirii oponenților politici și persecutării afacerilor. Anunțate la mijlocul anului trecut de Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, primele rezultate au fost consolidate, tendințele instituționale de prioritizare a drepturilor omului fiind menținute pe durata întregului an 2020”, se arată în raport.

 

CNA a pus sechestru pe bunuri de aproximativ 20 de milioane de lei

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) anunță că în ultima săptămînă, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a CNA a pus sechestru pe bunuri de aproximativ 20 de milioane de lei. Într-o notă emisă de CNA se menționează că este vorba despre bunuri de provenienţă ilicită care au fost indisponibilizate, săptămîna trecută, în cadrul unei cauze penale, aflate în gestiunea procurorilor. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe 33 de bunuri, inclusiv capital social, încăperi locative şi nelocative, construcţii locative şi nelocative, terenuri pentru construcţii şi agricole. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este de 19 361 104 lei.

 

MApN al României a oferit 1,5 tone de echipamente de protecție sanitară

O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române a executat astăzi, 29 martie, o misiune de asistență umanitară internațională în sprijinul Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19, pentru transportul a 1,5 tone de echipamente de protecție sanitară. Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în R. Moldova, misiunea se desfășoară la solicitarea Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa. Aeronava a decolat la ora 08.00, de la Baza Aeriană Otopeni, cu destinația Luxemburg, pentru încărcarea echipamentelor și transportul acestora la Chișinău.

 

Tiraspolul deschide 11 puncte de vaccinare cu AstraZeneca

Tiraspolul începe astăzi vaccinarea, după ce a ținut trei săptămîni vaccinul donat de România în depozit. Procesul de imunizare trebuia să înceapă pe 12 martie, însă a fost amînat în așteptarea vaccinului rusesc, care nu a ajuns în regiune. Au fost deschise 11 puncte de vaccinare cu AstraZeneca. În primul rînd, sînt vaccinați medicii. Liderul separatist de la Tiraspol anunță că dacă cererea în rîndul lucrătorilor din domeniul sănătății va fi redusă, locuitorii regiunii va avea ocazia să se vaccineze. Peste 5000 de medici s-au înscris deja pe lista de așteptare pentru a se vaccina, cu cele 2410 doze existente în stînga Nistrului.

 

Vasile Bolea candidează la funcția de judecător la CC

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care este și președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, se numără printre predentenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională. În total, 16 candidați s-au înscris în concursul pentru funcția de judecător constituțional, anunță Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Linia verde pentru asistență medicală COVID-19 a fost activată în Chișinău

Locuitorii Capitalei vor avea posibilitatea să se plîngă municipalității pe calitatea serviciilor medicale din instituțiile de sănătate la Linia verde, lansată astăzi. Anunțul a fost făcut de către edilul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Mai exact, oamenii vor putea raporta problemele cu care se confruntă la capitolul noul coronavirus, dar și adresa întrebări specialiștilor din domeniu. În cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, Ion Ceban a precizat că apelul la 080000080 va fi gratuit, iar acesta va fi disponibil de luni și pînă duminică, de la orele 08:00 și pînă la 17:00.