REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 decembrie 2021)

Aproape 30 la sută din populație a fost imunizată împotriva COVID-19

Ministerul sănătății a anunțat astăzi că rata națională de vaccinare împotriva COVID-19 cu o doză de ser este de aproape 30%, iar cu schema completă – de peste 28%. Potrivit sursei citate, în perioada 20-26 decembrie, au fost imunizate 35 223 de persoane, cu 2% mai mult față săptămîna precedentă. Pînă pe 26 decembrie, doza booster a fost administrată la 59 927 de oameni. Ultimele date prezentate de MS arată un număr total de 4 522 de copii vaccinați împotriva COVID-19 cu o doză și 3 387 de minori care au încheiat schema completă de imunizare. Pînă în prezent, în Moldova au fost administrate 1 764 035 doze de ser anti-COVID.

 

Fostul șef al statului Igor Dodon a fost audiat la Procuratură

Ex-președintele Igor Dodon s-a prezentat astăzi la Procuratură, pentru a fi audiat în dosarul Energocom. Dodon susține că dosarul de la Procuratura Generală “este o încercare de a deplasa accentele în societate înainte de Anul Nou”. „Este un dosar deschis pentru o situație din 2008-2009. Am discutat cu procurorul de caz, el mi-a prezentat o parte din cauzele acestui dosar. A fost semnarea ordonanței, am luat detaliile, am depus cerere ca să luam toate documentele din dosar. Unicul lucru de care îmi aduc minte este că în aprilie 2008 a fost lichidat Ministerul Energeticii și competențele au fost transmise la Ministerul Economiei”, a spus Dodon după discuțiile de la PG. Igor Dodon a fost audiat astăzi în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009, atunci cînd el exercita funcția de ministrul al Economiei.

 

O instituție de învățămînt va purta numele lui Adrian Păunescu

Gimnaziul nr. 7 din str. Milești 34, sectorul Centru din capitală a fost redenumit în Gimnaziul “Adrian Păunescu”. În ședința de astăzi, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat modificarea denumirii Gimnaziului nr. 7 în Gimnaziul “Adrian Păunescu”, în memoria poetului, publicistului, criticului literar, eseistului, traducătorului, omului politic român Adrian Păunescu.

 

Toate drumurile din capitală și cele de acces către suburbii sînt practicabile

Pe străzile din municipiul Chișinău se circulă în condiții de iarnă, toate drumurile din capitală și cele de acces spre suburbii sînt practicabile. Primăria a anunțat despre starea drumurilor și acțiunile de intervenție ale serviciilor gospodărești pentru deszăpezirea și combaterea poleiului. Astfel, în dimineaţa zilei au ieșit pe rutele de transport public de pasageri 309 troleibuze şi 111 autobuze. Transportul public circulă, pe toate rutele municipale, fără întîrzieri majore față de program. ÎM Regia „Exdrupo" a intervenit în schimbul de noapte (17:00-08:00), cu 51 de autospeciale și mecanisme, fiind utilizate 462 tone de amestec antiderapant și 30 tone de sare. Lucrările continuă.

 

Executivul a anunțat concurs pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Comisiei de certificare

Cancelaria de Stat a anunțat astăzi inițierea concursului pentru selectarea celor trei candidați din partea Guvernului la funcția de membru al Comisiei de certificare. Potrivit legislației, concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Comisiei de certificare include competiția dosarelor și proba interviului. La funcția de membru al Comisiei de certificare pot candida persoanele care corespund uneia dintre următoarele condiții: specialist în domeniul financiar, reprezentant al organizațiilor necomerciale, specialist într-un domeniu aferent activității de utilitate publică.

 

Au fost finalizați peste 8 km ai Coridorului 11 din raionul Criuleni

Reabilitarea a peste 8 km a drumului L314, de ocolire a satului Izbiște și a drumului L314 M2 – Peresecina – Hîrtopul Mare – Ohrincea din raionul Criuleni, parte a Coridorului 11 executată de antreprenorul Nouconst S.R.L. a fost finalizată integral. În acest scop, a fost instituită Comisia de recepție finală. Proiectul a inclus reabilitarea sistemului rutier, construcția podeţelor, reabilitarea podului, construcţia canalelor de scurgere și a rigolelor.

 

Echipele mobile de vaccinare vor primi echipamente speciale donate de OMS

Un număr de 120 de laptopuri și tot atîtea computere, 152 de televizoare și 1 100 seturi de echipamente vestimentare și de protecție au fost donate instituțiilor medicale implicate în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, cu suportul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Valoarea donației constituie circa 228 de mii de euro. Cele 120 de laptopuri și 120 de computere vor fi distribuite instituțiilor din asistența medicală primară pentru a îmbunătăți rata de utilizare a sistemelor informaționale și digitalizarea integrală a procesului de vaccinare.

 

Încă 100 de mii de doze de vaccin Sputnik V vor ajunge la Tiraspol

Încă 100 de mii de doze de vaccin Sputnik V ajung astăzi în regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată de Elena Mudrîi, ofițer de presă al Ministerului sănătății. „Agenția medicamentului și dispozitivelor medicale a autorizat anterior importul a 200 mii de doze de vaccin Sputnik V în cadrul achiziției unui lot pentru regiunea transnistreană, realizată de campania Lekfarm”, a precizat Elena Mudrîi. Pe 28 noiembrie la Tiraspol au ajuns 100 de mii de doze de vaccin Sputnik V, după ce în „Monitorul Oficial” a fost publicat prețul de achiziție al unei cure (două doze), care este de 19,9 dolari SUA.

 

Doi turci au fost condamnați în dosarul contrabandei cu heroină din Iran

Doi cetățeni turci au fost condamnați la 11 și, respectiv, 6 ani de închisoare în dosarul contrabandei cu 200 kg de heroină din Iran. Potrivit PCCOCS, instanța de judecată a dispus și nimicirea celor 200 kg de heroină introduse în R. Moldova prin contrabandă, precum și achitarea de către inculpați a cheltuielilor de judecată, în sumă de peste 40 mii de lei. Suplimentar, magistrații au dispus confiscarea în contul statului a circa 200 000 lei de la inculpați. Totodată, PCCOCS a anunțat că procurorii vor contesta sentința la Curtea de Apel Chișinău, deoarece o consideră prea blîndă, precum și vor solicita expulzarea celor doi inculpați, după executarea pedepsei.

 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului va colabora cu structura similară din România

Inspectoratul pentru Protecția Mediului va colabora instituțional cu Garda Națională de Mediu din România. Șeful inspectoratului, Ion Bulmaga, a avut o întrevedere, în regim de videoconferință, cu omologul său român, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu din România, Marioara Gatej. În cadrul schimbului de opinii cu privire la problemele de mediu, atît cele de la nivel național, cît și cele internaționale, precum gestionarea deșeurilor, braconajul transfrontalier de pe malul rîului Prut, s-a convenit inițierea unei cooperări la nivel institutional.

 

Primăria Chișinău a premiat 40 de pedagogi cu vîrste de peste 75 de ani

40 de cadre didactice cu vîrste de peste 75 de ani, care activează în instituțiile municipale de învățămînt din Chișinău după pensionare, vor primi cadouri cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Inițiativa premierii pedagogilor seniori cu daruri specifice Sărbătorilor de Iarnă aparține viceprimarului Angela Cutasevici, care a declarat că profesorii care continuă să activeze după vîrsta de pensionare reprezintă o comoară de neprețuit. Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a specificat că în instituțiile de învățămînt municipale activează 1 541 de persoane de vîrstă pensionară.

 

O schemă infracțională privind eliberarea certificatelor false de vaccinare a fost destructurată de SPIA

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, sub conducerea Procuraturii Anticorupție au destructurat o schemă infracțională privind eliberarea certificatelor false de vaccinare. Potrivit SPIA, măsurile speciale de investigații și acțiunile de urmărire penală au avut loc în perioada iulie 2021 - decembrie 2021. În cadrul acestora au fost documentate acțiunile ilegale ale unor funcționari publici cu statut special. Astfel, au fost identificate 240 de persoane, care direct/indirect au avut tangență cu circumstanțele enunțate mai sus, în privința acțiunilor cărora urmează să se expună organul de urmărire penală.

 

30 de autovehicule au fost tractate de salvatori după ce au rămas blocate

În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit pentru deblocarea de pe trasee a 30 de autovehicule, printre care ambulanțe, autocare dar și vehicule de mare tonaj. Potrivit IGSU, șase autocamioane au fost tractate de salvatori după ce au rămas blocate pe Calea Ieșilor din capitală. Alte șapte camioane au fost deblocate de pe Calea Orheiului din Chișinău. De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în raionul Ungheni, după ce o ambulanță s-a împotmolit în zăpadă. O intervenție similară a avut loc și în localitatea Pănășești, raionul Strășeni.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15