REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 septembrie 2022)
Un spectacol în memoria cîntăreței Lidia Bejenaru va avea loc la Palatul Național
La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va avea loc marți, la ora 18.00, spectacolul cu genericul ”M-a cuprins un dor…”, in memoriam Lidia Bejenaru. Pe scenă va evolua Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, alături de invitații săi, printre care: Gheorghe Zamfir, Irina Loghin, Cristian Pomohaci, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Cristian și Corneliu Botgros.
Peste 14 000 de persoane au solicitat ambulanța săptămîna trecută
Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămîna trecută primul ajutor medical la peste 14059 de persoane, dintre care 1280 de copii. Astfel, au fost înregistrate 3306 urgențe cardiovasculare, 1979 de urgențe respiratorii, 1887 de patologii neurologice și 1359 de urgențe traumatologice. Totodată, medicii au acordat ajutor pentru 12 persoane cu intoxicații medicamentoase și șase pacienți, care au manifestat reacții alergice acute pînă la șoc anafilactic de la înțepăturile de albini. În aceeași perioadă, au fost raportate patru intoxicații cu ciuperci și tot atîtea cu monoxid de carbon.
Carburanții se ieftinesc
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri la carburanți pentru ziua de 28 septembrie. Astfel, benzina se va ieftini cu 10 bani și va costa 23 de lei și 92 de bani per litru. Motorina va fi mai ieftină cu 36 bani și va costa 25 de lei și 45 de bani.
Mai mulți deputați au plecat în SUA
Deputații Vitalie Jacot, Mariana Cușnir, Angela Munteanu-Pojoga, Marcela Adam și Alexandr Trubca se află într-o vizită de studiu în SUA, în perioada 27 septembrie-8 octombrie 2022. Vizita are loc în cadrul Programului de schimb academic și profesional „Open World”, finanțat și organizat de Congresul SUA, în colaborare cu Consiliul American pentru Educație Internațională din Republica Moldova. Scopul Programului este promovarea înțelegerii reciproce și cooperării între SUA și Republica Moldova.
A fost lansat concursul de selecție a localității ce va deține titlul „Capitala Tineretului - 2023”
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat astăzi concursul de selecție a localității ce va deține titlul „Capitala Tineretului - 2023”. Potrivit MEC, în cadrul programului, pe parcursul unui an, în localitatea cîștigătoare, urmează să fie concentrate activităţile de tineret ale autorităţii publice locale, ONG-urilor naționale şi locale, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale autorităților publice centrale. Pentru implementarea programului, MEC va aloca circa 1 milion de lei (aproximativ 50 de mii de euro).
Angajații CSAN au cucerit mai multe medalii
Angajații Centrului Sportiv al Armatei Naționale (CSAN) au obținut mai multe medalii la campionatele naționale. Echipa Armatei Naționale ARMY-CSAN a debutat cu două victorii consecutive la Campionatul Republicii Moldova la minifotbal, Seria C. Totodată, la Campionatul național la motocros, etapa a V-a, sportivii centrului au obținut trei medalii de aur, două de argint și una de bronz. În Grecia, la Campionatul Țărilor Balcanice la motocros, Artemii Gangurean, membru CSAN, s-a clasat pe locul I în etapa a V-a a competiției. De asemenea, la Campionatul Republicii Moldova la tir, echipa CSAN a cîștigat 5 medalii de aur, 4 de argint și 5 de bronz, categoriile juniori și seniori.
Tinerii pot obține stagii în Parlament
După o pauză de peste doi ani, Parlamentul Republicii Moldova lansează un nou program de stagii pentru tineri în perioada sesiunii de toamnă. În total sînt oferite 13 locuri de stagii. La program pot candida studenții în anii terminali, masteranzii și doctoranzii, tinerii specialiști din mediul academic și științific, reprezentanții societății civile. Durata programului constituie trei luni. Termenul de depunere a dosarelor este 7 octombrie 2022.
Oportunitățile investiționale, discutate la Tokyo
Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit astăzi, la Tokyo, cu președintele Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior (JETRO), Nabuhiko Sasaki. Părțile au abordat subiecte ce țin de evoluția relațiilor economice dintre cele două state și au analizat oportunitățile de extindere a activităților comerciale. Oficialii au vorbit despre facilitarea importurilor de produse moldovenești pe piața niponă și posibilitatea acordării de către Republica Moldova a unui regim preferențial la importul produselor agro-alimentare cu potențial înalt pe piața niponă, în mod special al vinurilor.
Prima rundă de negocieri privind controlul comun la traversarea vamei „Leușeni-Albița”
Delegația Republicii Moldova, condusă de către secretarul de stat al MAI, Jana Costachi, împreună cu reprezentanții din partea României, au avut prima rundă de negocieri asupra textului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, privind controlul coordonat în punctul de trecere rutier al frontierei de stat Leușeni-Albița, pe sensul de intrare în România. Realizarea activității comune va ajuta la sporirea capacităților instituționale ale autorităților de frontieră, precum și la armonizarea procedurilor de control la standardele Uniunii Europene.
Centrul de plasament din Sculeni va fi aprovizionat cu energie fotovoltaică
Centrul de plasament pentru persoane adulte și vîrstnice din satul Sculeni, raionul Ungheni va folosi energie fotovoltaică pentru a permite asigurarea condițiilor demne de trai pe tot parcursul anului pentru beneficiari. Panourile solare cu o capacitate de 30 kW au fost instalate pe teritoriul instituției cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova și al Facilității Globale de Mediu (GEF). Cantitatea de energie fotovoltaică generată urmează să acopere cel puțin 80% din necesitatea totală de energie electrică a Centrului.