REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 iunie 2022)

Rata de promovare la BAC-2022 este de circa 85%

Rata de promovare a absolvenților din licee la BAC – 2022 este de 84,34%. Astfel, dintre cei 11070 de liceeni, 9336 au promovat examenul de Bacalaureat. Potrivit Ministerului Educaţiei, dintre cei 4184 de candidați din colegii și centre de excelență admiși, au susținut examenul de Bacalaureat 1781 de tineri. Rata de promovare pentru acești candidații constituie 42,57%. Din 2088 de restanțieri din sesiunile anterioare au promovat examenul 267 de candidați, ceea ce constituie 12,79%. Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate la data de 4 iulie, după examinarea contestațiilor. În perioada 18-25 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, în zilele de 4-5 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.

 

Președintele Maia Sandu efectuează o vizită la Kiev

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează astăzi o vizită de lucru la Kiev, Ucraina. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, pe parcursul zilei, șefa statului va vizita localitățile Borodeanka, Bucea și Irpen. Totodată, oficialul va avea o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Aceasta este prima vizită de lucru a președintelui Maia Sandu în Ucraina, de la începutul războiului.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut cu circa 50 la sută

Săptămîna trecută, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut cu circa 50 la sută în capitală. Potrivit șefului Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, autoritățile în sănătate au înregistrat 121 de cazuri noi de COVID-19, comparativ cu 76 de cazuri înregistrate acum două săptămîni. Autoritățile din sănătate au atenționat populația să evite evenimentele publice, să respecte măsurile de protecție și să se imunizeze împotriva virusului. Punctele de vaccinare sînt deschise și activează în regim normal. De asemenea, medicii recomandă să fie realizată doza trei a vaccinului. Totodată, autoritățile municipale au subliniat că, în scurt timp, ar putea fi aprobată procedura de vaccinare cu doza IV anti-COVID-19, procedură ce se practică în mai multe țări din vecinătate.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 684 mln de lei

În perioada 20 – 26 iunie curent, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 684 mln de lei, mai mult cu 20,5% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit Serviciului Vamal, de către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17,9 mln de lei, ceea ce reprezintă 2,6% din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii și proiecte sociale. De asemenea, pe parcursul săptămînii trecute, au fost perfectate 10 541 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 86 747 de traversări. De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 15,0 mlrd de lei, fiind atestată o creștere de 23,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Oamenii legii au înregistrat peste 2200 de încălcări în trafic

Peste 2200 de încălcări în trafic au fost înregistrate de oamenii legii pe parcursul zilelor de odihnă. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, 49 de șoferi au fost depistați în stare de ebrietate, 1177 de conducători auto au depășit limita de viteză, iar 323 de șoferi nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere. Totodată, 105 șoferi nu au acordat prioritate pietonilor la traversarea străzii, iar 186 de persoane au fost sancționate pentru că au traversat strada în locuri interzise. În aceste zile, polițiștii de patrulare au intervenit în 111 cazuri, apeluri primite prin intermediul Serviciului Unic 112.

 

România a alocat un milion de euro pentru implementarea a 36 de proiecte

România a alocat un milion de euro pentru implementarea a 36 de proiecte în Republica Moldova. Inițiativele urmează a fi implementate de instituțiile și asociațiile din Republica Moldova și România, pe parcursul acestui an. Proiectele vizează cinci domenii: mass-media, cultură, educație, spiritualitate și societate civilă. Principalul criteriu de eligibilitate a finanțărilor a fost numărul persoanelor care, în final, vor beneficia de aceste proiecte. În acest an, bugetul pentru implementarea proiectelor finanțate de România a fost majorat de trei ori. În total, au fost depuse 140 de cereri de finanțare a inițiativelor. Numărul proiectelor este aprobat în funcție de bugetul disponibil.

 

Peste 15 mii de abonamente noi pentru călătoria în transportul public din Chișinău au fost vîndute timp de trei zile

Peste 15 mii de abonamente noi pentru călătoria în transportul public din capitală au fost vîndute în primele trei zile de la începerea comercializării. La prima etapă au fost date în tipar circa 129 de mii de abonamente. Acest mijloc de plată în transportul public poate fi folosit pentru a călători atît cu troleibuzul, cît și cu autobuzul, în oraș și în suburbii. Prețul unui abonament este de 234 de lei pentru o lună, 594 de lei pentru trei luni și 972 de lei pentru șase luni. Începînd cu 1 iulie curent, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în Chișinău și în suburbii va constitui 6 lei. Tariful pentru o călătorie cu maxi-taxi în capitală va fi la fel de 6 lei. Prețul va fi valabil în raza orașului Chișinău, iar pentru deplasarea în afara acestuia se va achita 0.4 lei pentru fiecare km parcurs, dar nu mai mult de 12 lei pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.

 

Un bărbat a fost condamnat după ce a încercat să scoată din țară 150 mii de țigări

Un bărbat de 44 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce în octombrie anul trecut, a încercat să ajungă în România cu 150 mii de țigări nedeclarate în vamă. Potrivit Procuraturii Generale, țigările au fost cumpărate de bărbat la stațiile de alimentare cu combustibil din țara noastră și au costat circa 300 mii de lei. Bărbatul de 44 de ani și-a recunoscut vinovăția, iar instanța de judecată a decis condamnarea acestuia la pedeapsa cu închisoare pentru un termen de trei ani, cu suspendarea executării acesteia, confiscarea capturii de țigări și încasarea de la inculpat a contravalorii mijlocului de transport folosit la comiterea infracțiunii, în sumă de circa 250 mii de lei.

 

Canoistele din R. Moldova au luat aurul la campionatul de la Belgrad

Dubloul Daniela Cociu - Maria Olărașu a cucerit medalia de aur pe distanța 200 metrila Campionatul European Under 23 de canoe de la Belgrad, a anunţat Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv. La 500 de metri sportivele au obținut medalia de argint. La individual, Maria Olărașu a cîștigat argintul la 500 metri, iar Daniela Cociu - bronzul la 200 metri. În clasamentul pe medalii, Moldova s-a clasat pe locul 9.