REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 aprilie 2022)

Tiraspolul se pregătește de apărare

Blocuri de beton au fost instalate la intrarea în orașul Tiraspol. Se întîmplă după ce ieri, 26 aprilie, pretinsele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist, după explozia de luni în sediul MGB-ului transnistrean și cele din Maiak. Membrii Consiliului de Securitate din stînga Nistrului au stabilit un „nivel critic” de securitate. De dimineață, la mai multe posturi de control de la ieșirea din regiunea transnistreană s-au format cozi. Zeci de mașini au fost surprinse în timp ce încercau să părăsească regiunea.

 

Conducerea țării a participat la evenimentul prilejuit de Ziua Drapelului de Stat

Conducerea ţării a participat astăzi la o ceremonie oficială cu ocazia Zilei Drapelului Republicii Moldova, marcată pe 27 aprilie. La eveniment au fost prezenți șeful statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, şi prim-ministrul Natalia Gavriliţa. „Drapelul este un simbol oficial major al suveranității şi independenții, care apare odată cu statul, reprezintă poporul şi identitatea lui. Cu tricolorul începe istoria Republicii Moldova”, a declarat în discursul său de la eveniment Maia Sandu. „Culorile Drapelului de Stat trimit la existența poporului, la tot ceea ce ne reprezintă” a spus președintele țării. Ceremonia a finalizat cu onor militar la Tricolor.

 

Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu omologul francez

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a desfășurat o convorbire telefonică cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței. Oficialii au discutat despre incidentele care au avut loc în ultimele două zile în regiunea transnistreană a țării noastre, care au scop să tensioneze situația de Securitate. În context vicepremierul Popescu a exprimat aprecierea cu referire la sprijinul ferm al Franței pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. „Am vorbit cu domnul ministru și despre provocările din sectorul energetic, inclusiv suportul Franței pentru sporirea rezilienței în acest domeniu", a menționat ministrul Nicu Popescu.

 

La Ştefan Vodă a demarat un eveniment din agenda Capitalei Tineretului-2022

În oraşul Ştefan Vodă a fost lansat ieri Hackathonul pentru Dezvoltare Comunitară "Tinerii pentru Cetăţenie Activă", cu participarea tinerilor activi și implicaţi din cinci raioane: Ştefan Vodă, Drochia, Floreşti, Rezina şi Şoldăneşti. Activitatea lansată prevede un program pentru trei zile, fiecare avînd genericul său. Astfel, agenda este structurată pe următoarele dimensiuni: "Cetățenie activă – soluție durabilă pentru comunitățile din Moldova”; "Strategia mea de lucru”; „Sînt Lider – Îmi asum responsabilitate”.

 

Elevi din școlile profesionale cu profil agroindustrial au fost premiați de Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a premiat un grup de elevi din instituțiile de învățămînt profesional tehnic din subordine. Evenimentul a devenit tradiţional şi se desfăşoară la finele anului de studii, în cadrul unei Conferinţe ştiinţifico-practice. Scopul evenimentului constă în promovarea şi stimularea tinerilor care sînt interesați de cercetare și analiză în domeniul de specialitate.

 

Un ucrainean ce încerca să traverseze frontiera cu 11 kg de droguri a fost reținut

În rezultatul măsurilor speciale de investigații, polițiștii de frontieră au reținut un cetățean al Ucrainei care transporta 11 kg de droguri de tip „PVP", cu scop de comercializare în Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, bărbatul acționa de comun cu alte persoane, pentru moment necunoscute, în regiunea de sud a țării, la frontiera moldo-ucraineană. Astăzi, 27 aprilie, în jurul orei 02:00, persoana a fost reținută în flagrant. Asupra sa polițiștii de frontieră au depistat circa 11 kg de droguri.

 

Mai multe companii au primit statut de întreprindere socială

Şapte companii din Moldova au primit statut de întreprindere socială, una dintre acestea obținînd statut de întreprindere socială de inserție. Calificarea a fost atribuită de Comisia Națională pentru Antreprenoriat Social. Criteriul distinctiv al întreprinderilor sociale constă în soluționarea problemelor sociale și oferirea locurilor de muncă persoanelor din categoriile defavorizate. „Obținînd statut de întreprindere socială, acestea pot beneficia de programe de susținere a antreprenoriatului social în Moldova, inclusiv prin intermediul Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), precum și al diverselor programe regionale, naționale sau internaționale”, explică Ministerul Economiei.

 

Peste 6000 de persoane au solicitat ambulanța în zilele de odihnă

În perioada 23-25 aprilie, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical la 6220 de persoane, dintre care 5106 maturi și 1114 copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pe parcursul zilelor de sărbătoare au fost înregistrate 1407 solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare, dintre care au fost transportați la spital 248 de pacienți, 31 fiind diagnosticați cu sindrom coronarian acut. Din numărul total de 1002 solicitări privind urgențele respiratorii, 473 au fost înregistrate la maturi și 529 la copii. Urgențele neurologice au constituit 876 de cazuri, dintre care 96 de accidente vasculare cerebrale.

 

Consiliul Municipal Chișinău a modificat bugetul pentru anul 2022

Consilierii din capitală au operat modificări la bugetul Primăriei municipiului Chișinău la capitolul venituri și cheltuieli. Șeful interimar al Direcției generale finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Olesea Pșenițchi, a solicitat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău operarea unor modificări la bugetul capitalei. Astfel, au fost majorate cu 8,9 milioane de lei veniturile Primăriei Chișinău care provin din defalcarea a 5,5 milioane de lei din partea Fondului Ecologic Național și 3,4 milioane donație din partea Primăriei sectorului 6, București.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ambasadorul Finlandei

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu Marjut Akola, ambasadoarea Republicii Finlanda în Moldova cu sediul la București. Un subiect discutat prioritar a fost situația de securitate în regiune și gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina aflați pe teritoriul R. Moldova. Interlocutorii au abordat necesitatea revigorării dialogului politic bilateral prin schimb de vizite la nivel înalt, inclusiv în contextul marcării din acest an a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între ambele țări.

 

R. Moldova a participat la ședințele anuale ale FMI și Băncii Mondiale

Delegația de la Chișinău, condusă de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a avut întrevederi bilaterale cu oficiali ai Fondului Monetar Internațional(FMI), ai Grupului Băncii Mondiale (GBM), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și membrii Constituenței FMI/GBM în cadrul şedințelor anuale de primăvară de la Washington, SUA, ale FMI și GBM, care s-au desfășurat în perioada 19-24 aprilie. Discuțiile s-au referit în principal la implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional, situația economică globală și cea din Republica Moldova.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31