REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 ianuarie 2022)

Circa jumătate din persoanele testate în Chișinău sînt pozitive la COVID-19

În cele 16 puncte de testare COVID-19 instalate în Chișinău s-au testat pînă astăzi 3555 de persoane, iar 1820 au fost declarate positive. „Una din două persoane testate de către specialiști este pozitivă la COVID-19”, a precizat șeful Direcției generale sănătate și asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă. Potrivit oficialului, cele 16 puncte de testare instalate de municipalitatea Chișinău în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor activa încă două săptămîni, dar durata de funcționare a acestora ar putea fi prelungită, în funcție de evoluția situației pandemice.

 

AIPA a reluat procesul de achitare a subvențiilor

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a demarat procesul de plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate în anul 2021, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2022. În 2021, Agenția a recepționat un număr record de cereri cu privire la acordarea sprijinului financiar - 12 759, dintre care: 8 522 (66,8%) - subvenții post-investiționale pentru 4602 producători agricoli unici; 3 502 (27,4%) - compensații pentru calamitățile naturale ce au compromis recolta agricolă în anul 2020 (exprimat prin ajutor umanitar - motorină). De asemenea, 319 (2,5%) au fost cereri de acordare a subvenției în avans.

 

Moldova a preluat președinția OCEMN

Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la reuniunea de coordonare a Comitetului Înalților Funcționari (CÎF) al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră – OCEMN, care s-a desfășurat în regim de videoconferință. În cadrul reuniunii diplomatul moldovean a prezentat prioritățile R. Moldova pentru perioada exercitării mandatului Președinției-în-exercițiu, care vizează cele mai importante direcții de cooperare, specificînd drept prioritare sporirea eficienței OCEMN și identificarea soluțiilor la provocările actuale cu care se confruntă statele membre.

 

Accesul tuturor vizitatorilor în clădirea municipalității este restricționat

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 24 ianuarie – 20 februarie, a.c., accesul tuturor vizitatorilor în clădirea municipalității este restricționat, în contextul situației pandemice prin infecția COVID-19. Astfel, depunerea cererilor și eliberarea actelor solicitate de cetățeni se va efectua prin intermediul adresei de email sau prin poștă. Conform dispoziției Primăriei, se instituie un program special de activitate în cadrul subdiviziunilor structurale ale administrației publice locale, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar.

 

ANSA și Rosselkhoznadzor au convenit asupra certificării semințelor pentru export

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) și Rosselkhoznadzor au discutat despre procedura de certificare a semințelor exportate în Federația Rusă. La inițiativa Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, ieri, în regim online, a avut loc ședința de lucru privind procedura de certificare a semințelor exportate din R. Moldova în Federația Rusă la prezența organismelor OMG, precum și coordonarea formatului de certificat în acest sens.

 

Majoritatea dosarelor judiciare din ţară se referă la corupție

Mai mult de 90% din dosarele judiciare vizează „corupția mică”, fiecare a doua cauză de corupție este judecată fie prea rapid, fie prea lent, iar opt din zece persoane condamnate pentru fapte de corupție nu petrec nici o zi în închisoare, conform studiului „Judecarea și sancțiunile aplicate în cauzele de corupție – cît de uniformă este practica judecătorească?”, elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Potrivit ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, eforturile autorităților naționale se concentrează, la nivel legislativ și executiv, pe combaterea corupției mari, care este problema principală a Moldovei.

 

Circa 18 mii de contracte de locaţiune a înregistrat Fiscul în anul trecut

În perioada lunilor ianuarie – decembrie 2021, la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) s-au înregistrat 17 763 de contracte de locațiune/chirie, în creștere cu 22,19% sau cu 3 941 de contracte înregistrate mai mult comparativ cu anul 2020. De asemenea, urmare a acțiunilor de conformare voluntară întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 5 623 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor. La 636 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 865 mii de lei, penalități – 60 mii de lei și amenzi – 132,3 mii de lei”, indică SFS.

 

Peste 1200 de cîini au fost sterilizați anul trecut în Capitală

1250 de cîini fără stăpîn au fost sterilizați anul trecut în capitală, în cadrul a trei programe municipale. Animalele au fost vaccinate contra rabiei și microcipate. Cei mai mulți cîini au fost capturați în sectorul Ciocana, în apropierea unor fabrici și uzine. Alți 208 cîini ai străzii au fost sterilizați într-un proiect desfășurat de o organizație internațională, cu sediul în Austria. Karl Luganov, șef-interimar al Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA), a precizat că aceste date nu includ suburbiile capitalei.

 

Buletinele românești ale basarabenilor nu vor fi anulate

Articolul care prevedea posibilitatea anulării actului de identitate românesc dacă persoana nu locuiește la adresa declarată va fi revizuit, după ce mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat nereguli în legătură cu acest text. Ministerul Afacerilor Interne al României a organizat o dezbatere publică pe marginea proiectului de lege care prevede inclusiv verificarea dacă solicitanții de acte de identitate locuiesc la adresa unde solicită stabilirea domiciliului. „Proiectul cuprinde doar principia. În niciun caz această menţiune de anulare a domiciliului nu va fi luată doar pe baza unei constatări a unui poliţist”, a declarat directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, Cătălin Giulesc.

 

Igor Popa a fost exclus din Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor al CSP

Fostul șef al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, a fost exclus din Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, locul acestuia fiind ocupat de adjunctul Procurorului General Eduard Bulat, conform unei deciziei a Consiliului Superior al Procurorilor, adoptate miercuri, 26 ianuarie. Eduard Bulat a asistat la ședință și și-a declarat disponibilitatea să lucreze în cadrul colegiului.

 

O expoziție de artă japoneză a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția cu genericul ”Arta la superlativ din Japonia”, realizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în R. Moldova și Fundația Japoneză. Prezent la manifestare, ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoshihiro Katayama, a menționat că deschiderea expoziției marchează aniversarea a 30-ea de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-nipone, iar Fundația Japoniei creează această expoziție pentru a promova și a crește interesul față de arta și cultura japoneză.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31