REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 iulie 2022)

Procurorii efectuează percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului „Șor”

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi circa o sută de percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. Potrivit Centrului Național Anticorupție, formațiunea ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea protestelor. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută.

 

Gospodăriile țărănești vor fi înregistrate la ASP

Gospodăriile țărănești din țară vor fi înregistrate la Agenția Servicii Publice (ASP) – o inițiativă legislativă, în acest sens, a fost avizată astăzi de Executiv. Documentul vine să îmbunătățească cadrul de reglementare aferent înregistrării de stat a gospodăriilor țărănești (de fermier), cum ar fi certificarea faptului constituirii, reorganizării, lichidării, suspendării sau reluării activității acestora. Potrivit avizului, gospodăriile țărănești vor avea mai multe opțiuni pentru înregistrare. Pe lîngă subdiviziunile teritoriale ale ASP, solicitanții vor putea depune documentele pentru înregistrare și la ghișeul primăriei din localitate. Actele vor fi depuse pe suport de hîrtie sau în format electronic.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 623 mln de lei

În perioada 18–24 iulie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 623,4 milioane de lei (circa 31,1 mln de euro), mai mult cu 8,5% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit instituției, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 2,8% din totalul sumei încasate în perioada respectivă. Banii colectați sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.

 

Guvernul susține facilitarea procedurii de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației

Procedura de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale va fi facilitată, în urma suplinirii atribuțiilor secretarului consiliului local. O inițiativă legislativă, ce prevede modificări la Legea privind administrația publică locală, a fost avizată astăzi de Executiv. Astfel, se propune ca secretarul consiliului local să aibă posibilitatea de a autentifica procuri, în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vîrstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și a pensiei de urmaș.

 

Mai multe instituții din Chișinău s-au conectat la un sistem de monitorizare a consumului de energie

Opt școli, patru grădinițe, trei clădiri administrative, un spital și un teatru din municipiul Chișinău s-au conectat la EMIS – un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă și rece. Aceasta a fost posibil datorită susținerii oferite de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, prin proiectul său „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova. Platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului.

 

Principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural vor fi modificate

Guvernul a aprobat astăzi Avizul proiectului de lege cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, modificările prevăd ca taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru grupurile de acțiune locală (GAL) și serviciile de instalare, de montaj, lucrările mecanizate, serviciile de transport pentru proiectele implementate în mediul rural să fie considerate eligibile pentru calcularea subvenției. Prin urmare, schimbările au drept scop motivarea grupurilor de acțiune locală să-și sporească investițiile în mediul rural.

 

Circa 1600 de cazuri COVID-19 au fost înregistrate săptămîna trecută în capitală

Circa 1600 de cazuri COVID-19 au fost înregistrate săptămîna trecută în capitală, cu aproximativ 700 mai mult decît săptămîna precedentă. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipal. Potrivit sursei citate, în această perioadă a fost înregistrat și un deces. „Municipiul Chișinău rămîne sub Cod portocaliu de coronavirus. În prezent, în capitală sînt internate aproximativ 300 de persoane infectate cu COVID-19, dintre acestea 80 sînt copii și 48 de femei gravide. Pacienții manifestă forme ușoare sau medii.

 

Marcajul rutier din apropierea școlilor din Chișinău va fi reînnoit

Marcajul rutier din preajma instituțiilor de învățămînt din capitală va fi reînnoit. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache. Potrivit sursei citate, pînă la 1 septembrie, marcajul rutier va fi aplicat pe toate drumurile de acces spre instituțiile municipale de învățămînt pentru evitarea eventualelor accidente. La fel, marcajul va fi aplicat pe porțiunile de drum unde nu au fost finalizate anterior lucrările. Totodată, se va interveni pe segmentele unde acesta a fost aplicat cu șase luni în urmă sau nu este vizibil.

 

Sezonul fotbalistic naţional va începe la final de săptămînă în format nou

Noul sezon fotbalistic în Republica Moldova va demara la 30 iulie, cu meciul Dacia Buiucani - CSF Bălți din cadrul etapei inaugurale a Super Ligii (fosta Divizia Națională), ediția 2022-23. În acest an, Federația Moldovenească, cu suportul Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal(UEFA), a decis lansarea unui proces de rebranding pentru Campionatul național din sezonul competițional 2022-23. „S-a schimbat tot: denumire, siglă, şi cel mai important – formatul. Va fi creată o identitate vizuală modernă pentru toți suporterii moldoveni, care merită un altfel de fotbal – unul mai bun”, indică FMF.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31