REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 septembrie 2020)

La Chișinău va avea loc „Moldova Business Week -2020"

În perioada 19-21 noiembrie, la Chișinău se va desfășura evenimentul „Moldova Business Week -2020”, prin care se urmărește promovarea imaginii țării, precum și stimularea atragerii investițiilor, promovarea exporturilor, promovarea turismului și aducerea în prim-plan a politicilor, reformelor și oportunităților oferite mediului de afaceri de către Guvernul Republicii Moldova. O dispoziție în acest sens a Executivului urmează să fie publicată în Monitorul Oficial de vineri, 25 septembrie.

 

Municipiul Chişinău a fost inclus în rețeaua globală UNESCO a orașelor care învaţă

Municipiul Chișinău, alături de 54 de orașe din 27 de țări ale lumii, a devenit parte a Rețelei globale UNESCO „Orașe care învăță”. Rețeaua globală UNESCO a orașelor care învață promovează dialogul politic, învățarea de la egal la egal și colaborarea între orașele membre. Astfel, municipiul Chișinău va avea acces la proiectele globale care vizează învățarea pe tot parcursul vieții.

 

Conducerea CEC a avut o întîlnire oficială cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

În cadrul vizitei la Strasbourg, Președintele CEC, Dorin Cimil, și Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, au avut o întîlnire cu Secretarul adjunct al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Simona Granata-Menghini și șeful Direcției Alegeri și Partide Politice, Pierre Garrone. Părțile au discutat despre modificarea Codului electoral și a legislației conexe, în contextul Opiniei comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR. Subiectele principale au vizat oportunitatea adoptării proiectului de lege pînă la data lansării oficiale a campaniei electorale, care, potrivit termenului legal, va începe pe 2 octombrie 2020.

 

Autoritățile capitalei au achitat integral toate salariile și plățile sociale

Primăria municipiului Chișinău a publicat informația referitoare la executarea bugetului municipal pe semestrul întîi al anului 2020. Astfel, din datele prezentate, autoritățile capitalei nu au datorii restante. Potrivit datelor, în primele 6 luni ale anului în curs, bugetul municipiului Chișinău a înregistrat venituri totale în sumă de 2,19 mlrd de lei, cheltuieli în sumă de 2,12 mlrd de lei și un excedent bugetar de 0,07 mlrd de lei. În perioada menționată, au fost achitate integral și în termen toate cheltuielile care țin de salarizare și plățile sociale.

 

Restricţiile de carantină în stînga Nistrului se prelungesc pînă pe 1 decembrie

Restricţiile de carantină în regiunea transnistreană, care urmau să se încheie pe 30 septembrie, se prelungesc pînă pe 1 decembrie. Presa din regiune scrie că decizia este o iniţiativă a liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, şi este luată pentru a preveni răspîndirea noului coronavirus. Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că administraţia regiunii transnistrene o va ţine închisă de restul lumii încă cel puţin pînă la 1 decembrie.

 

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată o expoziție de fotografie a maestrului fotograf Iurie Foca

O expoziție de fotografie cu genericul ”Interferențe” a artistului fotograf Iurie Foca a fost deschisă la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde 38 de fotografii artistice, realizate de autor în ultimii ani. Directorul instituției, Tudor Zbîrnea a menționat că Iurie Foca este un artist de o sensibilitate excepțională. ”Are în palmares mai mute premii. A realizat niște portrete pline de o expresivitate extraordinară, inclusiv cel al regretatului critic de artă Tudor Braga, care a îndrumat mai mulți artiști plastici”, a subliniat Tudor Zbîrnea.

 

Două fetițe au fost salvate de pompieri după ce casa în care locuiau a luat foc

Două minore în vîrstă de 11 și de 7 ani au fost salvate de pompieri după ce casa loc din localitatea Cîrnățeni, raionul Căușeni, a luat foc. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, incendiul s-a produs în seara zilei de 23 septembrie într-o casă de locuit din localitatea Cîrnățeni. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. Pompierii au stabilit că două camere și o anexă au fost cuprinse de flăcări. Copilele s-au ascuns de flăcări și riscau să se intoxice cu produsele de ardere. Copiii nu au avut de suferit și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

În Chișinău începe campania de salubrizare de toamnă

Primăria municipiului Chișinău va face timp de o lună de zile curățenie în parcuri, pentru ca apoi să planteze noi puieți. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că începînd din data de 26 septembrie, timp de o lună, angajații municipalității vor efectua, la fiecare sfîrșit de săptămînă, curățenie în parcurile orașului. Edilul capitalei a numit aceasta acțiune drept „marea curățenie”, și a spus că după această va urma “marea înverzire”, acțiuni de plantare a puieților.

 

Mai multe localități din țară își vor îmbunătăți infrastructura într-un proiect PNUD-Elveția

Pînă la finele anului curent, 21 de comunități vor avea străzi iluminate, tractoare multifuncționale, piețe, parcuri, drumuri și trotuare amenajate. Toate acestea grație suportului oferit de proiectul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”, contribuției din bugetele locale, precum și ale donațiilor băștinașilor și localnicilor în cadrul campaniilor online și offline de colectare de fonduri.

 

Cinci echipaje de pompieri au intervenit după ce acoperișul unei anexe a Filarmonicii din capitală a luat foc

Cinci echipaje de pompieri și o autoscară au intervenit în după amiaza zilei de astăzi pentru a stinge un incendiu izbucnit la o anexă a Filarmonicii Naționale din capitală. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI /IGSU/, apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 12:00. Din primele informații, a fost depistat fum dens ieșind din acoperișul clădirii Filarmonicii Naționale din capitală. La fața locului au fost îndreptate cinci echipaje. Nu au fost raportate victim.

 

Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie ar putea fi micșorate

Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, ar putea fi micșorate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Potrivit documentului, amenzile vor scădea de la 22 500 – 25 mii de lei, cît constituie în prezent, pînă la 2000 – 5000 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice amenda va constitui între 10 mii – 35 mii de lei, în comparație cu 50 mii – 75 mii de lei cît este în prezent.