REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 mai 2022)

Parlamentul marchează 31 de ani de activitate

Parlamentul Republicii Moldova împlinește luni, 23 mai, 31 de ani. În context, Președintele Legislativului, Igor Grosu, a venit cu un mesaj în care a îndemnat parlamentarii să fie exemple de comportament, de responsabilitate, respect și solidaritate. ”Îmi doresc un Parlament ancorat în nevoile oamenilor. Ca partener egal de discuții, deschis și mereu aproape”, se menționează în mesajul transmis de către speaker. În cei 31 de ani de activitate, în legislativ au fost adoptate 12357 de acte.

 

CSP va propune eliberarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au decis luni, cu majoritatea voturilor, să acorde calificativul „nesatisfăcător” activității lui Alexandr Stoianolgo și vor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea acestuia din funcție. Președintele CSP, Angela Motuzoc, a menționat că CSP a luat act de raportul Comisiei de evaluare, și acordă calificativul nesatisfăcător activității lui Stoioanoglo. Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a emis la începutul lunii curente un raport în care i-a acordat funcționarului calificativul nesatisfăcător. Stoianoglo a contestat raportul.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 710 mln de lei

Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 16 - 22 mai, la peste 710,5 milioane de lei (peste 30 milioane de euro), mai mult cu 24,7 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit instituţiei, persoane fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17 milioane de lei. De asemenea, pe parcursul săptămînii trecute, au fost perfectate 10 701 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 81 978 de traversări.

 

Benzina se scumpește din nou

Benzina se va scumpi marți, 24 mai, cu 17 bani și va ajunge să coste 30 de lei și 47 de bani. Pe de altă parte, motorina se va ieftini cu 2 bani și va costa 27 de lei și 09 bani. Noile tarife au fost anunțate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

 

Peste 4,6 mln de lei au fost puși sub sechestru de ARBI

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) a CNA informează că, pe parcursul săptămînii trecute, în baza delegațiilor procurilor a aplicat sechestru pe circa 4,6 milioane de lei în numerar. Banii sînt echivalentul a 240 000 de dolari și 8000 de euro și ar proveni din contrabandă cu valută.

 

Peste 2200 de șoferi au fost sancționați în zilele de odihnă

Peste 2200 de șoferi au fost stopați și sancționați în zilele de odihnă de inspectorii de patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, 50 de șoferi au fost amendați și înlăturați de la volan, fiind depistați în stare de ebrietate. Alți peste 1400 de conducători auto au depășit limita de viteză, 260 de șoferi au ignorat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere, iar circa 200 de conducători auto au fost amendați pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță.

 

Peste 8 300 de cereri de înscriere a copiilor la școală au fost depuse în capitală

Peste 8 300 de cereri de înscriere a copiilor în clasa întîi au fost depuse în municipiul Chișinău, ceea ce reprezintă circa 90% din efectivul preconizat. Anunțul a fost făcut luni de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, în ședința operativă a serviciilor municipale. Potrivit sursei citate, „în total au fost preconizate circa 9 300 de locuri în instituțiile publice din municipiu”.

 

Polițiștii vor verifica condițiile în care sînt transportați călătorii

Oamenii legii au lansat luni operațiunea „Autobuz”, în cadrul căreia vor fi verificate condițiile în care sînt transportați călătorii în transportul public. Pe parcursul operaţiunii vor fi verificate următoarele aspecte: transportarea pasagerilor peste normă, identificarea vehiculelor care nu au fost supuse reviziei tehnice, conducerea unităţilor de transport în stare de ebrietate, oprirea și staţionarea neregulamentară. Totodată, vor fi verificate și autobuzele care transportă elevii. Operațiunea se va desfășura pînă pe 10 iunie curent, pe întreg teritoriul țării.

 

Primăria capitalei a revocat autorizația de demolare a Hotelului Național

Primăria Chișinău a revocat autorizația de demolare a Hotelului Național, ca urmare a încălcărilor depistate la fața locului. Anunțul a fost făcut de către primarul capitalei, Ion Ceban. Edilul capitalei a propus ca edificiul să fie inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. „Nu cunoaștem cum a ajuns Hotelul Național proprietate privată, dar acest fapt nu este salutar. Propun ca edificiul să fie naționalizat și reabilitat de către Guvern, cu suportul Primăriei capitalei, iar după reabilitare să fie creat acolo un centru IT modern”, a spus Ion Ceban.

 

Sistemul de canalizare din Hînceşti va fi extins

Peste 450 de noi beneficiari din oraşul Hînceşti urmează să fie conectaţi la sistemul de canalizare. Contractul a fost semnat în această lună, iar perioada de implementare a proiectului este estimată pentru doi ani. Contractul prevede lucrări de extindere a rețelelor de canalizare, pe o lungime de 13,5 km în cinci sectoare ale oraşului Hîncești. Valoarea contractului de antrepriză constituie 17,736,239.00 de lei (cca un milion de euro), contribuția autorităţilor locale fiind de 10 % din valoarea acestuia.

 

Pretura Buiucani are un nou șef

Pretura sectorului Buiucani are un nou șef. Acesta este Vasile Moroi. Anunțul a fost făcut luni, 23 mai, de primarul general, Ion Ceban. Pînă în prezent, Vasile Moroi a activat în calitate de șef de secție la Pretura sectorului Botanica, avînd o experiență de 11 ani în cadrul administrației publice locale. Anterior, funcția de pretor al sectorului Buiucani era ocupată Vadim Brînzaniuc. Acesta și-a anunțat demisia la 25 martie.