REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 martie 2022)

Elveția va oferi 2 milioane de franci pentru R. Moldova

Elveția va oferi 2 milioane de franci R. Moldova pentru lupta împotriva corupției și a livrat deja peste 2 tone de ajutor umanitar destinate refugiaților. Declarațiile au fost făcute de Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis în cadrul unei conferințe comune cu șeful statului, Maia Sandu. În cadrul conferinței Președintele a menționat că vizita de astăzi marchează o premieră istorică în relațiile dintre țările noastre. “Elveția se numără printre cei mai de importanți parteneri bilaterali ai Republicii Moldova. Biroul pentru Cooperare și Dezvoltare al Elveției, care activează în țara noastră din anul 2000, a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esențiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migrația. Datorită sprijinului elvețian, avem servicii mai bune în domeniul urgenței pediatrice și al sănătății mintale în Moldova. Proiectele de infrastructură locală sprijinite de Elveția au adus apă potabilă în casele a zeci de mii de moldoveni”, a spus Maia Sandu. Șeful statului a mai precizat că războiul din Ucraina va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din Moldova. Oficialul elvețian a reiterat sprijinul țării sale pentru R. Moldova și a menționat că atacul militar rus aduce suferință nu doar în Ucraina ci și în Moldova.

 

Aproape 14 mii de pacienți au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

Pe parcursul săptămînii trecute, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical pentru 13 989 de personae. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească /CNAMUP/, echipele de asistență medicală au intervenit la 3 212 pacienți cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 57 pacienți cu Sindrom coronarian acut, urmați de 2 331 cu probleme respiratorii, inclusiv 969 cu infecții respiratorii virale acute și 1 979 de patologii neurologice și 240 de accidente vasculare cerebrale.

 

Peste 5 400 de cetățeni străini au solicitat azil în R. Moldova

În perioada 24 februarie - 22 martie curent, Biroul migrație și azil a preluat 5 403 de cereri de azil. Potrivit MAI, în aceeași perioadă pe teritoriul țării noastre au intrat, pe segmentul moldo-ucrainean al frontierei, 333 949 de cetățeni ucraineni. Circa 234 747 au părăsit R. Moldova, iar 9 057 de cetățeni ucraineni au rămas. Conform sursei citate, pînă astăzi în total, pe teritoriul Republicii Moldova sînt 101 035 de cetățeni străini, dintre care 49 033 minori.

 

COVID-19: Au fost înregistrate 273 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 3 546 de teste, fiind confirmate 273 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 10 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 510 973 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 14 sînt lucrători medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 427 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 54 de pacienți, dintre care opt – supuși ventilării mecanice. Alți 380 de pacienți au fost vindecați. În total, 495 778 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Numărul petițiilor adresate Parlamentului a crescut

Anul trecut, au fost înregistrate 5 125 de petiții adresate conducerii Parlamentului. Comparativ cu anul 2020, numărul acestora s-a majorat cu 12,5 la sută. Potrivit unui raport al Legislativului, aproape 88 la sută dintre petițiile și adresările verbale au parvenit de la persoane fizice. Cele mai multe dintre petiții vizează pretinse încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, securitate și demnitate personală, asistență medicală, protecție socială sau încălcarea dreptului la proprietate privată.

 

Primăria Galați contribuie financiar la reabilitarea unui pasaj pietonal subteran din Chișinău

Una dintre cele mai mari treceri subterane din Chișinău intră în reparaţie cu ajutorul financiar al Primăriei Galați. Pretura sectorului Buiucani al municipiului Chișinău a anunțat că pasajul pietonal subteran din str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfînt (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) și Piața ”Dimitrie Cantemir” intră de astăzi în reparație. Costul total al lucrărilor se ridică la circa 4 mln de lei. Jumătate din această sumă este contribuția Primăriei Chișinău, iar cealaltă jumătate constituie un suport financiar care vine din partea Primăriei municipiului Galați, România.

 

Punctele mobile de vaccinare din Chișinău își vor sista activitatea

Din data de 31 martie, Direcția sănătate va renunța la cele două puncte de vaccinare mobilă. Despre acesta a anunțat șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă. „În condițiile în care rata de vaccinare este scăzută și s-a atins imunitatea colectivă, vom renunța, începînd cu data de 31 martie, la punctele de vaccinare mobilă. Procesul de vaccinare va continua în cadrul policlinicilor”, a spus oficialul.

 

Ministrul Apărării s-a întîlnit cu ambasadorul chinez

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, astăzi, la sediul instituției de apărare. În cadrul întîlnirii, oficialii au discutat despre colaborarea bilaterală dintre armatele R. Moldova şi Republicii Populare Chineze, inițiativele de dezvoltare ale Armatei Naționale, precum și participarea în operațiuni internaționale de menținere a păcii. În context, ministrul apărării a mulţumit Guvernului Chinei pentru suportul acordat instituţiei militare din R. Moldova la capitolul implementării programelor de reformare a armatei, de instruire a cadrelor militare naţionale în China, cît și de asigurare tehnico-materială a instituției de apărare.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale deschide un centru de colectare la Moldova-Film

Ministerul Muncii și Protecției Sociale deschide astăzi, pe teritoriul Moldova-Film, de pe șoseaua Hîncești, 61, un centru unic de colectare a produselor și bunurilor pentru refugiații din Ucraina. Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe comune de presă cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit lui Udrea, decizia de a sista activitatea celor două centre de colectare a produselor, de la UTM și Palatul Feroviarilor, a fost luată în contextul reducerii substanțiale a ajutoarelor din partea populației.

 

Este marcată Ziua Mondială a Apei

Moldova marchează astăzi Ziua Mondială a Apei. În acest an sărbătoarea se desfășoară cu sloganul „Apele subterane: Să facem invizibilul vizibil!”. Președintele Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco, a îndemnat aleșii poporului să lucreze împreună pentru a gestiona în mod durabil resursele de apă. Apele subterane furnizează aproape jumătate din toată apa potabilă la nivel mondial, aproximativ 40% din apă pentru irigare și aproximativ 1/3 din apa necesară industriei.

 

Consumul neautorizat al rezervelor de stat va fi sancționat

Agenția Rezerve Materiale ar putea emite decizii executorii, care vor permite aplicarea sechestrelor pe bunurile și mijloacele bănești ale operatorilor economici, care au admis consumul neautorizat al rezervelor de stat și de mobilizare sau au stocat bunurile într-o cantitate mai mică decît cea stabilită. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de membrii Comisiei parlamentare securitate națională. Potrivit documentului, sechestrul va fi aplicat pînă la restituirea integrală a stocurilor diminuate.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31