REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 iunie 2022)

Garda de Onoare a împlinit 30 de ani de la înființare

Garda de Onoare a Armatei Naționale marchează astăzi 30 de ani de la înființare. Serviciul de presă al Ministerului Apărării a menționat că militarii din unitatea de elită vor fi felicitați în cadrul unei ceremonii speciale la finele săptămînii curente. Garda de Onoare este unitatea de elită a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Anual militarii din compania gărzii participă la circa 250 de ceremonii.

 

Guvernul a decis prelungirea stării de urgență

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect care prevede prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile. Inițiativa votată miercuri urmează să fie prezentată în Parlament. Daniella Misail-Nichitin, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că în prezent fluxul de refugiați este mai scăzut în comparație cu cel de la începutul războiului din Ucraina, însă situația impredictibilă din statul vecin poate conduce în orice moment la o creștere considerabilă a acestui flux. Conform datelor actualizate, în prezent pe teritoriul Moldovei se află peste 73 de mii de cetățeni ucraineni, dintre care peste 40 de mii sînt copii. Daniella Misail-Nichitin a mai spus că războiul afectează conexiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare, aprovizionarea cu produse petroliere, suprasolicitînd totodată infrastructura de transport din Moldova.

 

R. Moldova va avea o nouă Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care vizează armonizarea legislației din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe la reglementările acquis-ului comunitar european. Documentul are menirea de a oferi un grad ridicat de protecție autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe. Astfel, proiectul prevede uniformizarea normelor legale din domeniul proprietății intelectuale cu referire la asigurarea respectării drepturilor; reglementarea dreptului interpreților de a obține o plată anuală suplimentară; completarea listei de drepturi patrimoniale exclusive ale interpreților și altor subiecți ai drepturilor conexe.

 

Guvernul a aprobat rechemarea din funcţie a patru ambasadori

Membrii Cabinetului de miniștri au acceptat rechemarea lui Victor Ţvircun din funcţia de Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statul Qatar. De asemenea, Executivul a aprobat rechemarea lui Victor Haruţa din postul de ambasador al ţării noastre în Emiratele Arabe Unite. Miniştrii au avizat pozitiv rechemarea Tatianei Pîrvu din funcţia de Ambasador al R. Moldova în Regatul Ţărilor de Jos, precum şi a Angelei Ponomariov din postul de ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

 

Cu ajutorul SUA în raionul Călăraşi vor fi montate contoare de apă inteligente

Primăriile Călărași, Tuzara și Nișcani au semnat contractul de cooperare intercomunitară, ce prevede modernizarea serviciului de alimentare cu apă în cele trei localități. Cu suportul Guvernului Statelor Unite, prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova și al Programului Comunitatea Mea, peste trei mii de gospodării din localitățile Călărași, Tuzara și Nișcani vor fi dotate cu apometre digitale moderne, care vor permite colectarea și transmiterea datelor la distanță.

 

Guvernul a aprobat noi măsuri de susținere a veteranilor de război

Perioada de participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale a Republicii Moldova va fi calculată în mărime triplă la stagiul total de cotizare necesar acordării dreptului la pensie. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. Prevederea va fi aplicată în cazul participanților la acțiunile de luptă de pe Nistru, cu prezentarea legitimației de veteran de război de model nou și a unui certificat, cu indicarea perioadei de participare la acțiunile de luptă, eliberate de către Ministerul Apărării.

 

Noul antrenor principal la Sheriff Tiraspol va fi croatul Stjepan Tomas

Campioana Moldovei, Sheriff Tiraspol, are un nou antrenor principal. Este vorba de tehnicianul croat Stjepan Tomas. Totodată, „viespile” s-au întărit în compartimentul defensiv cu aducerea unui fundaș din Brazilia. Stjepan Tomas este un fost internațional croat, care a fost de-a lungul anilor asistent la mai multe echipe din Turcia, printre care și Istanbul Bașakșehir, formație la care este legitimat fundașul moldovean Alexandru Epureanu.

 

Natalia Gavriliţa a cerut ministerelor să grăbească elaborarea strategiilor de dezvoltare

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a atenţionat ministerele să prioritizeze elaborarea strategiilor de dezvoltare asupra cărora au lucrat în ultima perioadă şi să le propună cît mai curînd pentru consultări publice. În mod special, şefa Cabinetului de miniştri s-a adresat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi celui al Mediului. „Ne aşteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina, de aceea trebuie să ne asigurăm că cele mai importante sectoare sînt acoperite”, a spus Natalia Gavriliţa.

 

CNAM a transferat aproape 2,5 mln de lei pentru operațiile efectuate în luna mai

Un copil a beneficiat de implant cohlear, iar 10 pacienți au primit gratuit proteze în luna mai. În acest scop Compania Națională de Asigurări în Medicină a transferat circa 2,5 milioane de lei (123340 euro). Potrivit CNAM, cel mai scump consumabil acoperit luna trecută de asigurarea medicală obligatorie a fost implantul cohlear – dispozitiv care permite procesarea sunetului și vorbirii pentru persoanele cu pierdere severă a auzului. Acesta a fost implantat unui copil, iar operația a fost efectuată de medicii de la Institutul Mamei și Copilului. Implantul cohlear respectiv a costat în jur de 345 de mii de lei.

 

Calitatea serviciilor de salvare pe apă va fi îmbunătățită

Activitatea stațiilor de salvare pe apă va fi organizată în baza unui Regulament, avizat pozitiv în ședința de astăzi a Executivului. Documentul prevede modul de organizare a stațiilor de salvare pe apă, drepturile, obligațiile și răspunderea angajaților, precum și măsurile necesare pentru protecția și salvarea persoanelor aflate în pericol de înec.

 

Au fost aprobate reguli mai stricte privind transferurile de deșeuri

Executivul a aprobat, astăzi, Regulamentul privind transferurile de deșeuri. Noul document stabilește procedurile și regimurile de control pentru transferurile de deșeuri, în funcție de originea, destinația, ruta transferului și de tratamentul care se aplică deșeului la destinație. Obiectivul principal al Regulamentului este asigurarea protecției mediului și respectarea cerințelor privind securitatea ecologică la importul, exportul și tranzitul deșeurilor transferate spre valorificare și eliminare.

 

Guvernul a aprobat finanțarea a 36 de proiecte prin intermediul Programului de activități de reintegrare a țării

Executivul a aprobat, astăzi, Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul curent, care prevede finanțarea a 36 proiecte de dezvoltare în perimetrul Zonei de Securitate, cu un buget total de 15 mln de lei. Lista proiectelor ce urmează a fi finanțate a fost aprobată în conformitate cu criteriile de eligibilitate stabilite de către Comisia de selectare. În acest an fost selectate și vor fi implementate 22 de proiecte de dezvoltare și de modernizare a instituțiilor din sistemul educațional, 11 proiecte de reparație și dotare a edificiilor administrative, instituțiilor de cultură, sport și medico-sanitare, 2 proiecte de amenajare a zonelor de agreement.

 

La Criuleni va fi ridicat un complex modern de procesare a subproduselor de origine animală

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede alocarea unui lot de teren agricol pentru construcția unui complex modern de colectare și procesare a subproduselor de origine animală (SOA), care nu sînt destinate consumului uman. Este vorba de o suprafață de 2,5 ha de teren agricol, aflat în gestiunea Întreprinderii de Stat „Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni”.

 

Activitatea feribotului de la Molovata a fost sistată

Activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului, a fost sistată astăzi din cauza vîntului puternic. Reprezentantul Serviciului de presă al Serviciului Vamal, Virgiliu Sîtari, a specificat că „activitatea feribotului va fi reluată atunci cînd vor permite condițiile climaterice”.