REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 septembrie 2022)

Diabeticii pot beneficia gratis de insulină și dispozitive medicale

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat un spot video și audio prin care informează cetăţenii despre cum pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate. Campania de informare a fost lansată, după ce recent s-a decis în premieră ca aceste produse farmaceutice să fie plătite din fondurile de asigurare medicală obligatorie. CNAM anunță că pacienții pot beneficia de dispozitive medicale compensate (teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare) după o procedură simplă, similară celei de compensare a medicamentelor.

 

Sala cu Orgă își va deschide cea de-a 45-a stagiune concertistică

Sala cu Orgă din Chișinău anunță deschiderea celei de-a 45-a stagiuni concertistice, care va avea loc joi, 22 septembrie. Publicul este invitat la un concert susținut de Orchestra Națională de Cameră, cu maestrul Cristian Florea la pupitrul dirijoral, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, avîndu-l ca solist pe reputatul violonist Ilian Gîrneț. În premieră, un concert al Sălii cu Orgă va fi proiectat în direct pe un ecran LED instalat pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă. Programul muzical al concertului inaugural este conturat în jurul celor ”patru B” – Bach, Brahms, Barber și Bernstein, patru titani ai muzicii, fiecare lăsînd o amprentă profundă nu doar în epoca în care a trăit, ci și în muzica clasică în general.

 

O delegație a Comisiei de la Veneția va efectua o vizită la Chișinău

Un grup de experți ai Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) vor efectua o vizită de informare în țara noastră, în perioada 22-23 septembrie. Oficialii vor avea întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și cu reprezentanții Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Programul vizitei mai include întrevederi cu reprezentanții Consiliului Audiovizualului, Curții Constituționale, Procuraturii Generale și Curții Supreme de Justiție.

 

Prim-ministrul Natalia Gavrilița va pleca în Japonia

Prim-ministrul Natalia Gavrilița l-a primit în vizită pe Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoshihiro Katayama și directorul adjunct al oficiului Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională din Ucraina, Kumiko Kasai, pentru a discuta ultimele detalii înaintea vizitei pe care șefa Guvernului de la Chișinău o va întreprinde la Tokyo. E ava va participa la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe. În cadrul dialogului, au fost trecute în revistă și alte teme ale relațiilor bilaterale, cum ar fi evoluția situației de securitate din regiune, promovarea și facilitarea accesului produselor agroalimentare moldovenești pe piața niponă, precum și alte aspecte ale cooperării moldo-japoneze.

 

MAEIE condamnă planul Rusiei de a anexa regiunile ucrainene ocupate

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat, într-un mesaj publicat pe Twitter, că Republica Moldova condamnă ferm planul Rusiei de a anexa prin așa numitele referendumuri regiunile ucrainene ocupate. „Reafirmăm și pe această cale sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se arată în mesajul emis de șeful diplomației moldovenești.

 

Astăzi își sărbătoresc hramul 102 localități din 20 de raioane ale țării și din mun. Chișinău

Astăzi își sărbătoresc hramul 102 localități din 20 de raioane ale țării și din mun. Chișinău. În acest context, poliția va intensifica acțiunile de prevenire şi combatere a faptelor ilegale și va monitoriza buna desfășurare a evenimentelor organizate în localități. De asemenea, polițiștii de patrulare se vor afla pe traseele locale și naționale pentru a preveni încălcările din trafic. Totodată, poliția îndeamnă cetățenii să dea dovadă de un comportament corespunzător în zonele de odihnă și agrement.

 

R. Moldova a primit un nou lot de 55 mii de vaccinuri Pfizer din partea guvernului SUA

Prin platforma COVAX Moldova a primit un nou lot de aproape 55 000 de vaccinuri Pfizer. Pentru a salva vieți și a continua lupta împotriva COVID-19, guvernul SUA a donat sute de milioane de vaccinuri COVID-19 în întreaga lume. SUA rămîne un partener dedicat al Republicii Moldova pentru a ajuta la stoparea pandemiei peste tot în lume. În total, în R. Moldova s-au vaccinat cu schema completă 1 071 170 persoane.

 

Codul galben de alertă teroristă, prelungit din nou în Transnistria

În regiunea transnistreană, a fost prelungit din nou codul galben de alertă de securitate și va fi valabil pînă pe 6 octombrie 2022. O decizie în acest sens a fost semnată de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Printre măsurile dispuse figurează obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin așa-numitele puncte de trecere ale Tiraspolului, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră sau ies din regiune, inclusiv a celor aflate în gările și stațiile feroviare din stînga Nistrului și municipiul Bender.

 

Moldovenii stabiliți în Spania vor beneficia de pensii

Moldovenii care muncesc în Spania vor beneficia de garanții sociale. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru ratificarea unui accord încheiat între Republica Moldova și Regatul Spaniei, care prevede acest lucru. Prevederile acordului vizează cetățenii moldoveni care au muncit în Spania, precum și cetățenii spanioli care au fost angajați în țara noastră. Este vorba despre angajați, lucrători independenți sau detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, al misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.

 

Preşedintele interimar al Senatului României efectuează o vizită în R. Moldova

Preşedintele interimar al Senatului României efectuează, miercuri şi joi, o vizită în Republica Moldova, unde va o avea întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, pe agenda discuţiilor figurînd priorităţile cooperării bilaterale în domenii de interes comun. Programul vizitei la Chişinău a preşedintelui interimar al Senatului cuprinde şi o întîlnire cu reprezentanţi ai principalelor ONG-uri din R. Moldova care se ocupă de problema violenţei domestice şi a egalităţii de gen. Conform unui comunicat al Senatului de la București, Gorghiu va participa la o masă rotundă cu tema "Egalitatea de gen şi violenţa domestică", la care vor fi prezente ONG-urile "La Strada Moldova", Centrul de Drept al Femeilor, Gender-Centru şi Coaliţia Naţională "Viaţă fără violenţă".

 

O nouă versiune a Sistemului de codificare a mărfurilor va fi implementată în R. Moldova

Republica Moldova va implementa versiunea nouă a Sistemului automatizat de descriere și codificare a mărfurilor. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Modificările propuse în vederea racordării nomenclatorului nu se referă la componenta de taxe vamale, ci doar la codurile tarifare. Printre principalele poziții care vor suferi schimbări sînt unele categorii de pește, uleiuri, unele produse chimice, cele care includ vaccinuri împotriva coronavirusului, unele tipuri de lemn, de fibre de sticlă, mașini și aparate, echipamente electrice și părțile lor, aparate de zbor, obiecte de artă, de colecție sau de antichitate ș.a.

 

Salariile asistenților sociali comunitari și asistenților parentali vor crește

Clasele de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional tehnice vor creste. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat astăzi raportul unui proiect de lege în acest sens. Totodată, se propune majorarea claselor de salarizare și pentru alte categorii de salariați. Impactul legii va fi de 35,9 milioane de lei (circa 1 mln 855 de mii de euro) anual.