REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 februarie 2022)
În această săptămînă, sistemele electroenergetice ale R. Moldova și Ucrainei vor funcționa izolat
În perioada 24-26 februarie 2022, sistemele electroenergetice ale Moldovei și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, funcționarea izolată în această perioadă are drept scop demonstrarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.
Militarii Armatei Naționale participă la un exercițiu multinațional
Militarii Armatei Naționale participă, în perioada 5-26 februarie, la exercițiul multinațional „KFOR 30 Mission Rehearsal Exercise” care se desfășoară la Centrul de instruire de la Hohenfels, Germania. Potrivit Ministerului Apărării, exercițiul are drept scop instruirea contingentelor de pacificatori care urmează să fie detașate în cadrul operațiunilor de menținere a păcii. Militarii moldoveni execută misiuni de patrulare, controlul mulțimii şi pază a postului de observare mobilă, precum și cercetare genistică.
Ministerul Infrastructurii a emis ordinul privind noile tarife la transportul de pasageri
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a publicat pe pagina sa oficială Ordinul privind noile tarife pentru transportul rutier raional și interraional. Potrivit documentului, au fost introduse două tipuri de tarife, în funcție de categoria transportului. Este vorba de confort I sau confort II. Or, prețul va fi cu 0,10 lei per kilometru mai scump față de prețul curent. La transportul interraional, pentru categoria de confort II prețul va fi de 0,70 lei per kilometru, iar pentru categoria de confort I prețul va fi de 0,80 lei per kilometru. Pentru serviciile regulate în traficul raional costul va fi: pentru categoria de confort II - 0,80 lei per kilometru; pentru categoria de confort I - 0,90 lei per kilometru.
Trei străzi din centrul capitalei vor intra în reparații
Primăria Chișinău inițiază reparația străzilor 31 august 1989, Alexandru cel Bun și Tighina. Lucrările vor începe în scurt timp. Reparațiile pe aceste străzi vor crea impedimente în transportul public. În noiembrie 2020, „CHIŞINĂUPROIECT” a prezentat schițele şi conceptul de amenajare a străzii 31 august, prin care se dorește transformarea acesteia într-un coridor verde pentru bicicliști, ce va face legătura dintre Parcurile Valea Trandafirilor, Valea Morilor și Dendrariu.
COVID-19: Au fost înregistrate 231 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 3 509 teste, fiind confirmate 231 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, șase sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 495 415 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, șase sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 236 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 98 în stare extrem de gravă și 15 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 1 229 de persoane au fost vindecate. În total, 467 312 bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Un spectacol de Alexei Vakulovski va avea loc la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”
Spectacolul ”Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, în regia Luminiței Țîcu, va avea loc mîine, 22 februarie, la ora 18.30, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din capital. Potrivit organizatorilor, "Copiii foametei" este un spectacol „Verbatim” (Teatrul-documentar) despre foamete: regizoarea a înmănuncheat diverse confesiuni ale locuitorilor din Antonești, raionul Ștefan Vodă, supraviețuitori de pe urma foametei din 1946-1947.
941 de elevi din ţară sînt infectați cu COVID-19
Circa cinci sute de elevi din treptele de învăţămînt primar, gimnazial şi liceal s-au infectat săptămîna trecută de COVID-19, numărul total constituind în prezent 941. Datele au fost anunțate astăzi de către Ministerul educației. De asemenea, s-au infectat cu noul coronavirus 111 de cadre didactice și 38 de angajați auxiliari. În grădinițele din țară au fost înregistrate, în aceeași perioadă, 54 de cazuri de infectare în rîndul micuților, iar 63 de educatori și 21 de angajați auxiliari au prezentat teste pozitive la COVID-19. În prezent, în carantină se află două școli, 420 de clase şi 82 de grupe de grădiniţă.
ANSA a retras din comerț mai multe loturi de produse neconforme
Inspectorii din cadrul Direcțiilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat, în perioada 11-17 februarie, 373 de controale oficiale, dintre care 96 la unităţi de comerţ, 27 la unităţi de alimentaţie publică, 65 la instituţii de învăţămînt general şi cîte trei la depozite şi aziluri. În urma acestora, mai multe loturi de produse au fost retrase din comerţ. Astfel, au fost emise 81 de prescripţii; întocmite 29 procese-verbale cu privire la contravenţie; elaborat un plan de remediere. Ca urmare a controalelor, au fost retrase din comerţ produse de origine animală şi non-animală în cantitate de 290,12 kg și 125 unități de ambalaj.
Încasările Serviciului Vamal s-au ridicat la circa 633 mln de lei
Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 14-20 februarie, la aproape 633 milioane de lei, mai mult cu circa 22% față de suma planificată pentru această perioadă. De asemenea, de la începutul anului, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 3,5 miliarde de lei, fiind atestată o creștere de circa 27% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021. Pe parcursul săptămînii trecute, numărul pasagerilor care au intrat în R. Moldova constituie peste 75 mii de persoane.
În mai multe penitenciare din țară au avut loc percheziții inopinate
În zilele de weekend, angajații Direcției siguranță și regim penitenciar au efectuat percheziții inopinate în celulele deținuților din mai multe instituții penitenciare. Potrivit Administrației Națională a Penitenciarelor, urmare a desfășurării perchezițiilor au fost depistate și ridicate din diferite ascunzișuri mai multe obiecte interzise: patru telefoane mobile și accesorii pentru acestea, 100 cartele SIM, două pachețele cu substanță de proveniență necunoscută, 54 capsule cu praf alb, 30 ml substanță vegetală și 8 litri de băutură alcoolică.
Procurorii au descins la Centrul medicilor de familie de la Botanica
În dimineața zilei de astăzi, procurorii și oamenii legii au descins cu percheziții la biroul și domiciliul unui medic din cadrul Centrului medicilor de familie Nr. 3 de la Botanica. Potrivit purtătorului de cuvînt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, în prezent oamenii legii așteaptă avocatul medicului pentru ca acesta să fie recunoscut în calitate de bănuit. Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul falsificării certificatelor de COVID-19 și introducerea datelor false în sistemul informatic.