REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 octombrie 2022)
Hidrologii au avertizat asupra creșterii nivelului apei în Nistru
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 20-23 octombrie, avertizare hidrologică de creştere a nivelului apei în rîul Nistru. Potrivit hidrologilor, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk (rîul Nistru) pînă la 300 metri cubi pe secundă. Centrul hidrologic prognozează, pentru intervalul 20-23 octombrie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 20 octombrie, pe sectorul oraşul Soroca–oraşul Camenca, cu 0.7-1.3 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore, indică Serviciul Hidrometeorologic. În context, autoritățile atenționează administrația publică locală, agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să acorde atenție stării barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei.
Mai multe instituții sociale din Chișinău au fost conectate la agentul termic
Mai multe instituții sociale din capitală au fost conectate la agentul termic. Potrivit primăriei capitalei, este vorba de 114 grădinițe, cinci școli și trei spitale municipale. Autoritățile au anunțat că pe parcursul săptămînii curente va continua conectarea la agentul termic a instituțiilor din domeniul social. De asemenea, este livrat agent termic centralizat în patru blocuri de locuințe din Chișinău, din totalul de 2 710 blocuri. Conectarea a fost efectuată la solicitarea gestionarilor fondului locativ. Sezonul termic demarează atunci cînd trei zile consecutiv sînt înregistrate temperaturi medii zilnice de pînă la +10°C.
Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ambasadoarea Portugaliei
Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Portugaliei în Republica Moldova cu reședința la București, Teresa Macedo, aflată în vizită la Chișinău. Oficialii s-au referit la o agendă largă de subiecte, inclusiv organizarea următoarei runde a consultărilor politice, consolidarea legăturilor comercial-economice și despre procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. De asemenea, șeful diplomației moldovene a remarcat necesitatea consolidării cadrului juridic bilateral în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova integrați în societatea portugheză.
Pompierii au lichidat un incendiu ce risca să se extindă asupra sondelor de petrol din sudul țării
În dimineața zilei de 19 octombrie, 39 de pompierii din sudul țării au intervenit pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, care a izbucnit în lunca rîului Prut, în apropierea satului Văleni, raionul Cahul, și care risca să se extindă asupra sondelor de petrol din apropiere. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 11:37. În zona incendiului se află 12 sonde de petrol, care riscau să fie afectate. La fața locului au intervenit 13 autospeciale de intervenție cu 39 de pompieri, dar și două unități de tehnică din cadrul autorităților publice locale. Din cauza rafalelor de vînt puternic, focul se răspîndea cu repeziciune, iar arderea a fost localizată către ora 22:08. Lichidarea finală a incendiului a fost anunțată la ora 22:24.
Alexandrin Guțu a devenit vicecampion mondial Under 23
Luptătorul de stil greco-roman Alexandrin Guțu (77 kg) a devenit vicecampion mondial Under 23. Potrivit Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS), la competiţia, desfăşurată în Spania, el a fost învins doar de armeanul Malkhas Amoyan, campion mondial anul trecut și campion european anul curent printre seniori. De asemenea, luptătoarea Mihaela Samoil s-a calificat în finala Campionatului Mondial Under 23 din Spania.
Primăria Comrat va beneficia de programul e-Cancelarie elaborat de USAID
Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunţat că primăria municipiului Comrat va beneficia de programul e-Cancelarie, elaborat de Programul USAID Comunitatea Mea și este destinat utilizării în cadrul Centrelor de Informare și Servicii pentru Cetățeni. Centrele sînt menite să asigure accesul rapid, eficient și transparent al cetățenilor la serviciile administrative prestate de autoritățile publice locale. „Un asemenea centru a fost înființat și la Comrat în 2019 cu ajutorul unui partener de dezvoltare, însă costul excesiv al programului specializat nu i-a permis primăriei să-l achiziționeze la acel moment”, conform sursei citate.
Ostașii care au fost încorporați în toamna anului 2021 sînt trecuți în rezerva Forțelor Armate
Ostașii în termen, care au fost încorporați în toamna anului 2021 în Armata Naţională, sînt trecuți în rezervă. Potrivit Ministerului apărării, timp de patru zile, peste 500 de soldați sînt eliberați din serviciul militar obligatoriu, în cadrul unor ceremonii solemne desfăşurate în patru unități din garnizoana Chişinău. Totodată, ostașii în termen, care s-au evidențiat prin disciplină și conduită exemplară în timpul executării serviciului militar, vor primi diplome de onoare, certificate de apreciere, scrisori de mulțumire și grade. Durata serviciului militar în termen în Armata Națională este de 12 luni.
CSE a aprobat măsuri necesare pentru asigurarea securității energetice a țării
Compania „Energocom” va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut de circa un miliard de lei pentru pentru achitarea gazelor naturale. Decizia luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) va permite achitarea integrală de către SA „Moldovagaz” către SA „Gazprom” a consumului de gaze pentru luna septembrie și a avansului pentru luna octombrie. Conform dispoziției, capitalul social al SA „Energocom” va fi majorat din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, iar contractul de împrumut cu SA ,,Moldovagaz” va fi încheiat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor. Suma urmează să fie debursată astăzi, 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj.
Prețul la benzină şi motorină va scădea după ultimele evoluții la burse
Pentru ziua de mîine, 21 octombrie, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard vor fi în mărime de: 25,11 lei/litru - pentru benzina COR 95 (- 5 bani); 28,84 lei/litru - pentru motorina standard (-9 bani), transmite MOLDPRES. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), după o perioadă de creștere a cotațiilor Platts atît la benzină, cît și la motorină, actualmente se atestă o scădere a nivelului mediu al acestui indicator, fapt care se va reflecta și în prețurile la carburanți calculate de către instituţie.
Proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică a fost adoptat de Parlament
Activitățile nucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. La ședința plenară de astăzi, deputații au aprobat, în lectura a doua, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică. Potrivit autorilor, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice. Adoptarea acestui proiect de lege este necesară, întrucît, pînă în prezent, în Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice.