REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 octombrie 2021)

În 2020, Piața Centrală din Chișinău a avut un venit de doar 204 mii de lei

Consiliul Municipal Chișinău a acceptat, cu votul a 29 de consilieri, scutirea Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” de plata obligatorie către bugetul municipal a cotei de 30 la sută din venitul obținut pentru anul 2020. Potrivit directorului Pieței Centrale, Ion Pîntea, în anul 2020 întreprinderea a plătit 10 milioane de lei dintr-o amendă mai veche în valoare de 85 de milioane de lei către Serviciul Fiscal de Stat. “După plata a zece milioane de lei, veniturile obținute în anul 2020 sînt de doar 204 mii de lei. Solicit consilierilor scutirea de plata obligatorie a celor 30 la sută destinați bugetului municipal”, a spus Pîntea.

 

Hidrologii au extins Codul Galben de scurgere scăzută în bazinul rîului Prut

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins pînă la 26 octombrie avertizarea hidrologică de scurgere scăzută, în bazinul rîului Prut. „În legătură cu etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul rîului Prut, pe sectorul satul Criva – oraşul Costești, se va menţine scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale”, indică instituţia. În acelaşi timp, autorităţile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

 

Chișinăuienii vor primi căldură în apartamente din 22 octombrie

Din 22 octombrie va fi dat startul sezonului termic 2021-2022 pentru toți consumatorii din municipiul Chişinău. O dispoziție în acest sens a fost semnată pe 19 octombrie, de către edilul capitalei Ion Ceban. Decizia a fost luată în contextul în care trei zile consecutiv, în intervalul orelor 18:00-06:00, valorile de temperatură înregistrate se mențin la limita de +10 grade.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 crește

În ultima săptămînă au fost înregistrate 9 902 cazuri de COVID-19. A crescut cu peste 27 la sută și numărul deceselor provocate de noul coronavirus, iar circa 90 la sută din paturile de la terapie intensivă sînt deja ocupate. Datele au fost făcute publice miercuri de către conducerea Ministerului Sănătății. Secretarul de stat Svetlana Nicolaescu a menționat că, în ultima săptămînă, numărul de cazuri în unele localități a depășit cifrele ce reprezintă Cod roșu. Ea a adăugat că epicentrul epidemiei rămîn municipiile Chișinău și Bălți. Și raioanele Sîngerei, Anenii Noi, Basarabeasca și Glodeni au fost plasate sub Cod roșu.

 

Mai multe autocare de cursă circulau cu numere de șasiu false

O schemă frauduloasă în transportul de pasageri a fost deconspirată de ofițerii de investigații. Astfel, s-a stabilit că trei autocare, care aparțin diferitor operatori de transport, aveau număr de șasiu modificat. În acest caz a fost pornită o cauză penală pentru falsificarea elementelor de identificare ale autovehiculelor. Persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă amendă de la 32 500 la 47 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de pînă la 1 an.

 

Șefi noi la Inspectoratele de Poliție din Soroca, Sîngerei și Fălești

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a numit noi conducători ai Inspectoratelor de poliție Soroca, Sîngerei și Fălești. Cei trei noi șefi de poliție au fost prezentați deja efectivului. Șef interimar al Inspectoratului de poliție Soroca a fost numit comisarul principal Octavian Cebotarenco. La Inspectoratul de poliție Sîngerei a fost numit șef interimar, comisarul principal Mihail Banaru, care activează în MAI din 2002. Iar Inspectoratul de poliție Fălești a fost numit șef interimar, comisarul principal Vitalie Popovici.

 

Campania „Un arbore pentru dăinuirea noastră” va fi lansată la 13 noiembrie

Campania națională de înverzire a plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” va fi lansată în acest an pe 13 noiembrie. Despre aceasta a declarat miercuri ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu. „În perioada campaniei de plantare vor fi efectuate lucrări de creare a culturilor silvice în fondul forestier și regenerare naturală, pe o suprafață de 347 de hectare. În acest scop, vor fi oferite circa 30 tone de ghindă pentru plantare în sol. Pe parcursul lunii noiembrie vor fi oferiți pentru plantare 2,5 milioane de puieți”, a anunţat oficialul.

 

Compania ”Teleradio-Moldova” ar putea reveni sub control parlamentar

Un proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale ce are drept scop de a responsabiliza furnizorul public național, Compania ”Teleradio-Moldova” a fost aprobat de membrii Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Autorii proiectului propun întoarcerea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media. Aceasta în condițiile în care, pînă în anul 2019, Compania ”Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.

 

Sheriff Tiraspol a fost învinsă de Inter Milano

Campioana Italiei la fotbal, Inter Milano, a învins cu 3-1 campioana Republicii Moldova, Sheriff Tiraspol, în faza a treia a grupelor UEFA Champions League. Meciul s-a desfășurat pe stadionul San Siro din Milano. Victoria italienilor nu afectează clasamentul grupei, Sheriff Tiraspol fiind în continuare pe primul loc cu 6 puncte. Pe data de 3 noiembrie, Sheriff Tiraspol va întîlni pe stadionul din Tiraspol echipa Inter Milano.

 

Echipe mobile de specialiști vor promova vaccinarea anti-COVID

În săptămîna curentă, echipe mobile de specialiști în sănătate publică și comunicare vor merge în raioanele Hîncești, Căușeni, Ungheni, Criuleni, Telenești și Rîșcani pentru a informa populația despre procesul de vaccinare și pentru a dezminți miturile legate de vaccinuri. Acțiunile de informare au loc în cadrul campaniei de informare a populației din zonele rurale privind importanța și beneficiile vaccinării, lansată la 4 august curent și realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

 

Legislația cu privire la publicitate ar putea fi modificată

Legislația cu privire la publicitate ar putea fi modificată. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Prin proiect este instituit dreptul difuzorilor de publicitate de a solicita distribuitorului asumarea răspunderii privind mesajul publicitar. O nouă reglementare este cea privind difuzarea publicității politice în perioada extraelectorală. Iar sintagma ”publicitate socială” se propune a fi înlocuită cu sintagma ”mesaj de interes public”.

 

În mai 2022, la Ghetlova, Orhei vor avea loc alegeri locale noi

Comisia Electorală Centrală a stabilit, în ședința de marți, organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Ghetlova, raionul Orhei pentru 15 mai 2022. Încetarea înainte de termen a mandatului de primar a survenit în legătură cu decesul acestuia.