REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 iunie 2022)

A început cea de-a doua etapă de înscriere a copiilor în clasa întîi

În municipiul Chișinău a început cea de-a doua etapă de înscriere a copiilor în clasa întîi. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, în ședința operativă a serviciilor municipal. Potrivit lui Pavaloi, cea de-a doua etapă se va desfășura pînă pe 29 august. „Ne-am propus ca în clasa întîi să fie înscriși circa 10 mii de copii. Prima etapă s-a finalizat la data de 10 iunie. În cea de-a doua etapă urmează a fi înscriși copii care nu sînt în districtul școlar și care urmează să împlinească vîrsta de 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie”, a spus Pavaloi.

 

Drumul Chișinău-Orhei-Bălți a fost reabilitat în proporţie de 76%

Conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a evaluat nivelul de executare a lucrărilor de reabilitare a drumului național R6 Chișinău-Orhei-Bălți şi a constatat că acestea sînt gata în proporție de 76%. Traseul are o lungime de 29,7 km și prevede reconstrucția drumurilor, reabilitarea a zece poduri, întărirea terasamentului pentru a preveni alunecările de teren în zona de ocolire Sîngerei, instalarea a 605 indicatoare rutiere, construirea podurilor noi. Lucrările de reabilitare au o valoare de circa 36 de milioane de euro.

 

IPAIS „Moldpres” marchează cea de-a 32-a aniversare

Instituția Publică Agenția Informațională de Stat „Moldpres” a împlinit astăzi 32 de ani de la fondare. Agenția „Moldpres” are misiunea de a asigura producerea și difuzarea informației, publicarea și editarea actelor oficiale, informarea opiniei publice din țară și de peste hotare asupra politicii de stat și activității curente a autorităților publice din R. Moldova.

 

Specialiștii atenționează populația despre pericolul scăldatului

Specialiștii din sănătate atenționează populația despre pericolul scăldatului în bazinele din municipiul Chișinău. În urma prelevării mai multor probe, pe plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul de holeră. În ședința operativă a serviciilor municipale a capitalei, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a îndemnat populația să fie prudentă și să respecte regulile de igienă după scăldat.

 

Agricultorii anunță prtoteste de amploare

Mîine, 21 iunie, agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor (AFF) vor scoate tehnica agricolă în stradă, ca formă de protest față de guvernare, pentru faptul că nu au satisfăcut cerințele înaintate. Potrivit organizatorilor, protestul va începe la ora 10:00 și va fi „o formă de avertizare, cu scoaterea tehnicii pe mai multe trasei din raioanele din țară”.

 

Transportatorii de călători anunță majorarea tarifelor la serviciile prestate

Transportatorii de călători anunță majorarea tarifelor la serviciile prestate. Astfel, începînd de astăzi tariful la cursele interraionale a ajuns la 92 de bani pentru un kilometru, iar la cele raionale – 1 leu și 2 bani per kilometru. Potrivit președintelui Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, este vorba despre o scumpire cu 6 bani față de săptămîna trecută. Prețurile la călătoriile de pasageri în Republica Moldova sînt stabilite săptămînal, în funcție de fluctuațiile prețurilor la carburanți.

 

O expoziție a lui Mihai Vengher a fost inaugurată la Parlament

O expoziție de fotografii ale maestrului fotograf Mihai Vengher, dedicate lucrătorilor medicali, este găzduită de Parlament începînd cu astăzi, 20 iunie. Expoziția este organizată cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, marcată în Moldova anual, în cea de-a treia zi de duminică a lunii iunie. Cele 41 de lucrări alese din colecția de fotografii tematice ale autorului prezintă lucrătorii medicali în acțiune - în mod autentic, dar discret și empatic. Multe din fotografii au fost realizate în perioada pandemiei de Covid-19.

 

Avia Invest a fost amendată cu peste 31 de milioane de lei

Compania Avia Invest, operatorul Aeroportului Internațional Chișinău, a fost amendată cu 31,2 milioane de lei de către Consiliul Concurenței pentru că nu a executat o decizie anterioară a instituției din 2020. Prin acea decizie, Consiliul Concurenței a constatat două practici abuzive implementate de „Avia Invest" SRL în raport cu întreprinderea „MGH Ground Handling" SRL, una din întreprinderile care prestează servicii de handling la sol în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

 

Intră în vigoare legea care interzice difuzarea știrilor din Rusia

Președintele Maia Sandu a promulgat, ieri, Legea securității informaționale, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din Rusia, inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit șefei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, legea va intra în vigoare săptămîna curentă, iar propaganda va fi sancționată mult mai dur. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor pînă la retragerea dreptului de a difuza publicitate.

 

Atletul Serghei Marghiev a cucerit medalia de argint la Campionatul Balcanic

Serghei Marghiev a cucerit medalia de argint la Campionatul Balcanic de la Craiova, care a reunit sportivi din 18 țări din sud-estul Europei. El a înregistrat rezultatul 75,24 metri la proba aruncarea ciocanului. Totodată, sora sa, Zalina Marghieva, s-a ales cu medalia de bronz cu rezultatul 68.66 metri.