REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 ianuarie 2022)

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc joi, 20 ianuarie, pe Sfîntul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi. În această zi, la sate și la orașe, de secole, se păstrează unele tradiții. La biserică se sfințesc bucate și vin alb, după care sînt aduse acasă sau sînt împărțite săracilor, în primul rînd persoanelor care poartă numele de Ioan. În această zi, nu se bea vin roșu, care amintește de martirajul Sfîntului Prooroc Ioan. Tradiția ne spune că în dimineața zilei fiecare om trebuie să se stropească cu apă sfințită, pentru ca el să fie ferit de boli și necazuri tot timpul anului.

 

A fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile

Parlamentul a adoptat joi, 20 ianuarie, hotărîrea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 60 de zile, la propunerea Guvernului. Decizia are la bază Raportul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind necesitatea declarării stării de urgenţă și ține cont de faptul că insuficiența gazelor naturale afectează direct și imediat securitatea statului și al cetățenilor. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut inițiativa. La fel au procedat și deputații din Partidul Șor.

 

Avocații au intrat în grevă generală

Avocații din Republica Moldova au intrat joi, 20 ianuarie, în grevă generală. Aceasta va dura patru zile și presupune sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Consiliul Uniunii Avocaților nu este de acord cu un amendament al președintei comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, ce se referă la reținerea, arestatarea și percheziționarea apărătorilor. Organizația a cerut retragerea inițiativei. Timp de două zile, pe 18 și 19 ianuarie, s-au aflat în grevă japoneză.

 

Șase deputați sînt infectați cu COVID-19

Șase deputați au lipsit joi de la ședința Legislativului fiind infectați cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de speakerul Igor Grosu, care a îndemnat toți aleșii poporului să se imunizeze. Deputații s-au întrunit în ședință extraordinară pentru a declara stare de urgență în domeniul energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile. Ieri, în Republica Moldova a fost înregistrat un antirecord de infectări, fiind consemnate 3 255 de cazuri noi, numărul îmbolnăvirilor ajungînd la aproape 400 de mii.

 

20 de persoane au beneficiat în 2021 de proteze cardiace

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat în 2021 o sumă dublă pentru consumabile costisitoare față de anii precedenți, care a depășit cifra de 44 de milioane de lei. Consumabilele au fost în mare parte dispozitive medicale utilizate în cadrul unor intervenții chirurgicale complexe la inimă, rinichi, ureche, ochi, umăr, coloană vertebrală, mînă, picior. Cel mai scump consumabil, acoperit anul trecut în premieră de asigurarea medicală obligatorie, a fost proteza valvulară aortică transcateter, implantată la inimă, care a costat în medie 425 de mii de lei. Astfel, 20 de persoane asigurate au primit o nouă șansă la viață, beneficiind de proteze cardiace în valoare totală de aproape 8 milioane 500 mii de lei.

 

Cluburile de noapte din capitală își vor sista activitatea

Cluburile de noapte, ringurile de dans, zonele de agrement și parcurile de distracții din capitală vor trebui să-și sisteze activitatea, după ce Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis instituirea în oraș a codului roșu de alertă COVID-19. Totodată, potrivit deciziei CESP, activitatea extrașcolară în instituțiile de învățămînt primar și secundar din municipiul Chișinău, în perioada 20 ianuarie – 3 februarie, se va desfășura la distanță. Unitățile de alimentați publică din municipiul Chișinău își vor organiza activitatea la o capacitate de 50%.

 

Medicamentul anti-COVID Molnupiravir a fost autorizat de AMDM

Comisia Medicamentului a autorizat produsul farmaceutic Molnupiravir indicat în tratarea formelor ușoare și moderate de COVID-19, prin procedura condiționată. În acest sens, în regim de urgență urmează a fi avizat prețul produsului, iar după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, preparatul va putea fi plasat pe piața farmaceutică. Conform sursei citate, medicamentul Molnupiravir poate fi găsit deja în farmacii, după ce luna trecută AMDM a oferit pentru doi producători permis de import, prin procedura de emitere a autorizaţiei de import a medicamentelor neînregistrate.

 

R. Moldova și Japonia au semnat un acord în domeniul vamal

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, au semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind asistența administrativă reciprocă și cooperarea în domeniul vamal. Documentul stipulează că administrațiile vamale ale celor două state semnatare vor acorda asistență administrativă reciprocă în vederea aplicării corecte a legislației în domeniu, securizării frontierelor și facilitării schimburilor comerciale.

 

O nouă companie germană ar putea investi în R. Moldova

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei germane Purem by Eberspaecher GmbH, specializată în producere de echipamente pentru industria auto. În cadrul acesteia conducerea companiei și-a manifestat interesul de a-și extinde activitățile și în Republica Moldova și a anunțat că sînt în proces de identificare a locației potrivite pentru necesitățile de producere. Șeful de la economie a apreciat intenția acestora de a investi în țara noastră, reiterînd obiectivul ministerului de a asigura condiții clare și echitabile pentru investitori, care, inevitabil, vor favoriza crearea de noi locuri de muncă.

 

S-a stins din viață poetul Ion Vieru

Poetul, traducătorul și redactorul de carte Ion Vieru, deținător al titlului onorific ”Maestru al Literaturii”, s-a stins din viață joi, 20 ianuarie, la vîrsta de 80 de ani. Ion Vieru a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1972) și membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996). În 1996 și 2005 Ion Vieru a fost distins cu premiul săptămînalului ”Literatura și Arta”, în 1998 - cu premiul Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni pentru volumul de versuri „Aici pe pămînt” și în 1999 - cu titlul onorific ”Maestru al Literaturii”.

 

CEC a desfășurat prima ședință dedicată digitalizării procesului electoral

Autoritatea electorală centrală a desfășurat prima ședință dedicată elaborării conceptului privind digitalizarea procesului electoral. „Despre nevoia testării și implementării unor metode alternative de vot în Republica Moldova se discută de mai mulți ani, iar subiectul dat a devenit mai sonor în ultimele scrutine naționale, acesta fiind și o necesitate dictată de evoluția pandemiei provocate de virusul COVID-19”, a spus președinta autorității electorale centrale, Angelica Caraman.