REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 noiembrie 2022)

Autoritatea Aeronautică Civilă a demarat o inspecție la Air Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a lansat o inspecție cuprinzătoare la Air Moldova, după ce compania aeriană a anulat numeroase zboruri în ultimele zile. „OSA informează că a demarat o inspecție cuprinzătoare pentru a stabili capacitatea operatorului de a opera zborurile în condiții de siguranță, în conformitate cu programul declarat”, a declarat AAC. În ultimele trei zile, Air Moldova și-a anulat de două ori mai multe zboruri. Astfel, pe 29 octombrie, compania aeriană a anulat pentru prima dată zboruri către Paris, Dublin, Leipzig și Londra. Două zile mai tîrziu, pe 31 octombrie, compania a anulat din nou alte trei zboruri către Frankfurt am Main, Roma și Tbilisi.

 

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova a adoptat o Declarație comună

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova solicită instituțiilor UE să înceapă negocierile de aderare cu Moldova îndată ce țara noastră îndeplinește cele nouă recomandări înaintate în Avizul său. Recomandarea se conține în Declarația finală a celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului sus-numit. În document se solicită Comisiei Europene să comunice Republicii Moldova, în timp util, condițiile suplimentare necesare procesului de aderare și să asiste țara noastră în pregătirea unei strategii cuprinzătoare de preaderare. De asemenea, parlamentarii cer instituțiilor europene să asigure sprijin financiar rapid și suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare a Moldovei și pentru gestionarea crizei energetice din țara noastră. În context, se solicită Comisiei Europene să ofere R. Moldova, cît mai curînd posibil, acces la Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA III).

 

Fostul şef de la Căile Ferate, Iurie Topală, va fi extrădat din Belgia

Fostul şef de la Căile Ferate, Iurie Topală, învinuit de fraudă, delapidarea averii străine, corupere activă, dar și de abuzul de putere și serviciu, urmează să fie extrădat din Belgia pe 5 noiembrie. Autoritățile belgiene au acceptat solicitarea procurorilor și acuzatul în următoarele zile va ajunge în custodia angajaților poliției din țara noastră. Iurie Topală a fost reținut la începutul lunii ianuarie pe un aeroport din Belgia, după ce acesta a fost anunțat în căutare internațională în noiembrie 2021 de către autoritățile moldovenești. PCCOCS anunța că procurorii au pus sub sechestru proprietăţile şi activele lui Iurie Topală şi ale altor figuranţi în dosar. Suma sechestrului este de 25 de milioane de lei.

 

R. Moldova are un deficit de energie electrică de 1698 MWh

Pentru astăzi, SA Energocom a achiziționat de pe OPCOM (bursa de electricitate din România) 7802 MWh, or, deficitul prognozat pentru 2 noiembrie este de 1698 MWh. Alte contracte comerciale pentru energie electrică nu au fost semnate, a anunţat aseară vicepremierul Andrei Spînu. „Nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Pe 2 noiembrie, malul drept nu va primi electricitate de la MGRES”, a relevat vicepremierul. Conform ministrului, clădirile administrate de Executiv în luna octombrie au redus cu 23% consumul de energie electrică, iar în Casa Guvernului s-a redus cu 30%. De asemenea, oficialul a informat că s-au achiziționat încă 15 mln m3 de gaz. „În total, Moldova are pentru moment 142 mln m3 de gaz în rezervă”, a rezumat sursa citată.

 

Numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut în ultima săptămînă

În ultima săptămînă, numărul cazurilor de infecții acute ale căilor superioare (IACRS) a crescut cu 17%. În total, s-au înregistrat 7027 de cazuri, majoritatea fiind la copii – 65.7%. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul sezonului gripal, au fost confirmate două cazuri de infecție gripală, ambele în capitală. Săptămîna trecută în laboratoarele ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2 un număr de 402 probe, prelevate de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute.

 

Serviciile de îngrijire a copilului vor putea fi prestate în bază de patentă

Serviciile alternative de îngrijire a copilului ar putea fi prestate în bază de patentă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Astfel, în legislație se introduc două genuri de activitate noi de îngrijire alternativă a copilului: servicii de îngrijire individualizată și servicii de îngrijire de tip familial. Activitatea va putea fi realizată în baza patentei de întreprinzător.

 

IGP a lansat campania „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a lansat astăzi campania de informare „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”. Potrivit șefului Direcției investigații infracțiuni informatice, Iurie Roșca, în cadrul acțiunii, populația va fi informată despre importanța navigării sigure pe internet și riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată. „În perioada 2021-2022, am primit sute de sesizări cu privire la sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare. Cardurile bancare sînt instrumente personale de plată, de aceea îndemnăm populația să nu divulge nimănui codurile personale. Totodată, această informație nu trebuie transmisă prin sms sau prin telefon unor persoane dubioase”, a spus Iurie Roșca.

 

Fumatul la balcoane ar putea fi interzis

Fumatul la balcoanele caselor de locuit și în locuințele în care se află minori și femei gravide va fi interzis. Un proiect de lege care are drept scop realizarea Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Autorii propun includerea în legislație a unor noțiuni noi: tutun de pipă; nicotină; gudron; toxicitate; produs conex nou; import de produse din tutun sau de produse conexe; importator de produse din tutun sau produse conexe; unitate ce comercializează cu amănuntul; confiscare; livrare supravegheată; comerț ilicit etc.

 

Producătorii agricoli vor beneficia de rambursarea TVA

Statul ar putea rambursa Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) producătorilor agricoli pentru acoperirea datoriilor la impozitele și taxele de stat datorate de către aceștia. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Proiectul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ al calamităților naturale, creșterii prețurilor la inputuri și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare. Respectiv, proiectul de lege prevede lansarea programului de restituire a TVA din contul contribuabilului pentru achitările impozitelor și taxelor datorate de către acesta la stat.

 

Lucrările pictoriței Inga Edu au fost prezentate la București

O expoziție cu genericul ”Despre ape și flori” a pictoriței Inga Edu este vernisată astăzi la Galeria Romană din București. Autoarea a afirmat că aceasta este a patra expoziție a sa la București și a 22-a – personală. ”Sînt lucrări realizate în tehnica ulei pe pînză și pastel. Prezint peisaje marine și flori. În total sînt 15 lucrări și ele sînt însoțite de printuri de înaltă calitate care nu se deosebesc de original aproape deloc. Aceste printuri sînt realizate de către Fine Art Imaging, o organizație care lucrează cu muzeele din România”, a precizat autoarea.

 

La Comrat va avea loc Festivalul Vinului „Gagauz şarap yortusu -2022”

Pe dată de 6 noiembrie 2022, piața centrală a capitalei Găgăuziei se va transforma într-un oraș vinicol, unde vinăriile, vinificatorii de casă și gospodăriile satelor din Găgăuzia se vor aduna împreună pentru a sărbători tradiționalul Festival al Vinului „Gagauz şarap yortusu” – 2022. Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului, “vă veți cufunda în istoria și cultura poporului găgăuz cu posibilitatea de a asista la procesul producerii vinului de casă și de a face cunoștință cu tehnologiile moderne ale vinăriilor autohtone. De asemenea veți avea și un bun prilej de a participa la ateliere de creație și tîrguri de suvenire ale meșterilor populari”.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31