REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 iunie 2022)
Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la programul cu FMI
Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, modificări la două Legi privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), ca urmare a majorării asistenței financiare pentru țara noastră. La data de 11 mai 2022 Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) pînă la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice. Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat.
Au început examenele de absolvire a gimnaziului din sesiunea 2022
Absolvenții programei de gimnaziu din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale susțin astăzi, în incinta a 228 de instituții de învățămînt din țară, primul examen național de absolvire din acest an. Examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi, la care participă 6024 de elevi, este primul în cadrul sesiunii de examene 2022, organizate în perioada 2-13 iunie, în conformitate cu ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Luni, 6 iunie, va avea loc examenul la Matematică, la care vor participa 29961 de elevi din cele 1066 de instituții de învățămînt. Joi, 9 iunie, 29887 de elevi vor susține examenul la limba de instruire. Astfel, la examenul la Limba și literatura română vor participa 23869 de elevi, iar la examenul la Limba și literatura rusă vor participa 6018 elevi.
R. Moldova a obținut 65 de puncte în Clasamentul mondial de transparență bugetară
Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021. Concluzia a fost făcută în cadrul unei conferințe cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Curții de Conturi și ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Potrivit sondajului, scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 pînă la 65 de puncte în 2021 din totalul de 100.
Germania va continua să ofere asistență pentru prevenirea și combaterea corupției în agricultură
Ministrul agriculturii Viorel Gherciu s-a întîlnit cu Siegmund Mueller, directorul de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Părţile au discutat direcțiile prioritare de intervenție, în care MAIA și instituțiile subordonate ar putea beneficia de asistența unui proiect german. Oficialii au analizat mecanismele și acțiunile ce trebuie întreprinse pentru prevenirea și combaterea corupției în sectorul public, pentru a consolida instituțiile de stat și pentru a promova integritatea în rîndul funcționarilor publici. Reprezentanții GIZ au declarat că vor oferi suport pentru continuarea implementării inițiativelor anticorupție.
Au fost desemnaţi cîștigătorii primei ediţii speciale a Loteriei Fiscale
O sută de contribuabili au fost desemnați învingători la prima ediție specială din anul 2022 a concursului „Loteria fiscală”. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a publicat pe pagina-web lista cîștigătorilor primei ediții din acest an, dedicată Sărbătorilor de Paști. În cadrul acestei ediții speciale a concursului au participat 12 077 212 de tranzacții, efectuate cu cardurile bancare în perioada 1 martie – 2 mai 2022. Suma totală a tranzacțiilor a constituit 3 572 436 185,44 lei. În cadrul concursului din anul 2022 numărul tranzacţiilor efectuate cu cardurile bancare a crescut cu 6 273 249 de tranzacţii sau cu 51,94% faţă de etapa similară din anul 2021. Suma totală a tranzacţiilor participante, de asemenea, este în creştere cu 1 859 424 694,81 lei sau cu 52,05% faţă de același indicator din anul 2021, indică Serviciul Fiscal.
A fost lansat apelul de depunere a solicitărilor subvenției pentru mediul rural
Ministerul agriculturii a lansat apelul de depunere a dosarelor de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. În perioada 1 iunie – 23 august 2022, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va recepționa dosarele de solicitare a subvenției în avans pentru măsuri de sprijin. Măsurile prevăd îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale; dezvoltarea localității rurale; diversificarea economiei rurale prin activități nonagricole.
Fracțiunea BCS a inițiat o moțiune simplă împotriva Ministerului Agriculturii
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a inițiat, în ședința plenară de astăzi a Legislativului, o moțiune simplă împotriva Ministerului agriculturii. Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă se supune dezbaterii în ședința plenară a Parlamentului, fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de pînă la şapte zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii. Dezbaterea moţiunii simple în ședința plenară are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.
Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu directoarea Biroului regional PNUD
Cooperarea bilaterală în domeniul justiției, consolidarea sistemului energetic și aspecte privind implementarea unui nou Program PNUD în Republica Moldova - acestea au fost subiectele discutate, astăzi, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița și Directoarea Biroului regional PNUD pentru Europa și CSI, Mirjana Špoljarić Egger. Șeful Executivului a mulțumit Directoarei Biroului regional PNUD pentru asistența oferită țării noastre, prin intermediul mai multor proiecte în domeniul drepturilor omului, promovarea egalității de gen, dezvoltarea locală și regională, transformarea digitală, susținerea afacerilor mici și mijlocii etc. Totodată, în proces de definitivare este noul Program de țară RM - PNUD, pentru perioada 2023-2027.
Japonia va oferi suport pentru rezilienţă cibernetică
Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) și-a exprimat disponibilitatea de a oferi suport pentru consolidarea rezilienței cibernetice a Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) cu scopul de a spori nivelul de securitate cibernetică a sistemelor informaționale guvernamentale. Despre intensificarea cooperării în acest sens, au discutat vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, și directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Gheorghe Pantaz, în cadrul unei întrevederi oficiale cu directorul oficiului JICA în Ucraina, Satoshi Sugimoto. Oficialul străin este responsabil de activitățile agenției japoneze în țara noastră.
În R. Moldova locuiesc 64 de persoane cu vîrsta de peste o sută de ani
În Registrul de stat al populaţiei sînt luate în evidență 534 de persoane cu vîrsta de peste o sută de ani, cetăţeni ai Republicii Moldova. Dintre aceștia, 291 de persoane sînt înregistrate la domiciliu pe teritoriul Moldovei, iar 243 nu au înregistrare la domiciliu/reşedinţa temporară, transmite Agenţia Servicii Publice (ASP). Din numărul total de 291 de persoane cu vîrsta peste 100 de ani înregistrate la domiciliu pe teritoriul Republicii Moldova, 64 de persoane sînt stabilite în viaţă. Cea mai longevivă persoană luată în evidenţă în Registrul de stat al populaţiei, de sex feminin, are vîrsta de 113 ani și locuiește în satul Slobozia Nouă, raionul Soroca. Cea mai longevivă persoană de sex masculin are vîrsta de 112 ani, locuieşte în satul Corjeuţi, raionul Briceni.