REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 decembrie 2021)

Dumitru Robu va fi învestigat pentru presupuse acte de corupție

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, va fi investigat sub aspectul imaginilor compromițătoare care au apărut la mijlocul lunii noiembrie și care ar avea drept scop descreditarea sa. O decizie în acest sens a fost adoptată de către membrii CSP. Este vorba despre imaginile video în care se observă cum Dumitru Robu stă așezat pe scaun cu mai multe bancnote în mîină. Dumitru Robu a declarat atunci că este vorba despre o acțiune de vînzare a unui automobil ce ar aparține unei rude, acesta aflîndu-se la moment în străinătate.

 

Facturile Moldovagaz vor indica sumele compensate de Guvern

Societatea pe acţiuni “Moldovagaz” va introduce o formă nouă de facturi, care “vor indica clar sumele compensate de Guvern”, conform vicepremierului Andrei Spînu. Oficialul a amintit că Executivul a introdus măsuri de compensare pentru perioada rece a anului. Toate acestea se vor regăsi în calculele operate şi arătate consumatorului de către furnizorul de gaze prin intermediul facturilor. “Toți consumatorii casnici, cca 746 mii de familii, vor primi compensații la factura de gaze. Reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru primii 50 m3 gaz consumați se va achita 6,8 lei. Pentru încă 100 m3 consumați, se va achita 7,9 lei (Guvernul va achita diferența de 3,2 lei) 222 mii. Consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor fi compensați la creșterea prețului la agentul termic”, a scris Andrei Spînu.

 

Zinaida Julea își sărbătorește ziua de naștere

Cunoscuta cîntăreață de muzică populară și ușoară Zinaida Julea, Artistă a Poporului, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, își sărbătorește astăzi cea 70-a aniversare. Zinaida Julea a menționat că în prezent lucrează la o carte pe care a început-o mai mult timp în urmă. ”De-a lungul vieții și carierei mele, am fost cutreierat o lume întreagă, diverse continente. Împreună cu Orchestra de muzică populară ”Fluieraș”, condusă de regretatul maestru Serghei Lunchevici, care m-a angajat în acest colectiv artistic la vîrsta de 16 ani, am întreprins turnee în nenumărate țări. Precum vedeți, am despre cine și despre ce scrie”, a subliniat renumita cîntăreață.

 

Vinificatorii sînt susținuți de USAID pentru a spori calitatea vinurilor de autor

Şaisprezece vinării mici și medii, dintre care zece membre ale Asociației Micilor Producători de Vinuri, au beneficiat din partea Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performanta în Moldova de echipamente performante și asistență tehnică pentru îmbunătățirea procesului de producere a vinurilor și sporirea calității vinului de autor. Utilajele noi, în valoare totală de circa 170 mii de dolari, includ fermentatoare de inox, vase de inox pentru stocarea vinului, prese, sisteme de control al temperaturii, filtre de curățare și sterilizare a vinurilor etc.

 

În Moldova a fost construit primul drum din plastic reciclat

Porțiunea de drum care a fost construită din material plastic reciclat se află în Durlești. Această tehnologie este folosită în peste 30 de țări precum Estonia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, iar acum și în Moldova. Noua tehnologie constă în faptul că produsul final care se aplică pentru construcția drumurilor este fabricat din material plastic reciclat, care poate fi utilizat în amestecurile de asphalt, reducînd volumul de bitum necesar, cu scopul de a minimiza cheltuielile și emisiile de CO2.

 

Sergiu Prodan a participat la Adunarea Organizației Mondiale a Turismului

Liderii turismului din 135 de stat ale lumii participă la cea de-a 24-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului, desfășurată la Madrid. Delegația R. Moldova este condusă de Ministrul culturii Sergiu Prodan. În total, peste 1.000 de participanți, inclusiv 84 de miniștri și viceminiştri ai turismului, s-au reunit la cel mai important eveniment, organizat de agenții specializate ale Națiunilor Unite pentru Turism.

 

Un accident grav s-a produs la Edineț

Un tînăr a decedat, iar 3 persoane au fost transportate la spital în urma unui accident rutier, care s-a produs în apropierea localității Brătușenii Noi, raionul Edineț. Tragicul accident s-a produs în jurul orei 22:20, pe traseul M-5. Veniți la fața locului, oamenii legii au găsit un BMW izbit într-un copac. În urma cercetărilor la fața locului s-a depistat că la volan se afla un tînăr de 18 ani, care a decedat în urma impactului. În automobil se mai aflau și 3 pasageri, două tinere și un bărbat, cu vîrstele cuprinse între 17 și 25 de ani. În rezultat, toți cei 3 pasageri au fost transportați la Spitalul Raional Edineț.

 

Biroul executiv al Colegiului Medicilor Veterinari a depus jurămîntul profesional

Biroul executiv al Colegiului Medicilor Veterinari, ales recent la primul congres al structurii, a depus jurămîntul profesional, în prezența ministrului agriculturii Viorel Gherciu. Primul Congres al Colegiului Medicilor Veterinari din R. Moldova a avut loc la 18 noiembrie curent, cînd a fost constituit Colegiul sus-numit, organ abilitat cu apărarea drepturilor și intereselor membrilor săi în toate domeniile de activitate, precum și cu asigurarea dezvoltării profesionale continue a medicilor veterinari.

 

Alte șase mașini furate din UE au fost depistate în R. Moldova

Polițiștii și procurorii au anunțat astăzi că au depistat și ridicat alte 6 mașini care ar fi sustrase din țări ale UE. Acțiunea a avut loc în cadrul unei operațiuni cu implicarea autorităților din R. Moldova, România, Franța, Germania, Ungaria, sub egida Centrului Sud-Est-European de Aplicare a Legii. Potrivit poliției, în cadrul operațiunii internaționale NETWORK, au fost identificate 38 de automobile furate din UE. În timpul documentării, s-a stabilit că mijloacele de transport după ce erau sustrase, le erau modificate elementele de identificare ale caroseriei, (VIN coduri). Ulterior mașinile erau introduse în țară prin contrabandă, iar la traversarea frontierei, erau plasate plăcuțe de înmatriculare clonate de pe alte automobile.

 

Avocatul Poporului a demisionat

Avocatul Poporului Natalia Moloșag a anunțat că astăzi a depus cerere de demisie. Cererea a fost transmisă Parlamentului R. Moldova. Natalia Moloșag a fost numită la 23 septembrie curent de către Legislativ în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. Aceasta este licențiată în drept și a activat în domeniu peste 15 ani.

 

În Cimișlia vor fi instalate 298 de indicatoare și 92 piloni în scop turistic

Dezvoltarea turismului este una din prioritățile administrației publice a orașului Cimișlia. În acest context, în anul 2021 s-a dat start proiectului “Promovarea potențialului touristic al orașului Cimișlia prin instalarea indicatoarelor turistice și stradale”, care are ca scop sporirea atractivității turistice prin crearea identității locale. Potrivit primăriei Cimișlia, proiectul este implementat cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia prin Ambasada Republicii Polone la Chișinău. Costul total al inițiativei este de 420,0 mii lei. Astfel, în orașul Cimișlia vor fi instalate 298 de indicatoare pe străzi și 92 piloni.

 

Termoelectrica are un nou director general interimar

Societatea pe acțiuni „Termoelectrica” va fi condusă de un nou director general interimar. Este vorba de Vasile Leu, doctor în științe tehnice, cu o experiență de aproape 25 de ani de activitate. Noua conducere a fost prezentată echipei astăzi, de către directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac, și de președintele Consiliului întreprinderii, Sergiu Chicu. Șeful APP a urat succes directorului general interimar și l-a încurajat să promoveze transparența, eficiența și obiectivitatea.