REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 octombrie 2021)

Natalia Gavriliţa: Vom avea gaze naturale

Republica Moldova se confruntă cu o criză dramatică a asigurării cu resurse energetice, pe fundalul creșterii prețurilor pe plan internațional, însă ţara va avea gaz natural, întrebarea e la ce preţ? Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Natalia Gavriliţa. Şeful Executivului a specificat că a avut discuţii telefonice la nivel înalt cu partea rusă, însă negocierile nu sînt simple. Potrivit Nataliei Gavriliţa, mai multe detalii, deocamdată, nu pot fi făcute publice, deoarece tratativele sînt încă în desfăşurare. Premierul a admis că preţul de achiziţionare a gazelor va creşte, respectiv şi tarifele, însă Guvernul pregăteşte un mecanism de compensare.

 

Peste 7 000 de persoane au solicitat ambulanța în week-end

În perioada 15-17 octombrie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 7 342 de solicitări. În cadrul departamentelor de urgență ale instituțiilor spitalicești din țară au fost transportați 2 441 de pacienți, dintre care 464 copii. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, urgențele respiratorii au constituit cel mai frecvent motiv al solicitărilor – 2 488, urmate de cele cardiovasculare – 1 160, inclusiv 18 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 815 solicitări, inclusiv 112 accidente vasculare cerebrale.

 

Deputații BCS au sesizat Curtea Constituțională

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac și Vasile Bolea, au sesizat Curtea Constituțională cu privire la controlul constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, numită Convenția de la Istanbul. Documentul a fost ratificat de Parlament la 14 octombrie, fiind criticat dur de opoziția din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

 

Benzina și motorina se scumpesc din nou

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru miercuri prețuri mai mari pentru benzină și motorină.Mai exact, un litru de motorină se va scumpi cu cinci bani și va costa 21 de lei și 55 de bani. Tot cu cinci bani se va scumpi și motorina, care va ajunge la prețul de 18 lei și 60 de bani per litru. Totodată, mai scump este și gazul lichefiat s-a scumpit din nou. Un litru costă 13,29 lei, cu 14 bani mai mult.

 

Polițiștii au depistat nereguli la mai mulți agenți economici

Polițiștii au desfășurat verificări la 182 de agenți economici, pentru a stabili dacă aceștia respectă prevederile hotărîrilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Potrivit oamenilor legii, în rezultatul controalelor au fost documentate încălcări la 28 de agenți economici.Printre încălcările depistate se numără, neverificarea termometriei la intrarea în local și admiterea clienților nevaccinați sau în lipsa testelor PCR, teste antigen. De asemenea, polițiștii au constatat că s-a depășit numărul permis de clienți în localuri, nu s-a respectat distanța socială pentru fiecare client, iar angajații purtau incorect măștile de protecție.

 

O companie elvețiană va investi în ZEL Bălţi

O Companie elvețiană a semnat un Acord de investiții în valoare de 1,5 milioane de euro cu Zona Economică Liberă “Bălți”, subzona Ștefan Vodă. Banii vor fi folosiți pentru construirea unei fabrici de 2.000 m.p. pentru procesarea fructelor și legumelor. Scopul principal al proiectului este de a permite micilor producători agricoli din sud-estul țării să transforme producția agricolă primară în produse cu valoare adăugată. Fabrica va fi dotată cu utilaje moderne pentru prelucrarea fructelor și legumelor și va avea o capacitate de producție de două mii de tone pe an.

 

Maia Sandu pleacă în Austria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua în zilele de 21-22 octombrie o vizită oficială la Viena, la invitația omologului său austriac. Pe 21 octombrie, președintele Maia Sandu va avea o întrevedere cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, dar și cu alți oficiali austrieci. La fel, șefa statului se va întîlni cu Helga Schmid, Secretarul General al OSCE. Joi seara, Maia Sandu va avea o discuție cu reprezentanții diasporei moldovenești în Austria.

 

Au fost lansate Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a lansat a șaptea ediție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, care prevede un program de activități, ce se vor desfășura în lunile octombrie-noiembrie la Bălți, Fălești, Drochia și Călărășeuca (Ocnița). În cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord vor fi inaugurate proiectele de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în Fălești și Drochia (20 octombrie), vor fi organizate mese rotunde și conferințe, iar pe 17 noiembrie, la Bălți va fi organizat evenimentul economic Doing Business in Moldova.

 

O nouă reuniune în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

La sediul din or. Chișinău al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, cu participarea exponenților mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Pe agenda discuțiilor au figurat problematica transportului auto, perspectivele organizării următoarei runde de negocieri în formatul ,,5+2” și necesitatea reluării activității grupurilor de lucru sectoriale. Negociatorii principali au agreat necesitatea relansării în perioada imediat următoare a activității grupurilor de lucru sectoriale. În zilele apropiate va avea loc o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici.

 

Suedia va susţine sectorul agroindustrial din R. Moldova

Suedia va elabora pentru ţara noastră un set de activități în vederea intensificării relaţiilor bilaterale în domeniul agroindustrial. Despre aceasta s-a vorbit la întrevederea ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, cu Katarina Fried, ambasadoarea Regatului Suediei la Chișinău. Setul de activități include: organizarea unei vizite de presă în Suedia; desfășurarea campaniilor de PR și comunicare a turismului vinicol moldovenesc în Suedia; dezvoltarea colaborării în domeniul profilaxiei și combaterea rabiei la animale; organizarea unor seminare.