REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 octombrie 2022)

Ioana Căpraru va avea un concert aniversar la Palatul Național ”Nicolae Sulac”

Un concert aniversar al interpretei de muzică populară Ioana Căpraru, Artistă a Poporului, va avea loc joi, 20 octombrie, la ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din Chișinău. La spectacol vor participa soliștii Mioara Velicu, Constantin Bahrin, Brîndușa Covalciuc-Ciobanu, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Ion Paladi, Lilia Roșca, Tatiana Jacot, Mihaela Tabură, Mariana Dobzeu, Valentina Volontir, Vladimir Serbușcă, Grupul Folcloric de la Centrul Național de Creație. Ei vor fi acompaniați de Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, dirijor - Nicolae Botgros.

 

R. Moldova va găzdui grupa de calificare pentru EURO 2023 de juniori

Republica Moldova va găzdui, în perioada 19-25 octombrie, cea de-a 12 grupă de calificare pentru Campionatul European de juniori U17, ediția 2022-2023, a anunţat Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF). La competiție vor participa Naționalele de juniori U17 ale Germaniei, Slovaciei, Letoniei și Moldovei. „Meciurile din țara noastră vor avea loc pe stadioanele din Orhei (complexul sportiv raional) și Chișinău (Zimbru 2), iar intrarea pentru spectatori va fi liberă”, indică FMF.

 

Instituții publice din Letonia vor continua colaborarea cu structuri din nordul R. Moldova

Autorități din Letonia vor continua cooperarea cu Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, deoarece aceasta contribuie la intensificarea colaborării bilaterale moldo-letone, în baza acordurilor semnate. Asigurări în acest sens au dat membrii unei delegații letone, care se află, în perioada 17-18 octombrie, într-o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Participanții letoni la vizita de lucru în nordul Moldovei reprezintă Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM), Consiliul Orășenesc Riga, municipiul Daugavpils și Agenția de Inovare și Export din Letonia.

 

Militarii Armatei Naționale se antrenează la poligonul din Hohenfels, Germania

Peste 100 de militari ai Armatei Naţionale participă, în perioada 4-24 octombrie curent, la exerciţiul „KFOR 31 Mission Rehearsal Exercise” (KFOR 31 MRE), care se desfăşoară la Centrul de instruire militară din Hohenfels, Germania. Exercițiul are ca scop instruirea contingentului de pacificatori care urmează să fie detașat în cadrul operației de menținere a păcii din Kosovo, în anul 2023. Infanteriştii şi geniştii moldoveni sînt instruiţi în cadrul unor şedinţe teoretice şi practice la capitolul patrulare pe maşini și pe jos, misiuni specifice la punctul de control şi trecere, controlul mulţimii, paza obiectivelor importante, precum şi cercetarea terenului pentru depistarea şi nimicirea obiectelor explozive.

 

Peste 13 500 de persoane au solicitat ambulanța săptămîna trecută

Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămîna trecută primul ajutor medical la 13517 persoane, dintre care 2186 copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), după acordarea ajutorului medical prespitalicesc, 5373 de pacienți, dintre care 1224 de copii, au fost transportați la spitale pentru investigații și tratament. Cel mai frecvent a fost solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pentru 3119 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv la 67 de pacienți cu infarct miocardic, urmate de 1873 de persoane cu patologii neurologice, dintre care la 235 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale.

 

Un moldovean a murit în urma unui grav accident de circulație, în Italia

Un bărbat în vîrstă de 56 de ani, originar din Republica Moldova, a murit, în urma unui grav accident de circulație, care a avut loc în Italia. Tragedia s-a produs duminică între San Remo și Taggia, în tunelul San Bartolomeo. Victima se afla pe bancheta din spate a unui BMW X3 care s-a izbit frontal de un camion. În accident a fost rănită şi o ucraineană în vîrstă de 30 de ani, aflată pe scaunul din faţă. În spital rămîne și șoferul camionului, un român de 32 de ani, care a suferit un politraumatism la impactul cu mașina.

 

O nouă categorie de beneficiari vor primi alocaţie lunară de stat

O nouă categorie de beneficiari primesc alocație lunară de stat. Potrivit informațiilor publicate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, a fost modificată Legea cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie, fiind completată cu o nouă categorie de beneficiari. Este vorba despre persoanele antrenate de Ministerul Apărării la strîngerea muniţiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor în perioada de după acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova. Persoanele care se încadrează în această categorie beneficiază de alocaţie lunară de stat în mărime de 750 lei.

 

Colaborarea moldo-cehă a fost discutată la Chișinău

Președinția cehă a Uniunii Europene dă un semnal Moldovei că este așteptată în UE. Avem nevoie unii de alții, iar Cehia va oferi Republicii Moldova experiența pe care o are în procesul de integrare. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Markéta Pekarová Adamová, în cadrul unei conferințe susținută în comun cu speakerul Igor Grosu. Igor Grosu a menționat că în cadrul întrevederii bilaterale au fost discutate aspecte legate de securitatea din regiune, criza energetică și criza refugiaților.

 

Sportivii moldoveni au cucerit patru medalii la CM de Grappling

Sportivii moldoveni au cucerit patru medalii la Campionatul Mondial de Grappling, rezervat categoriilor de vîrstă U17, U20 și seniori. Campionatul Mondial de Grappling s-a desfășurat în orașul Pontevedra, Spania, în perioada 12-15 octombrie. Grappling-ul este un stil de lupte în care scopul este de a aduce adversarul la pămînt și de a-l obliga să se predea cu o tehnică de supunere care include strangulări, pîrghii articulare sau presiune dureroasă.

 

ANSA a depistat încălcări în urma controalelor efectuate la farmaciile și depozitele farmaceutice veterinare

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat mai multe încălcări în urma controalelor efectuate la farmaciile și depozitele farmaceutice veterinare. Potrivit ANSA, este vorba de distribuirea angro/comercializarea cu amănuntul a preparatelor neînregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar, comercializarea vaccinurilor în farmaciile veterinare, lipsa evidențelor privind circuitul intern al medicamentelor, lipsa evidențelor privind respectarea regimului de temperatură și marcarea neconformă a produselor. Pentru comercializarea acestor medicamente au fost aplicate amenzi în sumă de circa 102 mii de lei (aproximativ 5 100 de euro).

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31