REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 aprilie 2022)
La Chișinău este marcată Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău marchează astăzi Ziua Internațională a Monumentelor și a Siturilor printr-un program cultural-științific, organizat în parteneriat cu Secția Științe Sociale, Economice, Umaniste și Arte a Academiei de Științe a Moldovei, Centrul de Cercetări Umaniste al Universității de Stat din Moldova și sub egida Direcției Cultură a Municipiului Chișinău. Potrivit directorului instituției, Valeria Suruceanu, în cadrul evenimentului va avea loc masa rotundă „Aleea Clasicilor Literaturii Române - 65 ani de la inaugurare”.
Peste 20 de elevi din ţară sînt infectați cu COVID-19
Douăzeci de elevi din treptele de învățămînt primar, gimnazial şi liceal s-au infectat săptămîna trecută de COVID-19. Datele au fost anunțate astăzi de către Ministerul educației. Potrivit situației epidemiologice, în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 constituie 22 de persoane. De asemenea, s-au infectat cu noul coronavirus patru cadre didactice și doi angajați auxiliari. În grădinițele din țară au fost înregistrate, în aceeași perioadă, două cazuri de infectare în rîndul micuților, iar un educator a prezentat test pozitiv la COVID-19. În prezent, în carantină se află 12 clase şi două grupe de grădiniţă.
295 de refugiați ucraineni au fost angajați în cîmpul muncii
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ a anunțat că 295 de cetățeni din Ucraina au fost angajați în cîmpul muncii. Potrivit informației prezentate de ANOFM, este vorba de 231 de femei și 64 de bărbați. Cei mai mulți refugiați ucraineni - 202, și-au găsit un loc de muncă în municipiul Chișinău. Refugiații au ocupat locuri de muncă în următoarele domenii: programator, inginer, cusător, vînzător, vînzător-consultant, bucătar, chelner, montator subasamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.
Serviciul Vamal raportează încasări de peste 627 mln de lei
Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 11 - 17 aprilie, la circa 627 milioane de lei, mai mult cu peste 12% față de suma planificată. Conform instituţiei, în perioada de referință persoanele fizice au introdus în țară bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă 2,8% din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. De asemenea, de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 8,5 miliarde de lei, fiind atestată o creștere de 25% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.
Orașul Sîngerei va realiza un proiect de incluziune teritorială
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Primăria orașului Sîngerei și întreprinderea desemnată la concurs au semnat un contract de antrepriză în cadrul proiectului de infrastructură „Sîngerei – orașul incluziunii teritoriale”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Conform contractului, în decurs de cinci luni, întreprinderea s-a angajat să amenajeze și să construiască la Sîngerei un teren de minifotbal, precum şi să reconstruiască / construiască pavilioane, să amenajeze un teren pentru copii. De asemenea, antreprenorul urmează să construiască, din beton asfaltic, accesul către Grădinița nr. 1, să construiască și să amenajeze un teren sportive.
Peste 200 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului
Un număr de 227 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 169 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 44 de cazuri de furt și șase infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute opt persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 645 de procese-verbale, dintre care 16 pentru condus în stare de ebrietate.
Peste 6.400 de străini au solicitat azil în R. Moldova
În perioada 24 februarie - 18 aprilie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 6 277 de cereri de azil. Potrivit MAI, de la începutul războiului din Ucraina, pe teritoriul țării noastre au intrat 387 213 cetățeni ucraineni, 289 200 au ieșit și 91 495 de cetățeni ucraineni au rămas. În total, pe teritoriul R. Moldova în prezent sînt 95 158 de cetățeni străini, dintre care 48 157 sînt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).
În spitalele din capitală sînt internați 69 de bolnavi cu coronavirus
Direcția generală asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău atenționează că pandemia de coronavirus nu s-a terminat și îndeamnă locuitorii capitalei la prudență. Șeful direcției, Boris Gîlcă, a îndemnat locuitorii municipiului să dea dovadă de prudență pentru că “pandemia de coronavirus nu a plecat”. Potrivit oficialului, în spitalele municipale sînt internați 69 de pacienți, dintre care unul se află în terapie intensivă. „În tratament la domiciliu sînt 607 pacienți bolnavi de coronavirus”, a precizat Gîlcă. Oficialul a mai menționat că municipalitatea Chișinău păstrează 145 de locuri pentru tratamentul COVID-19, inclusiv nouă locuri pentru terapie intensivă.
Transportul public din Chișinău înregistrează pierderi de circa 46 mln de lei
Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric Chișinău au înregistrat pierderi de circa 46 de milioane de lei. Șeful Direcției transport și căi de comunicație a Consiliului Municipal Chișinău, Vitalie Mihalache, a declarat astăzi că cele două întreprinderi de transport pasageri înregistrează pierderi, iar acestea se datorează creșterii prețului la carburanți și energie electrică.
62 de șoferi au rămas fără permise în weekend
62 de șoferi băuți au fost înlăturați de la volanul mașinii în weekend, iar alți 3900 s-au ales cu amenzi pentru încălcarea Regulamentului circulației rutiere. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/, din cei 62 de șoferi depistați beți la volan, 40 se aflau în stare de ebrietate avansată, 10 aveau un grad minim de alcool, iar 12 au refuzat testarea alcoolscopică. Toți au rămas fără permis de conducere. Tot în zilele de odihnă, inspectorii au depistat peste 3900 de încălcări rutiere și au fost solicitați să intervină la circa 230 de chemări parvenite la numărul unic 112.