REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 mai 2021)

La Cahul a fost reluat obiceiul horelor de duminică

În municipiul Cahul a fost reluat obiceiul horelor publice, organizate tradițional în Piața Horelor din centrul localităţii. Prima reprezentație după pandemie a avut loc ieri, cu un număr redus de spectator. „De 34 de ani, după Postul Paștelui, la Cahul, în fiecare duminică se dansează în Piața Horelor. S-a cîntat și s-a dansat și ieri, în cadrul evenimentului "Mîndră-i hora la Cahul", dar numai în fața părinților, bunicilor și prietenilor artiștilor Palatului de Cultură "Nicolae Botgros", potrivit Primăriei municipiului. Administrația locală susţine că, deocamdată, situația epidemiologică nu permite să fie adunați toți doritorii din oraș şi oaspeţii localităţii, „cum se făcea în timpurile bune”.

 

În Chișinău procesul de imunizare anti-COVID se desfășoară lent

Procesul de imunizare anti-COVID în municipiul Chișinău se desfășoară lent. Autoritățile locale au făcut apel către populație să se vaccineze. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a făcut astăzi un apel către locuitorii capitalei pentru ca aceștia să participe mai activ la procesul de vaccinare. „Prioritatea anului 2021 este imunizarea anti-COVID. Municipalitatea Chișinău are suficiente doze, nu mai există etape de vaccinare – cine vrea poate să se imunizeze. Vă îndemn să o faceți, doar așa putem opri pandemia”, a declarat Ceban. Potrivit șefului Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, în municipiu au fost vaccinate pînă în prezent 56 476 de persoane cu prima doză de vaccin, iar 5797 au fost imunizate și cu rapel.

 

Peste 80.000 de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota

Pînă la această oră, peste 80.000 de cetățeni ai R. Moldova aflați în străinătate sau care își au domiciliul în localitățile din stînga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru a participa la votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Cele mai multe înregistrări au fost făcute în Italia (peste 16.800), Marea Britanie (12.800), Germania (10.300), Franța (6.900), Rusia (6.700), România (circa 6.000), Irlanda (4.300), SUA (3.100), Spania (2.400), Canada (1.800), Belgia (1.300), Portugalia (1.100). Înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămîn a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării, unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

 

În instituțiile de învățămînt din capitală se înregistrează un număr mic de absențe

Reluarea activității instituțiilor de învățămînt din municipiul Chișinău nu a dus la creșterea numărului de elevi bolnavi de coronavirus. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarant astăzi, că numărul elevilor infectați de coronavirus nu a crescut. „Instituțiile municipale de învățămînt și-au reluat activitatea cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice în clase. Numărul de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus nu a crescut, se înregistrează doar 13 elevi și șase cadre didactice infectate cu COVID-19”, a spus Cutasevici. În același timp, funcționarul a menționat că se înregistrează o cifră mică a elevilor care absentează – 4,2 la sută, ceea ce atestă dorința elevilor de a reveni în instituțiile școlare.

 

Vor fi testate mai multe soiuri de piersic și cais

Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu proiectul „Livada Moldovei” și Centrul de cercetare al producției vegetale din Cesena (Italia), au lansat o inițiativă care va permite testarea în ţara noastră a mai multor soiuri de piersic plat și cais. Pentru aceasta, au fost selectate 14 soiuri care vor fi testate în condițiile regiunilor de sud și centru ale țării. Platimoon, Oriola, Sweet Cap, Ufo, Alissa sînt doar o parte din soiurile care au fost selectate cu ajutorul partenerilor italieni, fiind plantate pe terenurile a două întreprinderi membre ale Asociației Moldova Fruct.

 

În capitală a scăzut indicatorul de incidență COVID-19

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 în municipiul Chișinău este în scădere. Potrivit șefului Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, la data de 16 mai, în spitalele municipale erau internate 198 de persoane diagnosticate cu COVID-19, dintre care 18 erau în stare foarte gravă, 83 în stare gravă, iar 14 aveau forma ușoară a bolii. „În municipiul Chișinău au fost bolnavi de COVID-19 un număr total de 106 157 de persoane, dintre care s-au recuperat 103 032. Incidența îmbolnăvirilor de COVID-19 este în scădere, de aceea am decis revocarea calității de instituție strategică anti-COVID a Spitalului Municipal Sf. Arhanghel Mihail”, a declarat Bucearschi.

 

Chişinăul examinează posibilitatea trecerii la Codul Portocaliu de transmitere COVID-19

Autorităţile din Chișinău examinează posibilitatea trecerii de la Codul Roşu la cel Portocaliu – pericol de transmitere a infecției COVID-19. Aceasta, în contextul scăderii numărului de infectări. „Indicatorul de incidență este în continuă scădere şi sperăm, cu timpul, vom trece de la Cod Roşula Cod Portocaliu şi, cu încetul, vom trece de pandemie”, a spus, luni, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, la ședința online de la Primărie.

 

Agenții economici care nu vor respecta documentația tehnică vor fi trecuți pe o listă neagră

Primăria municipiului Chișinău va supraveghea renovarea celor șase stadioane de pe teritoriul instituțiilor de învățămînt din oraș, iar agenții economici care nu vor efectua lucrări de calitate nu vor mai fi admiși să participe la licitațiile municipal. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi, că agenții economici care nu vor executa lucrări de calitate la renovarea celor șase stadioane de la școlile din oraș, vor fi puși pe lista neagră. „O să vă punem să reperați din cont propriu toate neconformitățile. Agenții economici care dau dovadă de iresponsabilitate vor fi trecuți pe lista neagră”, a spus Ceban.

 

Un adolescent din Rezina și-a violat consăteanca de 54 de ani

Un tînăr de 17 ani, beat criță, a violat o săteancă de 54 de ani. Potrivit poliției, cazul s-a întîmplat, duminică, într-o localitate din raionul Rezina. Victima a trăit clipele de coșmar în casa unei consătence, gospodărie de care avea grijă atunci cînd proprietarul nu erau acasă. Ulterior, violatorul a plecat într-o direcție necunoscută, însă la scurt timp, pe urme fierbinți, acesta a fost depistat. Acesta este cercetat în stare de libertate. Pe cazul dat a fost pornit un proces penal.