REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 ianuarie 2022)

Radu Albot s-a calificat în turul doi la Australian Open

Tenismenul moldovean Radu Albot (nr. 124 ATP) s-a calificat în turul doi al turneului de Mare Șlem de la Australian Open. El l-a învins în patru seturi pe japonezul Yoshihito Nishioka, locul 119 mondial. Partida a durat 2 ore și 36 de minute. Pentru Radu Albot urmează duelul cu australianul Aleksandar Vukic, locul 144 ATP. Tenismenul de 32 de ani a depășit trei tururi în calificări.

 

Mircea Snegur își sărbătorește ziua de naștere

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit astăzi, 17 ianuarie, 82 de ani. Mircea Snegur a fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială a statului și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia moldovenilor. El a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței R. Moldova și a contribuit la recunoașterea tînărului stat de către Occident.

 

102 persoane au fost reținute de Poliția Capitalei

Ofițerii secției investigare infracțiuni, securitate publică din cadrul Inspectoratelor de Poliție și Batalionului de patrulare și reacționare operativă din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău, continuă măsurile speciale de investigație și urmărire penală privind reținerea persoanelor aflate în urmărire penală și care se eschivează de a se prezenta la organele de drept. Astfel, în perioada 10 ianuarie – 16 ianuarie, polițiștii au reținut 102 persoane dintre care 82 de persoane au fost reținute pentru comiterea diferitor genuri de infracțiuni și se eschivau de a se prezenta la organul de urmărire penală iar 20 de persoane ca debitori de stat.

 

Municipalitatea Chișinău va efectua controale în licee și școli

Direcția educație, tineret și sport din Chișinău va efectua controale referitoare la respectarea normelor anti-COVID-19 în instituțiile municipale de învățămînt. Șeful interimar al direcției sus-numite, Adrian Pavaloi a declarat că în urma unor controale efectuate la instituțiile municipale de învățămînt s-a constatat că elevii și unele cadre didactice nu respectă normele epidemiologice stabilite de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. Potrivit oficialului, „în acest moment în instituțiile de învățămînt se constată un total de 659 elevi din 26 de instituții de învățămînt în carantină, iar 1 040 sînt în autoizolare”.

 

Peste 170 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului

Un număr de 171 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 133 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 24 de cazuri de furt și patru infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute 17 persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1055 de procese-verbale, dintre care 16 pentru condus în stare de ebrietate.

 

Bunuri de peste 4,5 mln de lei au fost sechestrate de ARBI

Săptămîna trecută, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) a CNA a pus sub sechestru mai multe bunuri, în valoare totală de peste 4,5 milioane de lei, în baza delegațiilor procurorilor. Potrivit CNA, printre bunurile sechestrate se numără conturi bancare, mijloace de transport, încăperi locative, terenuri agricole, capital social și numerar. În aceeași perioadă, Direcţia analitică a instituției a finalizat 3 analize operaționale și a inițiat 3 analize noi, Direcţia legislaţie a întocmit 11 rapoarte de expertiză pe acte normative și a remis autorilor 11 avize. De asemenea, au fost eliberate 134 de caziere de integritate.

 

Peste 393 mln de lei au fost încasate de Serviciul Vamal

În perioada 10-16 ianuarie, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat la peste 393 milioane de lei. Potrivit SV, de la începutul lunii ianuarie, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 690 milioane lei, fiind atestată o creștere de 56,7% față de încasările din intervalul respectiv al anului 2021. Pe parcursul săptămînii trecute, numărul pasagerilor care au intrat în R. Moldova a constituit circa 75 mii de persoane. Dintre acestea, 935 persoane fizice au declarat diverse bunuri, achitînd plăți în cuantum de 1,7 % din totalul sumei încasate pentru perioada corespunzătoare.

 

Primăria capitalei va desfășura o campanie de prevenire a cancerului

Primăria capitalei, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație va iniția o campanie de prevenire a cancerului de col uterin. Boris Gîlcă, șeful Direcției generale asistență medicală și socială din Chișinău, a anunțat în ședința on-line de astăzi a serviciilor municipale că, în luna ianuarie, va începe o campanie de informare și prevenire a cancerului de col uterin. „Pentru realizarea acestei acțiuni, am avut o întrevedere de lucru cu Nigina Abaszada, Reprezentantul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) la Chișinău”, a spus Gîlcă.

 

Veaceslav Platon a pierdut Casa Modei și fostul sediu ASITO

Curtea de Apel a emis o hotărîre definitivă și irevocabilă în cazul celor două imobile din centrul capitalei, Casa Modei și fostul sediu ASITO. Magistrații au admis recursurile proprietarilor imobilelor și au anulat hotărîrile prin care acestea au trecut în proprietatea lui Veaceslav Platon. Plenul a constatat că imobilele de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt nr.182 și str. Mitropolit Bănulescu Bodoni nr.57/1 rămîn în proprietatea „SCM Development Mol” și „Continental Business Invest” SRL, companii deținute de omul de afaceri Vladimir Russu”.

 

Șeful statului a solicitat Executivului să identifice soluții pentru majorarea compensațiilor

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, anunță că a solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică. Într-o postare pe pagina sa oficială, Maia Sandu a precizat că a discutat cu colegii din Parlament și Guvern despre facturile mari la agentul termic și la gaze, care ”sînt o consecință a creșterii continue a prețului la gazele naturale pe piața europeană”.

 

Peste 1 900 de șoferi au fost amendați în weekend

În zilele de odihnă, pe întreg teritoriul țării, ofițerii de patrulare au desfășurat acțiuni de depistare a conducătorilor auto care încalcă legislația. În urma acestora, au fost sancționați 1 900 de șoferi. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, în weekend, oamenii legii au amendat 722 de conducători auto pentru depășirea limitei de viteză, 369 - pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră, 152 - pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat. În aceeași perioadă, 24 de conducători auto beți au fost înlăturați de la conducerea mașinii.