REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 mai 2022)

Muzeul de Istorie din Bălţi va fi modernizat din mijloace naţionale

Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți va fi modernizat în cadrul unui proiect de infrastructură finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Este primul muzeu din nordul ţării, care va fi reabilitat din mijloace naţionale. Conform contractului de antrepriză, în decurs de cinci luni, începînd cu mai 2022, firma executoare s-a angajat să reabiliteze și să modernizeze Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți, în conformitate cu prevederile proiectului.

 

Poliția de frontieră va utiliza drone

În scopul prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere, securizării mai eficiente a frontierei de stat, aparate de zbor fără pilot vor intra în dotarea Poliției de Frontieră. Echipamentele urmează a fi donate de către partenerii de dezvoltare din Republica Federală Germania. Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a primit în vizită la sediul IGPF, delegația germană, condusă de dl Klaus Kandt, fost chestor al Poliției Federale Germane, în prezent coordonator de proiect din partea Ministerului Federal de Externe, însoțit de ofițerul de legătură al Poliției Federale Germane pentru Republica Moldova și România – Sebastian Aurich, precum și reprezentanții companiei producătoare.

 

Peste două mii de șoferi au fost amendați pentru încălcarea regulilor de circulație

În zilele de odihnă, pe întreg teritoriul țării ofițerii de patrulare au desfășurat acțiuni de depistare a conducătorilor auto care încalcă legislația. În urma acestora, au fost sancționați peste două mii de șoferi. Potrivit poliției, în week-end, oamenii legii au amendat 964 de șoferi care au apăsat pe accelerator. Peste 300 de conducători auto s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere și 178 vor fi sancționați pentru încălcări ale procedurilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor.

 

Un focar de gripă aviară a fost depistat la Ungheni

Un focar de gripă aviară a fost depistat în raionul Ungheni, anunță Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor. Cazul a fost confirmat de către Laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar în probele preluate de la pasările domestice din satul Rezina, comuna Manoilești. A doua zi a fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională, care a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar. Păsările au fost nimicite, iar proprietarii vor primi despăgubiri.

 

Elevii moldoveni au luat locul III la un concurs internațional de inginerie

Echipa Republicii Moldova a obținut locul trei și un premiu special în cadrul Concursului internațional de științe și inginerie „Regeneron ISEF”, desfășurat în format hibrid, în perioada 7 – 13 mai, la Atlanta (SUA). Este vorba de Cosmin Ciorbă, elev la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, și Andrei Copaci, elev la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Chișinău, autori ai proiectului „Autonomous Base Station for Drones”, care au obținut locul trei la categoria Robotică și Mașini Inteligente (Robotics and Intelligent Machines). La сoncurs au participat 1748 de elevi din 63 de țări, care au prezentat 1410 proiecte, înscrise la cele 21 de categorii tematice. Republica Moldova a fost reprezentată de patru elevi și un profesor.

 

Tot mai mulți ucraineni se angajează oficial în Moldova

Conform datelor actualizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la data de 16 mai, pe întreg teritoriul țării noastre erau angajați oficial 403 ucraineni, dintre care 309 femei și 94 de bărbați. Cei mai mulți dintre aceștia, 289 la număr, și-au găsit de lucru în Chișinău. Mai exact, cetățenii din Ucraina s-au angajat în următoarele meserii: programator, inginer, cusător, vînzător, bucătar, chelner, montator subasamblare, infirmier, operator în sectorul de producere sau operator introducere date. Totodată, alți 248 de refugiați s-au adresat și au fost înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru a primi suport la angajare.

 

Președintele raionului Cahul a fost demis

Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa, învinuit în dosarele licitațiilor trucate, a fost demis. Decizia a fost aprobată de Consiliul raional Cahul cu 24 de voturi ale fracțiunii PAS, consilierilor independenți și consilierilor neafiliați. Totodată, a fost demisă și vicepreședinta raionului Cahul, Valentina Șevcenco. Fracțiunea PSRM din Consiliul raional Cahul a părăsit sala în semn de protest. Valentina Șevcenco, în declarația finală s-a adresat Procurorului raionului Cahul pentru a investiga schemele de corupție care, potrivit ei, sînt derulate în Consiliul raional Cahul.

 

Este marcată Săptămîna Europeană a Sănătății Publice

În Republica Moldova este marcată Săptămîna Europeană a Sănătății Publice. În anul curent, evenimentul se desfășoară cu sloganul „Sănătate pe tot parcursul vieții”. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, evenimentul are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea publică și promovarea colaborării cu comunitatea de sănătate publică din Europa. Astfel, în fiecare zi a săptămînii va fi abordat cîte un subiect separat legat de sănătate: luni evenimentele se vor desfășura cu sloganul ”Un tînăr sănătos și alfabetizat în sănătate”, marți tema discuțiilor va aborda subiectul imunizării “Vaccinarea este o strategie cheie de prevenire a bolilor”.

 

Încasările Serviciului Vamal s-au ridicat la peste 557,3 mln de lei

Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 9-15 mai, la peste 557,3 milioane de lei (cca 28 mln de euro), mai mult cu 22,2% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit instituţiei, de către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 15,4 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,8 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. “Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.”, indică Serviciul Vamal.

 

Conducerea „Spații Verzi” a fost suspendată

Conducerea întreprinderii municipale „Spații Verzi” a fost suspendată astăzi, pe perioada anchetei, în urma decesului fetiței de doi ani, lovită sîmbătă de o creangă din parcul Alunelul din capitală. Totodată, procuratura municipiului Chişinău a inițiat o urmărire penală pe acest caz. În cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor municipale, primarul capitalei Ion Ceban a subliniat că ancheta internă se va desfășura timp de trei zile, iar miercuri urmează să fie prezentat un raport. În context, edilul a cerut ca, în această perioadă, conducerea „Spații Verzi” să fie înlăturată de la procesul de gestiune, iar directorul instituției să fie suspendat din funcție. Totodată, procuratura capitalei a inițiat o urmărire penală pe faptul „neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane”.

 

19 persoane au beneficiat gratuit anul trecut de implant cohlear

Nouăsprezece persoane cu probleme de auz au beneficiat în 2021 de implant cohlear, achitat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, de implanturi au beneficiat 14 copii și cinci adulți, în acest sens fiind alocate peste șapte milioane de lei. Conform sursei citate, operația de implant cohlear este printre cele mai costisitoare cazuri finanțate din fondurile AOAM. Costul mediu al unui caz tratat, inclusiv consumabilele, a fost anul trecut de circa 400 de mii de lei /peste 20 mii de euro/.

 

Peste 100 de familii din capitală au beneficiat de ajutoare în contextul Zilei Familiei

Peste 100 de familii din municipiul Chișinău au beneficiat de ajutoare unice în sumă de o mie de lei /circa 50 de euro/. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale. Potrivit lui Gîlcă, decizia a fost luată la ședința Comisiei pentru ajutoare materiale din cadrul primăriei capitalei în contextul Zilei Familiei, marcată ieri în Republica Moldova.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59