REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 iunie 2020)

6901 persoane infectate cu COVID-19 s-au tratat

Alte 107 persoane au fost tratate și externate în ultimele ore, bilanțul persoanelor vindecate de Covid-19 ajungînd la 6901. Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 11879 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1119 în stînga Nistrului. Potrivit datelor MSMPS, 403 persoane infectate se află în stare gravă, 23 sînt conectate la aparate de respirație asistată, iar 984 sînt internate în stare de gravitate medie.

 

CNAM a transferat plăţile în avans pentru iunie instituţiilor medicale private

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat luni, 15 iunie, instituţiilor medico-sanitare private contractate plăţile în avans pentru luna curentă. În acest scop au fost alocate aproape 26 milioane de lei. Plăţile în avans sînt efectuate pentru a facilita acordarea continuă a asistenţei medicale populaţiei asigurate. Plăţile în avans pentru luna iunie instituţiilor medico-sanitare publice au fost transferate în perioada 5-12 iunie, în volum de peste 447 de milioane de lei.

 

Procurorii și judecătorii vor avea parte de mai multă protecție din partea statului

Procurorii și judecătorii, care sînt implicați în investigarea cazurilor de rezonanță vor avea parte de mai multă protecție din partea statului. Președintele țării, Igor Dodon, a venit cu o inițiativă în acest sens. „În ultima perioadă am primit diverse semnale de la organele competente ale statului precum că asupra factorilor de decizie implicate în investigarea și examinarea dosarelor de interes public și național, cum ar fi cele legate de furtul miliardului, concesionarea aeroportului și altele, sînt tendințe de presiuni și intimidări. Or, asemenea forme de amenințări le pot pune în pericol viața și integritatea”, a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.

 

Prin intermediul Programului „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 4370 locuințe

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 4371 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,191 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,095 miliarde lei. Din cei 4371 beneficiari, 3065 sînt familii, iar 1306 tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 649 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2.

 

Societatea civilă poate participa la un program regional susţinut de UE

„Actorii societății civile - promotori ai schimbării în țările Caucazului de Sud și R. Moldova" este genericul unui proiect regional, implementat de organizația neguvernamentală cehă People in Need și finanțat de Uniunea Europeană. Data limită de depunere a dosarelor pentru acest proiect este 1 iulie 2020. Scopul acestui proiect constă în susținerea grupurilor civice selectate să-și formeze propria viziune pentru schimbare, să planifice pași concreți pentru a o atinge, să-și dezvolte capacitățile și să aibă acces la resursele necesare pentru a ajunge de la plan la ceva real.

 

Unul din directorii adjuncți ai CNA a depus cerere de demisie

Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo, și-a dat demisia. Cererea de demisie va fi examinată la Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Deputatul Sergiu Litvinenco, membru al comisiei sus-numite, a scris pe pagina sa oficială că cererea a ajuns azi la parlament, iar comisia a introdus în agenda sa un proiect de hotărîre prin care se ia act de această cerere.

 

Mai multe terenuri pentru copii vor fi amenajate la Ceadîr-Lunga

Şase noi terenuri de joacă şi sport pentru copii urmează să fie instalate în municipiul Ceadîr-Lunga, datorită programului de granturi mici al Fondului Solidarităţii din Polonia. Potrivit primăriei Ceadîr-Lunga, terenurile vor fi amenajate pe trei străzi, în diferite sectoare ale oraşului. Costul total al construcţiilor, inclusiv contribuţia autorităţilor locale, se estimează la peste 850 de mii de lei.

 

Autoritățile promit să repare 233 km de cale ferată

Reforma Întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, precum și modernizarea liniilor de cale ferată se află pe agenda Ministerului Economiei și Transportului. „Odată cu aprobarea noului Cod al transportului feroviar calitatea serviciilor de transport pasageri se va îmbunătăți, iar volumul de marfă transportată va crește”, spune ministrul Railean. Totul va începe cu reabilitarea tronsonului de cale ferată – Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, care are o distanță de aproximativ 233 de km.

 

Un nou Cod Galben de ploi a fost anunţat de meteorologi

Meteorologii au emis, pentru astăzi, 16 iunie, cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă între orele 12:00 – 20:00. În perioada indicată se prevede instabilitate atmosferică: ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 l/m2) cu grindină şi vijelie în rafale de pînă la 15-20 m/s.

 

A fost reluată licitația pentru procurarea energiei electrice

”Premier Energy” SRL a anunțat că a reluat procedura de licitație pentru procurarea energiei electrice. Aceasta a fost sistată în data de 25 martie, în conformitate Dispoziția nr. 4 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova. Potrivit sursei citate, notificarea respectivă a fost expediată potențialilor furnizori, incluși în lista scurtă în urma desfășurării etapelor premergătoare ale procesului stabilit de selectare a ofertelor de procurare a energiei electrice.