REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 decembrie 2020)

O angajată de la Cadastru a fost reținută de CNA pentru mită de 18 mii de lei

O angajată a Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice din Chișinău a fost reținută de ofițerii CNA după ce a extorcat 18 mii de lei de la o locuitoare a capitalei. Potrivit CNA, angajata ASP ar fi cerut banii pentru a face unele modificări în actele cadastrale ale bunului imobil ce îi aparținea denunțătoarei. În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă pînă la 10 ani de închisoare cu amendă penală.

 

Hotărîrea privind crearea Agenției pentru Știință și Memorie Militară a intrat în vigoare

Decizia Guvernului cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Știință și Memorie Militară a intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Aceasta va fi o autoritate administrativă subordonată Ministerului Apărării, prin fuziunea Instituției Publice „Centrul de Cultură și Istorie Militară” şi a Centrului de Studii Strategice de Apărare și Securitate din cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

 

Monitorul Oficial a publicat dispoziția privind distribuirea prestațiilor sociale prin MPay

Dispoziția Guvernului сu privire la organizarea lansării serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay) pentru distribuirea prestațiilor sociale a fost publicată în Monitorul Oficial de miercuri, 16 decembrie. Documentul dispune ca Ministerul Finanțelor, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică” și Casa Națională de Asigurări Sociale să întreprindă măsurile ce se impun, inclusiv prin antrenarea personalului responsabil, pentru a asigura, începînd cu data de 2 ianuarie 2021, funcționarea serviciului guvernamental de plați electronice (MPay), precum și finanțarea și distribuirea plăților de prestații sociale.

 

O fetița de trei ani dispărută ieri la Otaci a fost găsită

Fetița în vîrstă de trei ani, dispărută ieri din orașul Otaci, a fost găsită. Copilul este viu și nevătămat și a fost preluat de serviciul medical pentru investigații. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, oamenii legii și salvatorii din nordul țării, dar și polițiștii de frontieră au fost implicați în ultimele ore într-o operațiune de căutare după ce au fost anunțați că o micuță de trei ani din Otaci a dispărut de acasă. Copila a fost depistată de paznicul carierei de piatră din Otaci, după ce cîinele său a dat semne.

 

În Republica Moldova sînt disponibile peste șapte mii de locuri de muncă

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ a anunțat că în evidență sînt 7201 locuri de muncă vacante, cele mai multe dintre acestea fiind disponibile în municipiul Chișinău – 3185 și municipiul Bălți – 948. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1877 de locuri de muncă vacante. Astfel, au fost declarate libere 609 locuri de ofițer de urmărire penală și inspectori, 474 de specialiști în domeniul sănătății, 152 de ingineri ori tehnicieni și 145 de specialiști în domeniul învățămîntului.

 

Trei luptătoare moldovene au ajuns în finala Cupei mondiale de lupte greco-romane

Trei sportive moldovene vor concura astăzi pentru medaliile de aur la Cupa Mondială de lupte greco-romane care se desfășoară în Belgrad, Serbia. Federația Moldovenească de Lupte a anunțat că sportivele moldovene vor concura pentru medalia de aur la categoriile de greutate de 57, 59 și 69 de kg. Astfel, în finala categoriei de greutate de 57 kg, Anastasia Nichita se va confrunta cu indianca Anshu Anshu, după ce în sferturi și semifinale a dispus de italianca Arianna Carieri și de turcoaica Mehlika Ozturk.

 

Bugetul municipiului Chișinău pentru 2021 este „cel mai ambițios buget din istoria capitalei

Expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” Veaceslav Ioniță afirmă că bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 se deosebește de toate celelalte bugete aprobate și executate prin cheltuielile planificate, deficitul înregistrat, împrumuturile pentru dezvoltare și programul investițional. Potrivit lui Ioniță, o deosebire esențială a bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2021 este majorarea cu 1,3 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. ”Este cea mai mare creștere planificată din istoria capitalei, de 2,4 ori mai mult decît cele mai mari creșteri înregistrate în ultimii doi ani”, a remarcat expertul.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Olga Cebotari, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în R. Moldova, Zdeněk Krejcí. În cadrul întîlnirii, au fost discutate aspecte ale cooperării bilaterale și prioritățile Chișinăului în domeniul politicilor de reintegrare a țării. Viceprim-ministrul a informat despre ultimele evoluții marcate în soluționarea unor probleme actuale ce afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și în realizarea angajamentelor asumate prin „pachetul Berlin+”.

 

Scriitorii au editat o carte despre coronavirus

Uniunea Scriitorilor din Moldova a editat volumul ”În jurul pandemiei”, care conține proze, poezii și eseuri, scrise în și despre pandemie. Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menționat că volumul cuprinde 208 pagini și a apărut în 300 de exemplare cu sprijinul financiar al Asociației Obștești ”Personalitate”, condusă de scriitorul Serghei Evstratiev, care a lansat inițiativa de a realiza acest proiect.

 

Un moldovean, căutat de autoritățile germane, a fost reținut în vama moldo-română

Individul a fost reținut în vamă și predat autorităților române în vederea întreprinderii acțiunilor care se impun în astfel de situații. La controlul specific, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele tînărului figurau două alerte: una de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din România și cealaltă emisă de autorităţile din Germania, acesta avînd de executat o pedeapsă privativă de libertate pentru săvîrşirea infracţiunilor de jaf armat și tăinuire, pe teritoriul Germaniei.

 

AIPA a finalizat recepționarea cererilor de acordare a compensațiilor pentru grupa a II-a de culture

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că, în perioada 2 – 8 decembrie 2020, a recepționat cererile de acordare a compensațiilor pentru producătorii agricoli ce au avut terenuri însămînțate cu porumb pentru roada anului 2020 și au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Astfel, conform termenilor stabiliți de HG 846/2020, AIPA a finisat evaluarea cererilor depuse cu stabilirea suprafețelor eligibile per beneficiar.

 

CNESP a decis asupra măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 la ceremonia de învestitură a Președintelui ales al R. Moldova

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis astăzi o hotărîre prin care stabilește măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor optime de siguranță epidemiologică în cadrul desfășurării ceremoniei de învestitură a Președintelui R. Moldova. CNESP a dispus ca ceremonia de învestitură a Președintelui să fie desfășurată cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19. Ceremonia va dura cel mult 2 ore, iar numărul participanților de maxim 250 de persoane.