REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 iunie 2020)

Din 15 iunie sînt reluate cursele aeriene regulate de pasageri

De astăzi sînt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri, cu respectarea strictă a mai multor măsuri de prevenire a răspîndirii infecției COVID-19. Potrivit hotărîrii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), Aeroportul Internațional Chișinău va asigura organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, etc.

 

68 de accidente rutiere au fost înregistrate în capitală în weekend

Pe parcursul ultimelor 72 de ore, polițiștii din capitală au documentat 68 de accidente rutiere, dintre care 63 soldate cu pagube materiale și cinci accidente rutiere soldate cu cinci persoane traumatizate. Potrivit poliției, în două accidente rutiere polițiștii au stabilit că șoferii au urcat în stare de ebrietate la volanul unității de transport, iar în aerul expirat aveau o concentrație de 0,38 și 1.19 mg/l.

 

Fostul director al Combinatului de Vinuri „Cricova” a fost scos de sub urmărire penală

Fostul director al Combinatului de Vinuri „Cricova” și conducătorul unui agent economic au fost scoși de sub urmărire penală, iar dosarul în care erau vizați a fost clasat. Potrivit Procuraturii Generale /PG/, în decembrie 2017, Procuratura Anticorupţie i-a anunțat pe cei doi în căutare pentru ”abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.” Conform sursei citate, în urma studierii probatoriului, procurorii au tras concluzia că faptele celor doi nu întrunesc elemente de infracțiune.

 

În R. Moldova se atestă valul doi al epidemiei de COVID-19, susține premierul

În R. Moldova este remarcat al doilea val al epidemiei de coronavirus. În această săptămînă se așteaptă noi antirecorduri la capitolul infectare, însă statul nu mai poate aplica mecanismul de stare de urgență, de blocare a activităților economice, pentru că nu mai are rezerve, altfel R. Moldova va intra în altă criză. Declarația a fost făcută luni, 15 iunie, de către premierul Ion Chicu, după ședința de lucru cu șeful statului, Igor Dodon, și cu speakerul, Zinaida Greceanîi.

 

Poliția capitalei a aplicat amenzi de peste 28 mln de lei pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a infectării cu coronavirus

Direcția de Poliție a municipiului Chișinău a încheiat 1278 de procese verbale de contravenție pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a infectării cu coronavirus. Comisarul șef, Lilian Luca, șef adjunct al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a declarat astăzi la ședința on-line a serviciilor municipalității că, de la începutul epidemiei de coronavirus, au fost încheiate 1278 de procese verbale de contravenție în valoare totală de 28 milioane 270 mii de lei.

 

Cafenelele şi restaurantele din ţară şi-au început activitatea

Unităţile de alimentaţie publică din ţară şi-au reluat din 15 iunie activitatea. Restaurantele şi cafenelele vor activa cu respectarea obligatorie a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID19, emisă de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Conform instrucţiunii, conducătorii instituţiilor de alimentaţie publică vor asigura dezinfecţia întregului utilaj/inventar de lucru, suprafeţelor din spaţiile de depozitare, producere, comercializare şi deservire.

 

Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina în lac

Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina în lac din apropierea orașului Cimișlia. Cazul a avut loc duminică dimineața, pe data de 14 iunie. Salvatorii au fost alertați la ora 5:37. Conform primelor informații, un autoturism condus de un bărbat de 42 de ani a intrat în lac. Șoferul se afla singur în vehicul a fost extras de localnici, însă nu mai era în viață.

 

Numărul deceselor provocat de COVID-19 în R. Moldova a trecut de 400

Încă un bărbat a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19, iar bilanțul morților a ajuns la 407. Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 11740 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1097 în stînga Nistrului. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 417 persoane infectate sînt în stare gravă, 24 sînt conectate la aparate de respirație asistată, iar 887 de pacienți sînt internați în stare de gravitate medie.

 

Teatrul ”Mihai Eminescu” va participa online la un Festival Internațional din România

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău va participa astăzi, cu spectacolul ”Familia TOT” de dramaturgul maghiar István Örkény, în regia lui Alexandru Cozub, la Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu (FITS), care se desfășoară în perioada 12-21 iunie, într-o ediție specială online cu tema ”Puterea de a crede”.

 

Un angajat al MAI a decedat de COVID-19

Un ofițer de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a pierdut lupta cu virusul COVID-19, după ce a stat internat mai bine de două săptămîni. Potrivit MAI, omul legii a fost internat la Spitalul Republican, însă din cauza unor maladii concomitente de care suferea și care au dat complicații pe parcursul tratamentului, în această noapte a decedat. Ofițerul cu vîrsta de 42 de ani, era căsătorit, avea doi copii și a activat în cadrul Poliției din anul 1997.

 

Hidrologii au anunţat Cod Galben de ieşire a apei în luncă

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pînă la data de 19 iunie, pe anumite sectoare din ţară, Cod Galben de ieşire a apei din luncă. În legătură cu precipitațiile puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al rîului Prut (Ucraina), Centrul Hidrologic avertizează asupra creșterii în continuare a nivelului apei pe sectorul satul Criva – oraşul Costeşti - Stînca cu 2.0–3.0 metri, faţă de nivelul din 13 iunie. Totodată, hidrologii atenţionează şi asupra ieșirii apei în lunca rîului Prut din raioanele Briceni şi Edineţ.