REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 ianuarie 2020)

Chișinăul și Bucureștiul au încheiat un accord de colaborare

Chișinăul și Bucureștiul au încheiat un acord adițional de colaborare la protocolul de înfrățire. Acordul a fost votat miercuri, 15 ianuarie, la ședința Consiliului municipal Chișinău la care a fost prezentă și o delegație de la București. Pentru acordul adițional de colaborare au votat 42 de consilieri. „Eu vreau să mulțumesc pentru acest efort tuturor celor implicați, avem foarte multe lucruri de realizat în viitor”, a menționat primarul Ion Ceban.

 

Meteorologii au prelungit avertizarea de Cod Galben

Meteorologii au prelungit avertizarea de Cod Galben de ceaţă densă pînă mîine, 16 ianuarie, pînă la ora 08:00. Ei anunță un Cod Galben de ceață în toată țara. Potrivit sinopticienilor, ceața se va menține pe parcursul zilei de astăzi. În perioada indicată se va menține vizibilitatea de 200 m și mai puțin.

 

Premierul a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Culturii

Prim-ministrul Ion Chicu a transmis, miercuri, 15 ianuarie, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. „Cultura este unul din lianții de bază ai unei societăți și nivelul de cultură al societății are rolul determinant în bunăstarea și prosperarea ei. Setul de valori culturale atît ne unește în prezent, cît și ne asigură o legătură cu trecutul, ajutîndu-ne să facem proiecții în viitor. Ziua Națională a Culturii este un prilej bun de a menționa rolul oamenilor, care s-au dedicat educației și artelor, și a le mulțumi pentru inspirație, dăruire și rezistență”, se spune în mesaj.

 

Parlamentul se va întruni în prima şedinţă la începutul lunii februarie

Prima ședință plenară din noua sesiune parlamentară va avea loc în data de 6 sau 7 februarie. Anunțul a fost făcut de speakerul Zinaida Greceanîi, la finele unei şedinţe de lucru cu preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, şi premierul Ion Chicu. Potrivit sursei citate, legislatorii vor reveni la muncă din data de 17 ianuarie, iar ulterior, Biroul permanent se va întruni pentru a decide cînd va avea loc prima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară. „ Prioritar în această sesiune va fi şi monitorizarea implementării legilor deja adoptate, inclusiv celor bugetare”, a spus Greceanîi.

 

130 de mii de țigarete au fost sechestrate de vameși

Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au depistat un lot de țigarete fără acte de proveniență și cu semne de falsificare a timbrelor de acciz. Lotul de marfă a fost estimat la suma de 180 mii de lei. Potrivit cercetărilor de specialitate, țigările erau transportate din regiunea transnistreană spre Chișinău în scopul comercializării ilicite. Șoferul mașinii este cercetat pentru tentativa de trafic ilicit cu produse din tutun în scopul eschivării de la achitarea plăților vamale și comercializării neautorizate.

 

În R. Moldova va fi implementat un mecanism de monitorizare a evoluţiei preţurilor

În R. Moldova va fi implementat un mecanism de monitorizare de către stat a evoluţiei preţurilor, în special a produselor sociale. Iniţiativa aparţine şefului statului Igor Dodon şi a fost anunţată de acesta, miercuri, 15 ianuarie. Potrivit lui Dodon, anterior a existat un asemenea mecanism de monitorizare. „Avem o experiență bună în acest sens, în guvernul condus de Greceanîi, şi am discutat să revenim la acea practică, unde săptămînal se făcea o analiză detaliată a prețurilor pe toate tipurile de produse, mai ales la cele sociale”, a opinat Dodon.

 

Trei persone au fost ucise la Bălți

Trei persoane, doi barbați și o femeie, au fost ucise de un tanar venit la ei în vizită. Ca să ascundă urmele faptașul a incendiat locuința în care se aflau victimele. Potrivit oamenilor legii, crima s-a întîmplat în dimineața zilei de miercuri, 15 ianuarie. Polițiștii spun ca a fost reținut un suspect. Acesta s-a dovedit a fi un tînăr de 21 de ani, originar din Tiraspol. El este reținut pentru 72 de ore și riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.

 

Fisc a lansat un serviciu electronic nou

Contribuabilii îşi vor putea achita on line impozitele și taxele. Anunțul a fost făcut miercuri, 15 ianuarie, de Serviciul Fiscal de Stat, care a precizat că acest lucru va fi posibil după ce a fost lansat un nou serviciu electronic ”Contul unic”. Potrivit informației prezentate de Fisc, noul serviciu va fi conectat la serviciul guvernamental de plăți electronice MPay şi va permite achitarea tuturor obligațiilor fiscale printr-o singură plată.

 

Un tînăr din Edineţ riscă pînă la şapte ani de închisoare pentru jaf

Un tînăr din raionul Edineţ a fost reţinut pentru comiterea unui jaf în plină stradă. Acesta s-a dovedit a fi în vîrstă de 20 de ani. Poliţiştii au fost alertaţi în după amiaza zilei de 18 decembrie 2019, de către victimă, un tînăr de 21 de ani, care a comunicat că un individ l-a jefuit de telefonul mobil. În urma măsurilor speciale de investigaţie, individul a fost reţinut. Acesta şi-a recunoscut vinovăţia, şi este cercetat penal pentru ,,Jaf”, care se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani.

 

Doi bărbați au fost reținuți pentru proxenetism

Oamenii legii au reţinut doi bărbaţi suspectaţi de racolarea şi determinarea tinerelor la prestarea serviciilor sexuale prin intermediul video-chaturilor. Cei doi sînt originari din Chişinău şi au vîrste de 25 şi 35 de ani. Potrivit Procuraturii Generale, serviciile sexuale virtuale erau desfăşurată de victime într-un apartament amplasat în municipiul Chişinău, amenajat cu camere web şi tehnică computerizată destinată difuzării imaginilor video pe site-urile specializate.