REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 noiembrie 2022)

În ultimii zece ani numărul bolnavilor cu diabet s-a dublat

În ultimii zece ani, în Republica Moldova numărul de cazuri de diabet s-a dublat. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul Zilei mondiale a diabetului. Potrivit ANSP, în anul curent, Ziua mondială a diabetului se va desfășura cu genericul „Educați azi pentru a proteja ziua de mîine”. Astfel, activitățile se vor concentra pe asigurarea unui acces mai bun la o educație de calitate în gestionarea diabetului. Datele ANSP arată că în țara noastră cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolice este în jur de 47%.

 

15 noiembrie este ultima zi de depunere a cererilor pentru compensația parțială a accizei la motorină

Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a atenţionat astăzi că marți, 15 noiembrie, este ultima zi de recepționare a cererilor de acordare a compensației parțiale a accizei la motorina facturată în perioada 1 iulie – 15 noiembrie 2022. Regulamentul prevede că accizele la motorină se compensează după cum urmează: în cuantum de 100% din cota stabilită pentru anul curent sau 2 980 de lei (circa 150 de euro) per tonă – pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii, clasificate conform prevederilor Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii; în cuantum de 30% din cota stabilită pentru anul curent sau 894 de lei per tonă – pentru alte categorii de întreprinderi care nu sînt specificate în Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii; în cuantum de 100% din cota stabilită pentru anul curent sau 2 980 de lei per tonă – pentru întreprinderile din sectorul zootehnic.

 

Locuitorii raioanelor Hîncești și Anenii Noi vor beneficia de consultații medicale gratuite

Echipele mobile de medici specialiști vor oferi, în perioada 14-18 noiembrie, consultații profilactice gratuite populației din raioanele Hîncești și Anenii Noi. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în săptămîna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în diferite localități ale celor două raioane: pe 14 noiembrie – în localitatea Bujor, Hîncești; pe 15 noiembrie – la Centrul de Sănătate Hîncești; pe 16 noiembrie – în Țînțăreni, Anenii Noi; în zilele de 17-18 noiembrie – la Centrul de Sănătate Anenii Noi. Tot în această săptămînă, servicii medicale stomatologice vor fi prestate gratuit copiilor în mai multe localități din raioanele Dondușeni și Florești.

 

Serviciul Vamal a încasat peste 700 mln de lei în ultima săptămînă

În perioada 7-13 noiembrie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 700,23 de milioane de lei (circa 35,3 mln de euro). Potrivit instituției, în aceeași perioadă persoane fizice au introdus pe teritoriul țării bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 18 mln de lei, ceea ce reprezintă 2,6 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. De asemenea, au fost perfectate 10 901 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 72 807 traversări.

 

La Comrat a fost lansat un Club literar pentru tineri

În municipiul Comrat a fost deschis un club literar, care îi va reuni pe toţi cei pasionaţi de lectură. Acesta va activa în fiecare zi de joi, iar participanţii vor alege împreună ce carte să citească, după care o vor analiza. „În fapt, tinerii citesc foarte mult, însă mai mult literatură caracteristică unor tendinţe. Tematica îndrăgită ţine de dezvoltare personală, succes, psihologie etc. Noi am început cu „Martin Eden" de Jack London”, a explicat organizatorul clubului, Andrei Şevel.

 

Ministrul de Externe a transmis un mesaj de compasiune omologului său turc

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a transmis aseară un mesaj de compasiune omologului său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, în legătură cu atacul terorist din orașul Istanbul. Potrivit Biroului de presă al MAEIE, șeful diplomației moldovene a menționat că țara noastră „Condamnă vehement acest atac terorist și transmite condoleanțe familiilor îndurerate, precum și urările noastre pentru recuperare cît mai grabnică celor răniți”.

 

Constantin Malachi a cucerit trei medalii de aur la campionatul din Belgia

Înotătorul din Republica Moldova, Constantin Malachi, a cucerit trei medalii de aur la campionatul din Belgia, a anunţat astăzi Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS). Înotătorul Constantin Malachi s-a impus pe distanțele 50, 100 și 200 metri bras în cadrul campionatului deschis al Belgiei. „El a înregistrat rezultatele 27.58, 59.68, respectiv 2:12.23. Pe distanțele 50 și 100 metri el a stabilit noi recorduri ale Moldovei”, indică CNOS.

 

Peste 26 mii de familii din capitală vor primi compensații la căldură

Peste 26 mii de familii din capitală vor primi compensații de 40 % din factura la căldură. Anunțul a fost făcut de Primăria capitalei. Conform sursei citate, compensațiile vor fi acordate conform vechii formule și nu va fi necesară depunerea unor cereri noi. Formula rămîne neschimbată și persoanele deja în sistem primesc după aceeași formulă, fără a depune noi acte. La moment au mai fost depuse și 800 de cereri pentru lemne de foc, însă municipalitatea dispune de o cantitate mica de lemne.

 

Polițiștii au documentat peste 2.300 de contravenții în traficul rutier

În zilele de odihnă, oamenii legii au documentat peste 2300 de contravenții în traficul rutier. Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), 20 de conducători auto au fost depistați și înlăturați de la conducerea mijlocului de transport pentru că se aflau în stare de ebrietate, iar 3 au refuzat să treacă procedura de testare alcoolscopică. Totodată, 702 șoferi au fost amendați pentru depășirea limitei de viteză, iar 450 s-au ales cu amenzi pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră. De asemenea, 270 de șoferi au primit sancțiuni pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță.

 

O expoziție de nave maritime moldovenești în miniatură a fost deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost deschisă astăzi o expoziție cu genericul ”Marina moldovenească descoperită în miniatură”, în cadrul căreia sînt prezente 7 modele de nave maritime în miniatură, realizate de marinarul profesionist și istoricul Ion Friptu, autorul monografiei „Evoluția marinei autohtone”. Potrivit organizatorilor, fiecare obiect este rezultatul unei munci minuțioase, asidue și exacte. Expoziția va fi deschisă pînă la 1 ianuarie 2023.