REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 ianuarie 2022)

Moldovagaz a efectuat în totalitate plata către Gazprom

Moldovagaz a primit confirmarea de la bancă privind plata efectuată pentru consumul de gaz natural livrat de Gazprom în perioada lunii decembrie a anului trecut. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvînt al Moldovagaz, Alexandr Barbov. Se întîmplă după ce compania a anunțat despre efectuarea plății printr-o postare pe pagina de Facebook, care a fost ștearsă la scurt timp de la plasare din motiv că întreprinderea nu primise confirmarea bancară. Instituția a anunțat că există riscul de sistare a livrării gazelor naturale de către Gazprom, în cazul în care Moldovagaz nu va face achitările în conformitate cu condițiile contractuale. Compania a anunțat că, deși condițiile contractuale de plată au rămas neschimbate, furnizorul nu mai acceptă devieri financiare negative.

 

Pe drumurile din țară se circulă în condiții de iarnă

În prezent accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, pe parcursul nopții de 13 ianuarie, lucrări de întreținere a drumurilor au avut loc în mai multe raioane. În zonele Nord și Centru s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenați mai mulți muncitori care au împrăștiat peste două tone de material antiderapant.

 

În punctul de trecere a frontierei Criva-Mamaliga se înregistrează trafic îngreunat

Poliția de Frontieră a anunțat astăzi că în punctul de trecere a frontierei Criva-Mamaliga, circa 50 de mijloace de transport sînt în așteptare la intrarea în Ucraina. Angajații instituției recomandă călătorilor să opteze pentru traversarea hotarului prin punctele de trecere din proximitate: Larga-Kelmențî și Briceni-Rossoșani. Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 25 880 de de traversări, un număr mai mare fiind atestat pe sensul de ieșire din R. Moldova. Totodată, din numărul total s-au înregistrat 14 974 de treceri la hotarul moldo-român, 6 137 treceri la frontiera cu Ucraina și 4 769 de treceri aeriene.

 

Ex-șeful CFM a fost reținut în Belgia

Fostul șef al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a fost reținut ieri de Interpol în Belgia. Potrivit procurorilor, reținerea a avut loc la 12 ianuarie, ca urmare unei solicitări din partea autorităților de la Chișinău. Iurie Topală a plecat din funcție în decembrie 2019 și este suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari și delapidarea averii străine. El a fost șef la CFM din 2015 pînă în 2019.

 

Fiecare a zecea întrevedere a deputaților s-a desfășurat în regim online

La Parlamentul din Moldova, de la începutul legislaturii a XI-a, au avut loc 205 întrevederi ale deputaților cu oficialii străini. Din numărul total al acestora, 21, sau aproape fiecare a zecea, s-a desfășurat în regim online. Potrivit datelor secretariatului Parlamentului, în aceeași perioadă, deputații au participat la 102 reuniuni organizate în format online. Totodată, în ultimul trimestru al anului trecut, deputații și angajații Secretariatului au fost delegați să participe la 17 deplasări în străinătate.

 

Legea privind măsurile destinate copiilor cu comportament deviant va fi supusă dezbaterilor publice

Executarea Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant va fi supusă dezbaterilor publice. Procedura face parte din Planul de acțiuni pentru primul semestru al anului 2022 al Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Potrivit sursei citate, în ședința de vineri, 21 ianuarie, vor fi analizate progresele înregistrate în implementarea cadrului legal național în domeniu și va fi evaluat impactul implementării modificărilor legislative.

 

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” anunță noi granturi

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” (EU-CBM V), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, anunță lansarea unui nou concurs de granturi pentru organizațiile de suport în afaceri, asociațiile sectoriale sau organizațiile non-guvernamentale cu experiență în dezvoltarea capacităților antreprenoriale, care vor contribui la crearea de sinergii pentru comunități de afaceri competitive pe ambele maluri ale rîului Nistru. Organizațiile selectate vor ajuta afacerile de pe ambele maluri să abordeze prin eforturi comune provocările existente, care au fost intensificate de criza COVID-19.

 

Primăria Chișinău solicită închiderea poligonului de deșeuri de la Boșcana

Primăria Chișinău solicită Agenției de Mediu închiderea poligonului privat de deșeuri menajere de la Boșcana, raionul Criuleni. Potrivit primăriei, solicitarea vine ca urmare a mai multor sesizări depuse de către autoritățile locale din Budești, Tohatin, Cruzești și Vadul lui Vodă atît către municipalitate, cît și către Agenția de Mediu. Potrivit sursei citate, întreprinderea „EcoPrivat SRL”, care administrează acest poligon de deșeuri, nu îndeplinește standardele europene minime în domeniu.

 

Au fost comise 683 de infracțiuni, dintre care 4 omoruri

În primele două săptămîni ale acestui an, la numărul unic de urgență 112 au fost recepționate 6329 de apeluri. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, polițiștii au înregistrat o scădere vizibilă a numărului de infracțiuni. Prin urmare, în primele săptămîni ale acestui au fost sesizate 783 de infracțiuni. Printre acestea se numără patru cazuri de omor descoperite. Este vorba de cazurile de la Călărași, Botanica și două cazuri la Telenești. În aceiași perioadă a anului trecut au fost înregistrate 11 omoruri, ceea ce constituie o descreștere cu peste 63 % la acest compartiment.