REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 octombrie 2022)

ANRE a ajustat prețurile reglementate pentru energia electrică

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică de astăzi, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune. Astfel, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali: 251 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport; 265 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 268 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV); 281 bani/kWh - de tensiune medie (6–10 kV); 315 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

 

Instituțiile publice vor trece la regim de reducere a consumului de energie

Toate instituțiile publice, inclusiv Guvernul, Parlamentul și Președinția vor aplica măsuri de reducere a consumului de energie, a anunţat ieri vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. „Vin cu o rugăminte foarte mare - să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 - 10:00 și 18:00 - 23:00. De ce este atît de important? Pentru că economisirea ne va permite să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice. Acest lucru este esențial pînă găsim soluții potrivite sub aspect financiar”, a declarat Andrei Spînu.

 

CET Sursa I a trecut la regimul de funcționare pe bază de păcură

Întreprinderea Termoelectrica S.A. a anunţat că a efectuat lucrările necesare pentru trecerea Centralei Electrice cu Termoficare (CET) Sursa I la utilizarea mixtă a păcurii și gazelor natural. Potrivit întreprinderii, începînd cu data de 11 octombrie, CET a trecut la un regim de funcționare pe bază de păcură în calitate de combustibil, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic. „Pentru moment, Centrala activează în baza unui regim ce permite majorarea sarcinii termice și electrice, la necesitate”, conform Termoelectrica S.A.

 

R. Moldova și Egiptul vor intensifica cooperarea bilaterală

În cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe al Egiptului, Sameh Shoukry, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a analizat stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniile cu potențial real de dezvoltare, convenind cu această ocazie facilitarea dialogului atît la nivel guvernamental, cît și la cel al mediului de afaceri. Un subiect aparte de interes l-a constituit lansarea discuțiilor în vederea semnării Acordului de comerț liber între țările noastre, proces care va contribui substanțial la consolidarea relațiilor comercial-economice între Moldova și Egipt. Din perspectiva cooperării comerciale, oficialii au convenit să fructifice oportunitățile economice de interes reciproc, în special în domeniile agricol, farmaceutic, energetic, turistic și de infrastructură.

 

A fost creat un nou de Centru de validare în domeniul economic

În capitală a fost instituit un nou Centru de validare și certificare a competențelor profesionale în domeniul economic, în cadrul Centrului de Excelență în economie și finanțe din municipiul Chișinău. Centrul a fost creat în baza noului Regulament privind certificarea competențelor profesionale, care permite extinderea procesului de validare în învățămîntul profesional tehnic la nivel national. Potrivit Ministerului educației, cetățenii din țară și din diasporă au oportunitatea să-și valideze competențele profesionale dobîndite la locul de muncă sau în diverse contexte de educație nonformală și informală la calificările: Planificarea și administrarea afacerilor, Contabilitate, Finanțe și bănci, Finanțe și asigurări, Impozite și percepere fiscală, Administrarea aplicațiilor WEB, Programe și analiza produselor de program.

 

Șefa statului a semnat decretul de numire a noului Procuror General interimar

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în funcția de Procuror General interimar. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 11 octombrie a acestuia. Decizia CSP vine ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu.

 

La Briceni a fost dată în exploatare o nouă stație de epurare a apelor

O nouă stație de epurare a apelor uzate a fost dată în exploatare ieri, la Briceni. Instalația, cu o capacitate hidraulică de 1.020 m3/zi, a fost construită în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Cehiei. Stația de epurare este mecanico-biologică şi va asigura curățarea apelor uzate municipale, conform standardelor moderne valabile în Uniunea Europeană, nu doar în orașul Briceni, ci și în localitățile învecinate. Valoarea proiectului constituie 2,1 milioane de euro, bani oferiți prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare.

 

A fost lansată platforma compensatii.gov.md

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi platforma online www.compensatii.gov.md. Prin intermediul acesteia vor fi stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică a cetățenilor și achitate compensațiile pentru facturile la energie. În cadrul evenimentului de lansare, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a subliniat că platforma a fost lansată în această dimineață și doar în cîteva ore pe aceasta s-au înregistrat peste 3 000 de persoane.

 

Benzina și motorina se scumpesc din nou

După mai multe ieftiniri, care păreau că vor readuce combustibilii la prețurile de odinioară, benzina și motorina se scumpesc din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri pentru mîine, 13 octombrie. Astfel, un litru de benzină va costa 25,09 lei, cu 9 bani mai mult, iar un litru de motorină – 27,68 lei, cu 29 bani mai mult. Urmare a ultimilor modificări a legislației de profil, ANRE stabilește zilnic prețurile maxime de referință pentru benzina și motorina standard.

 

Legea finanțelor publice va fi modificată

Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale va fi modificată. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Proiectul presupune excluderea termenului limită de 60 de zile pentru executarea obligațiilor persoanelor fizice sau juridice față de autoritatea/instituția bugetară pentru livrarea unor bunuri, prestarea serviciilor și executarea lucrărilor în mărimea plății anticipate (avansului). Mai exact, este vorba de contractele de achiziții a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor ce ţin de producerea sau de comerţul cu arme, muniţii şi sisteme de armament în scopurile apărării naționale.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31