REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 mai 2022)

Prețul energiei electrice va constitui în medie 66,7 dolari / MWh

Pentru luna mai, 70% din electricitatea folosită de R. Moldova va fi produsă de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), 30% de Ukrhidroenergo (Ucraina), iar prețul mediu estimat al electricității pentru luna curentă este de 66,7 dolari / MWh. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, tariful în facturi pentru luna mai rămîne neschimbat. „ Moldova trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. În continuare, purtăm discuții pentru a identifica cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare”, conform vicepremierului.

 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru Afaceri Interne

Președintele R. Moldova Maia Sandu s-a întîlnit astăzi cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care se află într-o vizită de lucru în R. Moldova. Cei doi oficiali au vorbit despre situația de securitate din regiune, creată ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și despre valul de refugiați generat de acest război. Maia Sandu i-a vorbit comisarului european despre efortul autorităților de a face față noilor provocări - acțiunile de consolidare a frontierei, majorarea numărului de polițiști de frontieră și despre mobilizarea instituțiilor pentru a asigura condiții optime pentru refugiați. Șefa statului a menționat că pentru Moldova este important să-i ajute, în continuare, pe toți cei care au nevoie de adăpost.

 

Au început examenele naționale la ciclul de învățămînt primar

Elevii din treapta primară a învățămîntului general din Republica Moldova susțin astăzi primul examen din testarea naţională, iar proba de evaluare este matematica. Pentru ciclul primar sînt prevăzute teste la limba maternă, matematică, iar elevii din şcolile alolingve vor susţine şi proba la limba română. Perioada examenelor este prevăzută pînă la 20 mai. 9256 de elevi din ţară susțin această testare în anul de studii 2021-2022.

 

Poștașii vor avea salarii majorate cu 18%

Mai mulți angajați ai Întreprinderii de Stat "Poşta Moldovei" vor avea, începînd cu luna curentă, salarii majorate, iar conducerea instituției susține că va face tot posibilul pentru a îmbunătăți situația salarială pentru fiecare lucrător din structură. „Săptămîna trecută m-am întîlnit cu colegii din teritoriu. Am vizitat Centrele de Poștă Comrat, Taraclia, Ceadîr-Lunga, unde am anunțat personal că voi face tot posibilul pentru a îmbunătăți situația salarială pentru fiecare lucrător”, a afirmat Roman Cojuhari, administratorul interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”.

 

Doar o pătrime din suspecții de acte de corupție s-au ales cu pedepse

În 2021, instanțele de judecată au pedepsit doar o pătrime din contravenienții care au comis acte de corupție și au emis hotărîri de încetare în 76 la sută din cazuri, arată un studiu efectuat de specialiștii Centrului Național Anticorupție. Potrivit sursei citate, specialiștii Direcției analitice au verificat 135 de hotărîri ale instanțelor de fond și 39 de decizii ale instanțelor de apel, constatînd că doar 24 la sută din cazuri s-au încheiat cu sancțiuni, în prima instanță, iar 76 la sută, din numărul total de dosare, au fost încetate.

 

IGSU va lansa un curs de instruire în domeniul acordării primului ajutor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ va desfășura, în perioada 19-20 mai, un curs pilot de instruire în domeniul acordării primului ajutor pentru populația civilă. Potrivit IGSU, cursul este destinat populației civile și are drept scop instruirea pentru intervenții în caz de urgențe cardiovasculare, traumatologice, neurologice și pediatrice. Printre obiectivele principale ale cursului se numără: recunoașterea și deosebirea situațiilor care necesită acordarea primului ajutor; aplicarea calitativă și eficientă a principiilor de examinare a victimei; evaluarea corespunzătoare a gravității stării victimei; acordarea adecvată a tehnicilor de prim ajutor.

 

Comisiile pentru politică externă ale Parlamentelor R. Moldova și Italiei s-au reunit într-o ședință

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au participat astăzi la o reuniune comună cu omologii din cadrul Comisiei afaceri externe și comunitare a Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Italiene. Reuniunea a avut loc în format on-line, iar agenda discuțiilor a vizat subiecte de actualitate, precum situația de securitate din regiune și gestionarea crizei umanitare, cu care se confruntă țara noastră. Parlamentarii italieni și-au exprimat aprecierea pentru capacitatea R. Moldova de a gestiona criza refugiaților și au confirmat angajamentul de susținere a autorităților în acest demers. Totodată, oficialii au discutat despre susținerea perspectivei europene a Republicii Moldova.

 

Sîntem prima ţară din PaE căreia i-a fost prezentat instrumentul de investiții în conectivitate

R. Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic (PaE), căreia i-a fost prezentat instrumentul „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC). Facilităţile şi modul în care funcţionează acesta au fost prezentate la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR), în cadrul videoconferinţei de lansare. R. Moldova a fost selectată ca o primă platformă de lansare a EPIC, datorită primului proiect analizat și acceptat spre finanțare prin instrumentul „Fundamentarea și elaborarea Strategiei de Mobilitate a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030”. Acesta a fost elaborat și promovat cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

 

A fost înregistrat primul caz probabil de hepatită severă la copii

Ministerul sănătății a anunțat astăzi despre înregistrarea în R. Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Potrivit sursei citate, copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute. Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sînt însă negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului. Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută. În prezent, copilul este în continuare internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă.

 

Echipamente pentru generarea criptomonedelor au fost ridicate de organele de drept

Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat ieri opt percheziții, în Chișinău, într-un dosar de contrabandă cu componente ale dispozitivelor electronice pentru generarea criptomonedei. Potrivit PCCOCS, perchezițiile s-au desfășurat după ce, la 10 mai curent, două persoane s-au prezentat la sediul unei companii transportatoare de colete și pasageri din Chișinău, unde au preluat colete parvenite din Italia. Acestea, însă, conțineau dispozitive electronice de tip ASIC – calculatoare destinate generării criptomonedei, care au fost introduse în Moldova prin contrabandă.

 

Linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău a fost declarată utilitate publică

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești au fost declarate lucrări de utilitate publică de interes național. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de Legislativ. Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani. Guvernul va demara procedura de achiziție a terenurilor necesare pentru construcția celor circa 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și construcția stației de conversie Back-to-Back Vulcănești.

 

Militari moldoveni vor participa la o misiune în Liban

Deputații au aprobat azi un proiect de hotărîre care prevede ca un contingent al Armatei Naționale din Republica Moldova să participe într-o misiune în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban, în componența forțelor militare italiene în UNIFIL. Această misiune trebuie să înceapă pe 1 august 2022, și nu prevede includerea unui număr fix de militari care vor participa în misiune.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31