REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 ianuarie 2022)

Moldovagaz analizează opțiunea de creștere a tarifului la gaze

Moldovagaz analizează opțiunea de creștere a tarifului la gaze. Afirmația a fost făcută astăzi într-o conferință de presă de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Oficialul a precizat că Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de creșterea prețurilor și în această săptămînă urmează să se întrunească în ședință Comisia pentru Situații Excepționale. Spînu a precizat că a avut ieri o discuție cu șeful Gazprom Alexei Miller și a solicitat o amînare de cel puțin 10 zile în care Moldovagaz să plătească avansul pentru luna ianuarie.

 

Varianta Omicron a fost depistată și la noi

Varianta Omicron a fost depistată și pe teritoriul R. Moldova, în urma procesului de secvențiere. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul ANSP, Nicolae Jelamschi. Potrivit sursei, în țară au fost confirmate primele 16 cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron. Cel mai mic pacient infectat cu aceasta tulpină are două luni. Cei mai mulți pacienți cu Omicron sînt din capitală. El a precizat că în săptămîna curentă numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 a crescut cu 77, 6%.”Noi anterior am anunțat o posibilă creștere a numărului de infectări. Iată că în săptămîna aceasta începe un nou val care ar putea dura pînă la Paște. Iar apogeul acestuia ar putea fi în februarie”, a spus oficialul.

 

Pe drumuri se circulă în condiții de iarnă

În prezent accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, pe parcursul nopții de 11 ianuarie, lucrări de întreținere a drumurilor au avut loc în zonele Nord și Centru. Selectiv, s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenate patru utilaje speciale și 16 muncitori care au împrăștiat peste 23 de tone de material antiderapant.

 

Peste 16 mii de pacienți au solicitat ambulanța

În perioada 3-9 ianuarie, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical pentru 16 205 de personae. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, din numărul total de solicitări, predomină cele cauzate de urgențele respiratorii - 4 107, inclusiv 1 643 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare - 3 311, inclusiv 60 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice - 2 085 solicitări, inclusiv 252 de accidente vasculare cerebrale. Peste o mie de cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de ajutor medical la etapa de prespital. Echipele de pe ambulanță au fost solicitate în cazul a 42 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 64 persoane, printre care 13 minori.

 

600 de coșuri pentru gunoi vor fi amplasate în Capitală

Circa 1000 de bănci urmează a fi montate anul curent în parcurile, curțile blocurilor, precum și în alte zone publice din municipiul Chișinău. În toate sectoarele capitalei vor fi amplasate aproximativ 600 de coșuri noi pentru gunoi. Vasile Efros, șef de secție în cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, a specificat că în unele curți de bloc vor fi instalate bănci din metal, iar în parcuri și scuaruri – din fontă și din beton.

 

Igor Grosu a transmis un mesaj de condoleanțe în legătură cu decesul Preşedintelui PE

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a transmis un mesaj de condoleanțe în legătură cu decesul Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli. ”Cu mare tristețe am aflat de decesul Președintelui Parlamentului European, David Sassoli. Am avut onoarea să-l cunosc și să discut cu domnia sa, acum două luni în cadrul unei vizite la Bruxelles. A fost un foarte bun cunoscător și prieten al Republicii Moldova, un european devotat și mare apărător al drepturilor omului”, a menționat Igor Grosu în mesaj.

 

Cooperarea moldo-israeliană în domeniul justiției a fost discutată la Ierusalim

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretarul de stat, Iulian Rusu, au avut, la Ierusalim, o întrevedere cu vicepremierul, ministrul Justiției al Statului Israel, Gideon Sa'ar. Oficialii au discutat despre consolidarea cooperării moldo-israeliene, schimbul de experiență privind reforma justiției și colaborarea în cazurile de asistență juridică dintre cele douî țări. În cadrul întrevederii, Litvinenco a vorbit despre prioritățile Ministerului Justiției și despre reformele inițiate în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii. În context, ministrul a subliniat interesul țării noastre în aprofundarea relațiilor bilaterale, în special în domeniul justiției.

 

Guvernatorul Găgăuziei a inspectat spitalul din Vulcănești

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a inspectat reconstrucția clădirii spitalului raional din Vulcănești. În prezent, spitalul implementează a doua etapă de reconstrucție a etajului 5 și a blocului alimentar. Costul lucrărilor este de peste 2,3 milioane de lei. Fondurile au fost alocate din bugetul Găgăuziei. Proiectul prevede înlocuirea ferestrelor, ușilor, pardoselilor, tuturor tipurilor de sisteme de comunicații și ventilație. Anterior, pentru implementarea primei etape de reconstrucție a etajului 5 și a blocului alimentar s-au cheltuit peste 1,5 milioane de lei.

 

Ilie Snițari a cîștigat trofeul UTR Pro Tennis din Dubai

Tenismenul moldovean Ilie Snițari a cîștigat trofeul UTR Pro Tennis din Dubai, informează Federația Națională de Tenis din Moldova (FNTM). „Tenismenul nostru a cucerit trofeul la UTR Pro Tennis, prin toate partidele jucate. Moldoveanul nostru l-a avut ca adversar pe jucătorul ceh, iar într-o oră și 15 minute Snițari a devenit cîștigător în cele două seturi disputate cu scorul de 6-3, 6-2”, este arătat în nota informativă emisă de FNTM. Competiția este destinată jucătorilor profesioniști.

 

Cincisprezece șerpi au fost scoși de pompieri din subsolul grădiniței din Cucoara

Salvatorii au evacuat reptilele și le-au transportat la detașament, de unde ulterior acestea vor fi preluate de responsabilii de la Institutul de Zoologie din municipiul Chișinău. Experții au stabilit că șerpii nu sînt veninoși și nu reprezintă un pericol, însă trebuie să se afle într-un habitat special amenajat sau în libertate. În cazuri similare, oamenii sînt rugați să nu intervină de unii singuri, dar să solicite asistența specialiștilor prin intermediul Serviciului 112.