REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 aprilie 2022)
Serviciul Fiscal de Stat a lansat un nou serviciu on-line
Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi pe pagina-web sa oficială serviciul „Fișa imobilului”. Potrivit sursei citate, noul serviciu reprezintă un instrument de informare cu privire la bunurile imobile şi valoarea calculată a impozitului pentru fiecare bun imobil în parte, precum și informația aferentă impozitului pe avere. Printre funcționalitățile oferite de serviciul menționat se numără generarea avizului de plată la impozitul pe bunurile imobiliare/ impozitului pe avere, vizualizarea sumei impozitului ce urmează a fi achitat și imprimarea avizului de plată.
Bunuri de peste 9 mln de lei au fost sechestrate de ARBI
Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestru pe mai multe construcții, terenuri și încăperi în valoare totală de peste 9 milioane de lei, săptămîna trecută. Potrivit CNA, cel mai de preț bun indisponibilizat este o construcție agroindustrială de peste 6 milioane de lei. Tot în ultima săptămînă Direcţia analitică a CNA a finalizat 17 analize operaționale, Direcţia legislaţie și expertiză anticorupție a recepționat 47 de proiecte de acte normative pentru expertizare, 22 de rapoarte de expertiză și 10 avize au fost remise autorilor.
COVID-19: Au fost înregistrate 43 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 945 de teste, fiind confirmate 43 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, unul este asociat cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 515 488 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 253 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 23 de pacienți, dintre care doi supuși ventilării mecanice. Alți 140 de pacienți au fost vindecați. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea a opt decese provocate de noul coronavirus.
Peste 190 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului
Un număr de 197 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 152 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 35 de cazuri de furt și 10 infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute șapte persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 464 de procese-verbale, dintre care 11 pentru condus în stare de ebrietate.
Peste 615 mln de lei au fost încasate de Serviciul Vamal
În perioada 04-10 aprilie, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 615 milioane de lei, mai mult cu 10 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit SV, persoane fizice au introdus în țară bunuri în valoare de peste 16 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,6 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. Pe parcursul săptămînii trecute, au fost perfectate 11 395 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 59 936 de traversări.
6 215 străini au depus cereri de azil
În perioada 24 februarie - 11 aprilie curent, Biroul migrație și azil a preluat 6 215 cereri de azil. Potrivit MAI, de la începutul războiului din Ucraina pe teritoriul țării noastre au intrat 375 343 de cetățeni ucraineni, au ieșit 276 913 ucraineni iar 93 120 au rămas. În total, pe teritoriul Republicii Moldova sînt 96 882 de cetățeni străini, dintre care 48 421 sînt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA al frontierei).
Cele trei posturi vamale de la frontiera cu Ucraina și-au reluat activitatea
Începînd de luni, 11 aprilie, ora 06:00, a fost reluată activitatea în posturile vamale de frontieră Giurgiulești-Reni, Mirnoie-Tabachi, Vulcănești-Vinogradovca. Astfel, conform responsabililor, toate posturile vamale de frontieră activează în regim normal. Activitatea celor trei posturi vamale de la frontiera cu Ucraina și-au sistat activitatea în weekend. Conform informației obținute de la autoritățile din Ucraina, aceasta este o acțiune stabilită în vederea executării prevederilor legii marțiale în Ucraina.
Copii refugiați din Ucraina învață online
La centrul de plasament de la Sanatoriul Provizoriu de Bază Î.S. „Constructorul” din mun. Chișinău a fost amenajată prima clasă de studii online pentru copii refugiați din Ucraina. În clasă au fost aduse bănci, rechizite școlare și 20 de laptopuri care asigură accesul copiilor la platformele de educație online, astfel ca aceștia să poată continua studiile cu profesorii și colegii lor din Ucraina. Majoritatea elevilor sînt în clasele primare și se află în clasă în două schimburi pe zi: de dimineață pentru orele online cu profesorii din Ucraina și după prînz pentru a pregăti temele pentru acasă, proiecte de lecție și pentru a se juca.
În capitală se atestă o creștere a numărului de refugiați din Ucraina
În municipiul Chișinău se înregistrează o creștere constantă și fermă a numărului de refugiați din Ucraina. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal, Boris Gîlcă, a declarat că gestionarea crizei refugiaților este cea mai actuală responsabilitate a subdiviziunii pe care o conduce. „Constatăm o creștere constantă a numărului de refugiați ucraineni care sosesc în Moldova, în acest context dezvoltăm un plan de răspuns al municipalității Chișinău în cazul apariției unui nou val de refugiați”, a spus Gîlcă.
UE susține comunitățile din Cahul și Ungheni în ajutorarea refugiaților
Uniunea Europeană oferă 100.000 de euro prin intermediul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, pentru sprijinirea autorităților locale din Cahul și Ungheni pentru a răspunde necesităților imediate ale refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova. Un lot de ajutor umanitar a fost deja livrat la adăposturile temporare din Cahul și Ungheni. Au fost oferite aparate electrocasnice, generatoare, convertoare electrice, aeroterme și lanterne. În următoarele zile vor fi donate 300 de paturi, 350 de saltele, 700 de seturi de lenjerie de pat, plapume și prosoape.
Un concert de binefacere va avea loc la Chișinău
Un concert de binefacere „Muzica pentru pace”, organizat în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în R. Moldova, va avea loc pe data de 15 aprilie la Palatul Republicii. Artiștii Filarmonicii Naționale și muzicienii invitați din Ucraina vor încînta publicul cu un concert de binefacere dedicat păcii, speranței și bucuriei în toată lumea. Banii colectați din vînzări vor fi donați în susținerea Ucrainei.
O schemă de punere în circulație a banilor falși a fost destructurată
Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații au destructurat un grup infracțional suspectat de punerea în circulație pe teritoriul țării a mijloacelor bănești false în valută străină. Potrivit poliției, cei trei suspecți cu vîrstele cuprinse între 25 și 32 de ani, originari din municipiul Chișinău, sînt bănuiți că ar fi pus în circuit bancnote false de 50 și 100 de euro. Conform legislației, dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 ani.