REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 noiembrie 2022)

A fost lansată o competiție de inovații pentru valorificarea energiei regenerabile

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat o competiție de inovații pentru soluții menite să valorifice energia regenerabilă și să stimuleze inovațiile în domeniul rezilienței energetice, avînd în vedere actuala criză energetică cu care se confruntă Republica Moldova. Toate propunerile trebuie depuse pînă la 30 noiembrie. PNUD va finanța prin această competiție soluții de valorificare a energiei regenerabile, încurajînd parteneriatele cu potențiali investitori privați și publici. Soluțiile cîștigătoare vor fi finanțate de PNUD Moldova, în sumă de pînă la 40 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea totală a propunerii de proiect.

 

UE va oferi R. Moldova 250 mln de euro pentru depășirea crizei energetice

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută în comun cu șeful statului, Maia Sandu, la Chișinău. Potrivit oficialului european, banii fac parte dintr-un pachet de sprijin suplimentar și urmează a fi alocați începînd cu 1 ianuarie 2023. „ Am pregătit un ajutor suplimentar în sumă totală de 250 mln de euro. Astfel, 100 mln de euro vor fi oferiți în calitate de grant, iar celelalte 100 mln sub formă de credit. Banii sînt acordați pentru a putea diversifica sursele de gaze. Totodată, 50 mln de euro reprezintă un suport bugetar pentru susținerea celor mai vulnerabile persoane. Acest ajutor este oferit pentru a permite procurarea resurselor energetice, astfel încît Moldova să poată trece de această iarnă”, a spus Ursula von der Leyen. Șeful statului Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat în perioada crizei pandemice, a refugiaților și celei energetice. Președintele a subliniat că Republica Moldova este determinată să avanseze pe calea integrării europene. „Uniunea Europeană mereu ne-a fost alături. Sîntem ferm angajați în procesul de realizare a reformelor. Contăm pe o evaluare rapidă în anul 2023 pentru a lansa ulterior negocierile de aderare. Vom continua să implementăm Acordul de Asociere pentru a duce țara în UE”, a remarcat Maia Sandu.

 

Constantin Stavrat își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

Actorul și regizorul Constantin Stavrat, Artist al Poporului, ex-directorul artistic și angajatul timp de 37 de ani al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, deținător al mai multor premii și distincții ale Uniunii Teatrale din Moldova, își sărbătorește astăzi cea de-a 65 aniversare. Cu acest prilej, azi, la ora 18.00, la teatrul bălțean va avea loc o seară de creație cu genericul „La 65 de ani tot voi rămîne - tînăr și ferice!” cu prezentarea spectacolului „Promit solemn”, în regia lui Emil Gaju. În 1994 Constantin Stavrat a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2010 - cu cel de „Artist al Poporului din Republica Moldova”.

 

Două proiecte susţinute de UE au fost inaugurate la Ungheni

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni a fost inaugurat după ce a fost eficientizat energetic şi modernizat cu susţinerea Uniunii Europene. Grație proiectelor susținute financiar de UE, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" a devenit mai eficient energetic și mai confortabil pentru circa 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice. De asemenea, sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare a fost reabilitat și extins pe o lungime de aproximativ 20 km. Scopul lucrărilor a constat în asigurarea condițiilor mai bune de viață pentru locuitorii municipiului.

 

Un nou lot de vaccin antirabic a fost achiziționat de CNAM

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că a alocat 469 de mii de lei (circa 24 de mii de euro) din fondul măsurilor de profilaxie pentru procurarea celui de-al doilea lot de cinci mii de doze de vaccin antirabic, produs în India. Acesta a fost stocat la depozitul naţional de vaccinuri al Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit CNAM, vaccinul antirabic este folosit înainte şi după expunere la virusul rabic, în calitate de imunizare primară. Vaccinarea preexpunere (profilactică) este recomandată persoanelor cu risc crescut de contaminare cu acest virus. Primul lot de șapte mii de doze de vaccin antirabic a fost achiziţionat în luna mai curent şi a costat 656,6 mii de lei, bani alocaţi la fel de CNAM.

 

Alte trei cazuri de gripă au fost înregistrate de ANSP

Pe parcursul ultimei săptămîni au fost înregistrate trei cazuri de gripă sezonieră (două cazuri AH3N2 și un caz de tip B), toate în municipiul Chișinău. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 31.10-06.11 numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu 15%. În total, au fost înregistrate 6108 cazuri de infecții respiratorii, majoritatea la copii - 69,4%. În aceeași perioadă, în laboratoarele ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2 un număr de 439 de probe, de la persoane cu semne compatibile cu gripa sezonieră și infecții respiratorii virale acute (în cinci probe s-a depistat virusul SARS-CoV 2, iar într-o probă virusul AH3N2).

 

R. Moldova va primi un împrumut de 60 mln de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar

Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro, acordat de Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Deputații au ratificat astăzi Acordul de facilitate de credit dintre țara noastră și instituția franceză. Banii vor fi folosiți pentru consolidarea programelor de protecție socială, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la gaze și pentru adoptarea reformelor în vederea dezvoltării energiilor regenerabile. De asemenea, resursele financiare vor fi valorificate pentru modernizarea sectorului transportului feroviar.

 

Natalia Gavrilița a discutat cu directorul executiv al BERD

Direcțiile prioritare de cooperare dintre Guvern şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru următoarea Strategie de ţară 2023-2028, dar și proiectele de consolidare a sectorului energetic au fost discutate astăzi, în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Matteo Patrone, director executiv pentru Europa de Est și Caucaz al BERD. Părțile au făcut un schimb de opinii privind prioritățile Strategiei și direcțiile de dezvoltare pentru perioada următoare. De asemenea, a fost accentuată necesitatea consolidării sectorului energetic al Republicii Moldova, prin investiții în dezvoltarea surselor alternative de energie.

 

Infrastructura de termoficare a blocurilor din Bălți va fi modernizată

Republica Moldova va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de două milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de termoficare a blocurilor din municipiul Bălți. Deputații au ratificat astăzi Acordul de grant dintre țara noastră și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiul Bălți (SA „CET-Nord”)”. Banii vor crește calitatea serviciilor prestate locuitorilor din municipiul Bălți prin restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, implementarea sistemului de distribuție pe orizontală intrabloc, asigurarea confortului termic în edificii prin gestionarea individuală a consumului de energie termică, optimizarea costurilor operaționale.

 

Deputații au ratificat mai multe protocoale legate de serviciile poștale

Deputații au votat astăzi mai multe proiecte de lege, care prevăd aderarea la protocoale adiționale la Regulamentul General al Uniunii Poștale Universale (UPU), la Constituția Uniunii Poștale Universale, precum și aderarea la Aranjamentul privind serviciile poștale de plată și la Convenția Poștală Universală și Protocolul ei final. Aderarea la aranjamentul privind serviciile poștale de plată și protocolul lui final prevede că fiecare țară membră va depune eforturi pentru ca serviciile poștale de plată să fie oferite sau acceptate prin intermediul mijloacelor electronice.