REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 ianuarie 2022)

Moldovagaz a anunțat noi scumpiri

Moldovagaz plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom. Prețul s-a majorat cu aproape 100 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 550 de dolari. „Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție a gazului”, anunță Moldovagaz.

 

Centrul COVID-19 de la Moldexpo va fi reactivat

Autoritățile Chișinăului prevăd o creștere a cazurilor de coronavirus în perioada următoare și anunță reactivarea Centrului COVID-19 de la Moldexpo. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a informat în ședința de astăzi a serviciilor municipale că primăria va reactiva Centrul COVID-19 de la Moldexpo, pentru a face mai rapid triajul pacienților suspecți la noul coronavirus. “Sîntem siguri că, după Sărbătorile de iarnă, vom asista la creșterea numărului de îmbolnăviri de COVID-19 în Chișinău. Reactivarea Centrului COVID-19 de la Moldpexpo face parte din măsurile municipalității de răspuns la un viitor val de coronavirus, care, datorită mobilității cetățenilor, va apărea”, a declarat oficialul.

 

Bunuri în valoare de 1,75 mln de lei au fost sechestrate de ARBI

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) a aplicat săptămîna trecută sechestru pe bunuri în valoare de circa 1,75 milioane de lei. Printre acestea se numără 2 încăperi locative și 3 mijloace de transport. Potrivit CNA, săptămîna trecută Direcţia analitică a CNA a efectuat 2 analize operaţionale pe cauze penale, alte 31 fiind în curs de elaborare. Direcţia legislaţie a întocmit expertiza anticorupţie pe marginea a 10 proiecte de acte normative şi a elaborat 12 avize.

 

Doi bărbați au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în capitală

Doi bărbați au ajuns la spital după ce au fost evacuați noaptea trecută de către pompieri în urma unui incendiu produs într-un bloc din capital. Potrivit IGSU, incendiul a avut loc într-un apartament dintr-un bloc de locuit de tip cămin din str. Studenților. Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 01:34. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului au intervenit trei echipe de pompieri. Ajunși la locul arderii, salvatorii au stabilit că o cameră de la et. 2 cu suprafața de 12 metri pătrați este cuprinsă de flăcări. În procesul de intervenție angajații IGSU au reușit să salveze doi bărbați care se aflau în interiorul apartamentului afectat de incendiu.

 

Maia Sandu a semnat decretul privind efectuarea auditului în domeniul gazelor naturale

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale, ce va fi executat de către Curtea de Conturi în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sînt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Auditul se va desfășura la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligațiile de serviciu public, la întreprinderile înrudite, precum și la alte persoane juridice afiliate direct sau indirect acestora în partea ce ține de domeniul gazelor naturale.

 

La Spitalul din Anenii Noi a fost adus aparataj performant pentru combaterea SARS-CoV-2

Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) au efectuat o vizită de monitorizare a unui proiect investițional implementat în anul 2021 de Spitalul raional Anenii Noi. Instituția medicală a fost dotată cu utilaj performant pentru combaterea virusului SARS-CoV-2. Aparatajul a costat în jur de 702 mii de lei, bani alocați din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al companiei.

 

Serviciul Vamal a raportat încasări de aproape 300 mln de lei de la începutul anului

De la începutul anului curent, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la circa 297 milioane de lei, cu peste 51 % mai mult față de respectivă a anului 2021. Date ale SV arată că pe parcursul săptămînii trecute, numărul pasagerilor care au intrat în R. Moldova constituie circa 82 000. Dintre aceștia, 319 persoane fizice au declarat diverse bunuri, achitînd plăți în cuantum de 2,4 % din totalul sumei încasate pentru intervalul corespunzător. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat.