REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 februarie 2022)

Transportatorii revin la muncă, după trei zile de grevă

Transportatorii și-au reluat activitatea, joi, 10 februarie, după ce în ultimele trei zile s-au aflat în grevă. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport, Oleg Alexa a spus că, deși greva a luat sfîrșit, aceasta ar putea fi reluată dacă autoritățile nu vor satisface cele trei revendicări de bază ale transportatorilor. La rîndul lor, autoritățile spun că greva transportatorilor a fost una nejustificată și că joi, la guvern, va fi discutat pachetul de soluții.

 

Doi consilieri ai ANSC au fost demiși de Parlament

Legislativul a luat act de cererile de demisie a doi consilieri pentru soluționarea contestațiilor ai Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) – Iacob Plămădeală și Petru Oprea. În următoarea perioadă, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe urmează să lanseze concursuri pentru selectarea candidaților la cele două funcții de consilier rămase vacante.

 

O autocisternă cu benzină s-a răsturnat la Taraclia

O autocisternă încărcată cu 26 de tone de benzină s-a răsturnat în apropiere de satul Balabanu, raionul Taraclia. Combustibilul a ajuns pe șosea, creînd pericol de incendiu. La fața locului pentru asigurarea pazei antiincendiare au fost trimise două echipe de pompieri. Conducătorul autovehiculului nu a avut de suferit. Angajații IGSU au efectuat lucrări de pompare a circa 40% de benzină scursă, fiind asigurată paza antiincendiară. În prezent, pompierii continuă lucrările de pompare, iar după efectuarea acestora autocisterna răsturnată urmează a fi ridicată cu o automacara.

 

Un bărbat trimis în judecată pentru abuzul a două copile

Dosarul unui bărbat de peste 50 de ani, din municipiul Chișinău, care și-ar fi abuzat sexual propria fiică, precum și fiica unor cunoscuți, ambele fiind minore, a fost transmis în judecată. Ca urmare a investigațiilor efectuate de Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, s-a stabilit că abuzarea uneia din cele două fete a avut loc timp de 10 ani și a început atunci cînd aceasta avea șapte ani, în anul 1998. În toamna lui 2021, însăși fiica a depus plîngere împotriva tatălui, după ce i-a deconspirat abuzul comis față de a doua victimă. Inculpatul, însă, nu-și recunoaște vinovăția.

 

Carburanții își continuă scumpirea

Prețul maximal al benzinei și motorinei de tip standard de pe piața petrolieră din Moldova continuă să crească, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Astfel, pe 11 februarie, șoferii din Moldova vor achita pentru un litru de benzină cu cifra octanică A-95 – 23.74 lei sau cu 8 bani mai mult. Ce ține de motorina standard, vineri aceasta va putea fi comercializată la stațiile PECO din țară la un preț maxim de 20.66 lei per litru, un preț cu alți 6 bani mai mare decît cel afișat anterior.

 

COVID-19: Au fost înregistrate 2 871 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 13 330 de teste, fiind confirmate 2 871 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 477 419 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 165 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 3 030 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 228 în stare extrem de gravă și 37 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Totodată, ministerul a raportat alte 29 de decese provocate de noul coronavirus, numărul morților ajungînd la 10 866.

 

Reguli noi de selectare a candidaților la funcția de membru CSM și CSP

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi, în lectura a doua, de către Parlament. Proiectul are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților. Aceasta va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament. Integritatea candidaților va fi evaluată în baza unor cercetări extinse a activității profesionale.

 

Pe unele trasee din ţară s-a format lunecuș

Pe parcursul nopții de astăzi, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA ,,Drumuri”. În zonele Nord și Sud au avut loc lucrări de patrulare, iar în zona Centru s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), în procesul tehnologic au fost antrenate trei utilaje speciale, care au împrăștiat 20 de tone de material antiderapant. „În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale”, indică ASD.

 

Vor putea fi importate vaccinuri cu termen mai mic de jumătate de an

Comisia specializată a Ministerului Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale vor putea acorda avize privind introducerea în țară a vaccinurilor anti-COVID-19 cu termen de valabilitate mai mic de șase luni, respectînd condiția că la momentul intrării în țară termenul de valabilitate restant al acestora să nu fie mai mic de 50% din cel declarat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi de Parlament. Un alt proiect adoptat prevede că angajații din sistemul medical de stat, care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, vor beneficia și în anul curent de indemnizația unică în valoare de 16 mii de lei.

 

Riscuri de corupție la ultimele modificări ale Codului fiscal

CNA a constatat mai multe prevederi contradictorii și riscuri de corupție în ultimele modificări la Codul fiscal Acestea se referă la proiectul de lege prin care se vrea micșorarea TVA-ului la importul de filtre de apă și inițiativa legislativă ce ține de regimul fiscal al persoanelor fizice, care activează în domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase. Experții CNA spun că, amenințările de corupție apar pentru că legea nu este corelată cu politicile statului în domeniul bugetar-fiscal și nu garantează că o TVA mai mică va duce la scăderea prețurilor de comercializare a acestor mărfuri.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31