REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 septembrie 2022)

Geniștii militari au deminat peste 130 de obiecte explozive

Geniștii Armatei Naționale au executat, pe parcursul lunii august curent, 16 misiuni de deminare, în localități din raioanele Ștefan Vodă, Hîncești, Anenii Noi, Ungheni, Bălți, Ialoveni, Leova și Șoldănești. Potrivit șefului Serviciului Geniu al Armatei Naționale, locotenent-colonelul Igor Livițchi, în perioada respectivă au fost depistate și nimicite 137 de obiecte explozive și 535 cartușe de diferit calibru. De la începutul anului pînă în prezent, au fost executate 127 de misiuni de deminare în urma cărora au fost lichidate 434 de obiecte explozive de diferite tipuri și 11 561 de cartușe.

 

Transportul de mărfuri din Moldova și Ucraina a fost liberalizat

Transportul mărfurilor în trafic bilateral și tranzit prin teritoriile R.Moldova și Ucrainei este liberalizat, începînd de astăzi, 1 septembrie. Referitor la contingentul de autorizații pentru anul 2023, părțile au decis efectuarea schimbului de autorizații pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe și ocazional de persoane, la nivelul cotei pentru anul curent. Astfel, cota de autorizații pentru partea moldoveană va constitui: 4000 autorizații pentru transportul în/din țări terțe; 2200 autorizații pentru transportul ocazional de persoane.

 

Au intrat în vigoare mai multe modificări legislative privind indemnizațiile pentru familiile cu copii

Mai multe modificări legislative privind acordarea indemnizațiilor pentru familiile cu copii au intrat astăzi în vigoare. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni: de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani a copilului, pentru o perioadă de 24 de luni și pentru o perioadă de 12 luni. În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30% din baza de calcul.

 

Accidentat grav, fotbalistul de la Zimbru, Donny Van Iperen, își revine încet

Potrivit conducerii echipei Zimbru, la care este legitimat olandezul, acesta își revine încet-încet, iar medicii fac prognoze optimiste, inclusiv consideră că se va însănătoși total. Aceasta nu înseamnă că va juca și fotbal – totul depinde de dorința lui.

 

Accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile de după traseul Tiraspol-Camenca a fost prelungit

Urmare a dialogului desfășurat la nivelul reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, termenul de aplicare a Deciziei protocolare privind accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca a fost prelungit pînă la data de 31 decembrie 2022. Subiectul a fost pus în discuție și la reuniunea experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul agriculturii cu solicitarea excluderii termenului-limită de 31 august curent anterior impus de Tiraspol, asigurării accesului nelimitat, necondiționat și durabil la terenurile agricole, aflate după traseul Camenca-Tiraspol.

 

Documentarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană rămîne funcțională

Chișinăul asigură locuitorilor din regiunea transnistreană dreptul de a-și înmatricula mijloacele de transport (cu excepția celor antrenate în activitatea comercială) cu numere de înmatriculare neutre și de a accede în traficul internațional în condițiile prevederilor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 8 noiembrie 1968. Procedura este reglementată de Legea cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative adoptată ca urmare a implementării unui angajament agreat în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, incluse în așa-numitul pachet Berlin plus.

 

Circa 750 de cetățeni din Ucraina au fost încadrați în cîmpul muncii

Circa 750 de cetățeni din Ucraina au fost încadrați în cîmpul muncii în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/, cele mai multe persoane sînt angajate în Chișinău (553), Bălți (26), Ungheni (19) și Cahul (17). Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii: programator, inginer, cusător, vînzător, bucătar, chelner, medic, educator și infirmieră. În total, peste 150 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni. Aceștia au anunțat aproximativ 2200 de locuri de muncă vacante.

 

Motorina se scumpește cu peste 30 de bani

ANRE a stabilit noi prețuri maxime pentru benzină și motorină care vor fi valabile pentru vineri, 2 septembrie. Astfel, benzina va costa mîine cel mult 25 de lei și 51 de bani, în scădere cu 21 de bani față de astăzi. Prețul maxim pentru motorină va fi 28 de lei și 23 de bani, mai mult cu 31 de bani.

 

Moldova va achita 1882 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze în septembrie

Prețul de achiziție a gazelor în septembrie ajunge la 1882,78 dolari pentru mia de metri cubi. Noul tarif a fost comunicat de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. „Prețul gazelor naturale livrate în Republica Moldova în luna septembrie, către SA „Moldovagaz” va constitui 1882,78 dolari pentru o mie de metri cubi”, a scris Ceban. În luna august, prețul de achiziție al gazelor furnizate Republicii Moldova, în conformitate cu termenii contractului cu „Gazprom”, s-a ridicat pentru SA „Moldovagaz” la suma de 1458,5 dolari pentru o mie de metri cubi”, acesta fiind cel mai mare preț la care RM a achiziționat pînă acum gaz de la gigantul rus.

 

USMF „Nicolae Testemițanu” a organizat ceremonia de bun venit a studenților din anul I

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a organizat astăzi ceremonia de bun venit a studenților admiși în anul I de studii. Numărul total al tinerilor care au promovat în acest an concursul la Universitatea de Medicină din Republica Moldova este de 1084 de persoane la cele opt programe de studii oferite de instituție. Cel mai mare concurs pentru ocuparea locurilor bugetare s-a înregistrat la Stomatologie (10 locuri) – 51 de persoane pentru un loc, urmată de specialitatea Farmacie (10 locuri), unde au concurat 11 candidați/loc și la Fiziokinetoterapie și reabilitare (5 locuri) – 14 candidați/loc.