REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 iunie 2022)

R. Moldova va evolua la CE de rugby

Naționalele Republicii Moldova vor evolua în luna iunie la Campionatul European la rugby 7. Echipa masculină va merge la Belgrad, avînd ca obiectiv promovarea în următoarea ligă valorică, în timp ce selecționata feminină va evolua la mijlocul lunii iunie la Zagreb și Budapesta, iar sarcina este de a păstra locul în Divizia Trophy. Competițiile care urmează au fost discutate ieri la o întîlnire a rugbiștilor cu conducerea Comitetului.

 

Desene ale copiilor refugiați din Ucraina au fost expuse la Parlament

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește, în această săptămînă, expoziția de desene cu genericul ”Pacea și războiul, prin ochii copiilor”. În cadrul expoziției au fost expuse 60 de desene ale copiilor refugiați din Ucraina. Lucrările, ce exprimă culorile și emoțiile păcii și ale războiului, au fost create în cadrul atelierelor de pictură, organizate la centrele de plasament temporar din Călărași, Criuleni și Bulboaca.

 

CEC a luat act de rapoartele financiare ale partidelor pentru anul 2021

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2021. Potrivit CEC, din cele 55 de partide politice care au avut obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2021, au depus rapoarte financiare în termen, adică pînă la 31 martie 2022, 44 de partide politice. Cu depășirea termenului, către data de 30 mai 2022, au mai depus rapoartele privind gestiunea financiară alte patru partide politice.

 

Doi foști șefi de la Aeroportul Mărculești vor ajunge pe banca acuzaților

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/ a anunțat astăzi că a trimis în judecată cauza penală privind învinuirea a doi foști factori de decizie ai „Aeroportului Internațional Mărculești” pentru depășirea atribuțiilor lor de serviciu. Potrivit PCCOCS, cei doi au semnat documente prin care transformau datoria întreprinderii pentru reparația aeronavelor de către o companie din Rusia, realizată în 2010-2013, în împrumut cu dobînda anuală de 30%, ce urmează să fie returnat aceleași companii. Procurorii susțin că cei doi au cauzat un prejudiciu de aproape 1,9 milioane de euro și peste 60 mii de dolari americani.

 

Fiscul a recepționat peste 106 mii de declarații cu privire la impozitul pe venit

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a recepționat, pentru perioada fiscală 2021, 106 604 declarații cu privire la impozitul pe venit, depuse de către persoanele care desfășoară activitate economică, ceea ce este cu 4 464 declarații mai mult față de anul 2020. În aceeaşi perioadă, Fiscul a recepţionat și 174 301 declarații cu privire la impozitul pe venit depuse de contribuabili – persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, cu 1 791 de declarații mai puțin comparativ cu anul 2020.

 

OIM și Guvernul Japoniei au donat R. Moldova un lot de medicamente pentru tratarea cancerului

Organizația Internațională pentru Migrație /OIM/ și Guvernul Japoniei au donat astăzi Institutului Oncologic din Chișinău un lot de medicamente destinate tratamentului bolnavilor de cancer. Medicamentele în valoare de peste 155 mii de dolari vor fi folosite pentru tratarea bolnavilor oncologici, inclusiv pentru cei circa 250 de bolnavi refugiați din Ucraina, care beneficiază în prezent de tratament la Institutul Oncologic.

 

Numărul de familii cu copii cuprinse de programul de ajutor social a fost dublat în 2022

De Ziua internațională a ocrotirii copilului, Legislativul a prezentat cele mai importante modificări în legislație și inițiative pentru creșterea gradului de protecție a copiilor și familiilor, lansate sau implementate în anul 2022. Printre modificările implementate se numără reforma programului de ajutor social, care dublează numărul de familii cu copii incluse în program ca urmare a creșterii venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil și a plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariații cu copii. O altă lege venită în suportul familiilor cu copii este cea care prevede amenajarea creșelor pentru copiii salariaților la locul de muncă.

 

Prețul la benzină și motorină va crește în continuare

Pentru ziua de joi, 2 iunie, au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 – 31,62 lei/litru (+0,17 lei); motorină – 27,89 lei/litru (+0,28 lei), comunică Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Agenția a explicat că decizia Uniunii Europene de a renunța la aproximativ 90% din importurile de petrol rusesc pînă la sfîrșitul anului curent, generează un nou val de creștere a cotațiilor internaționale.

 

Procedura de eliberare a autorizației de mediu pentru irigare va fi simplificată

Procedura de eliberare a autorizației de mediu pentru irigare va fi simplificată. Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a unor acte normative, în scopul dezvoltării sectorului hidroameliorativ. Documentul prevede modificări la Legea apei prin care se propune reducerea de la 30 la 20 de zile a termenului de examinare a cererii și de eliberare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei. Totodată, se propune ca autorizația de mediu pentru sistemul centralizat de irigare să fie eliberată asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigație.

 

Șeful unei întreprinderi şi trei agenți economici, reținuți pentru 72 de ore

Șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică şi trei agenți economici, au fost reținuți astăzi, 1 iunie, de CNA şi PA pentru acte de corupție. Aceștia sînt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucînd contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Capitală, astfel cauzînd prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor să majoreze prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica pînă la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului.

 

Va fi creată Comisia pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de hotărîre cu privire la crearea Comisiei speciale pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni. Proiectul de hotărîre va fi examinat în ședința penară a Legislativului. Constituirea comisiei speciale se impune în contextul ritmului înalt de creștere a inflației și a prețurilor, precum și ținînd cont de recomandarea Consiliului Suprem de Securitate din data de 27 mai 2022.

 

13 judecători au fost respinși pentru numire pînă ating plafonul de vîrstă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a refuzat să numească în funcție, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, 13 magistrați din cei 40 care au cerut acest lucru. Printre judecătorii, candidaturile cărora au fost respinse, se numără și Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile din 2018, pentru Primăria Chișinău, cîștigate de actualul consilier municipal, Andrei Năstase. Lista celor 40 de judecători, care și-au dorit numirea în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă, a fost înaintată șefei statului, la mijlocul lunii aprilie, în contextul unor modificări la lege, operate de Parlament în data de 10 martie.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31