REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 decembrie 2021)

CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor locale noi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor locale noi, stabilit pentru data de 5 decembrie 2021. În total, pentru cele 6 localități vor fi tipărite 115 931 buletine de vot. Pentru alegerea primarului municipiului Bălți, vor fi tipărite 102 105 buletine de vot, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă. Pentru alegerea primarilor în celelalte 5 localități urmează a fi tipărite, în total, 13 826 buletine de vot, din care 10 215 în limba română și 3 611 în limba rusă.

 

Specialiștii anunță o iarnă mai caldă față de alți ani

Iarna din acest sezon va fi mai caldă faţă de alţi ani, potrivit lui Ghenadie Roşca, şeful Centrului prognoze în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). „De regulă, în Moldova, temperatura medie în perioada de iarnă oscilează între 1-3 grade Celsius sub zero. Însă, în acest an ne așteptăm la o creștere a acestui indice cu 1-2 grade în partea încălzirii. În comparație cu iarna trecută, cea curentă va fi mai caldă. În anul trecut a fost stabilit un record. Astfel, în toata perioada măsurărilor meteorologice în Moldova, adică pentru prima dată în 120 de ani, temperatura aerului a fost cu aproximativ 5 grade mai mare faţă de normă”, a explicat Ghenadie Roşca.

 

Peste 3.300 de copii din Moldova au fost vaccinați împotriva COVID-19

Pînă astăzi, în Moldova au fost vaccinați împotriva COVID-19 3 387 de copii cu o doză și 1 572 cu schema completă. Datele au fost făcute publice de Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, acoperirea națională cu o doză de ser anti COVID-19 constituie peste 28%, cu schemă completă – peste 27%. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 40%, Soroca – 30% și Dubăsari 28%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 17%, Sîngerei -18% și Leova -19%.

 

Județul Buzău a oferit Chișinăului 50 mii de euro pentru amenajarea scuarului Titulescu

Consiliul Județean Buzău a oferit municipalității Chișinău o sponsorizare în valoare de 50 de mii de euro pentru amenajarea și modernizarea scuarului de pe strada Nicolae Titulescu din Chișinău, unde va fi instalat monumentul “Nicolae Titulescu”. Consilierul municipal Corneliu Pîntea a declarat că lucrările de reconstrucție a scuarului deja au început, iar costul întregului proiect se ridică la 2,5 milioane de lei. “Proiectarea și realizarea monumentului se face la inițiativa Fundației Europene Titulescu din România și a Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Prahova”, a spus Pîntea.

 

Antrenorul naționalei de fotbal și-a anunțat retragerea

Selecționerul Roberto Bordin și-a anunțat plecarea de la timona naționalei Moldovei. Antrenorul italian Roberto Bordin a semnat contractul cu FMF pe 13 februarie 2021, devenind al 14-lea antrenor al selecționatei Moldovei. El a debutat pe banca tehnică a Naționalei pe 25 martie, la Chișinău, contra reprezentativei din Insulele Feroe, scor 1-1. În total, a stat pe banca tehnică a Moldovei în 12 partide, înregistrînd un bilanț de 1 victorie, 1 egal și 10 înfrîngeri, golaveraj 6-32. Cu Bordin selecționer, Naționala noastră s-a clasat pe locul 6 în grupa F de calificare pentru Mondialul din Qatar 2022, cu un punct la activ.

 

Un grup de investitori din Italia se află într-o vizită de studiu în UTA Gagauz-Yeri

Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a întîlnit astăzi cu un grup de investitori din Italia care se află într-o vizită de studiu în regiune. Antreprenorii studiază potențialul economic al autonomiei în domeniul eficienței energetice, agriculturii, construcțiilor și cel imobiliar, externalizării proceselor de afaceri și sectorului IT. Irina Vlah a relatat oamenilor de afaceri din Italia despre posibilitățile platformelor industriale din Comrat și Ceadîr-Lunga, precum și ale zonei antreprenoriatului liber "Valkaneș". "Autoritățile autonomiei oferă investitorilor o serie de programe și beneficii și sînt gata să sprijine crearea de noi întreprinderi la toate etapele formării", a spus Vlah.

 

Aproape 15 mii de moldoveni suferă de HIV

La începutul anului 2021, în R. Moldova au fost înregistrate aproximativ 14.400 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, iar în perioada ianuarie – octombrie 2021, au fost confirmate 662 de cazuri noi. Datele au fost făcute publice astăzi de către Ministerul sănătății în contextul marcării Zilei Mondiale de combatere a HIV/SIDA. Potrivit sursei citate, pînă pe 21 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

 

Universitatea de Stat din Moldova a lansat o campanie de Crăciun

 „Cu drag din inimile USM-iste” este genericul unei campanii de Crăciun, lansată în contextul sărbătorilor de iarnă de Universitatea de Stat din Moldova (USM), în colaborare cu Biserica „Întîmpinarea Domnului”. Scopul acţiunii constă în colectarea de donații pentru copii aflați în centrele de plasament și persoane în etate. Campania se va desfășura în perioada 1 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022. „Doritorii de a se alătura campaniei noastre pot dărui jucării, rechizite, cărți, fructe, dulciuri, alimente ambalate, haine și/sau încălțăminte, produse igienico-sanitare”, indică USM.

 

O aeronavă de pe cursa Chișinău - Sankt Petersburg a revenit pe Aeroportul Chișinău după 30 de minute de zbor

O aeronavă de pe cursa Chișinău - Sankt Petersburg a revenit astăzi pe Aeroportul Internațional Chișinău după 30 de minute de zbor, din cauza suspectării de către echipaj a unei probleme tehnice. Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că echipajul a acționat în strictă conformitate cu procedurile prevăzute pentru asemenea situații, iar nava va fi supusă unor verificări suplimentare a tuturor sistemelor. Potrivit sursei citate, pasagerii au fost deja transportați către destinație cu o altă aeronavă.

 

3 spitale din Chișinău nu vor mai primi pacienți cu COVID-19

De astăzi, 1 decembrie, 3 spitale din Chișinău nu vor mai primi pacienți cu COVID-19. Astfel, spitalul de Ftiziopneumologie, spitalul nr. 1 „Gheorghe Paladi” și spitalul de copii „Valentin Ignatenco” vor elibera, gradual, paturile cu pacienții infectați. Ca urmare, pacienții infectați cu COVID vor fi internați la Spitalul municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” – cu 200 de paturi Spitalul, Clinic „Sfîntul Arhanghel Mihail” – cu 300 de paturi, Spitalul Clinic „Sfînta Treime” – cu 100 de paturi, Spitalul Clinic de boli contagioase pentru copii – cu 100 de paturi, Maternitatea nr. 2 – cu 55 de paturi.

 

Producătorii agricoli mici ar putea beneficia de subvenții

Mai mulți producătorii agricoli micro și mici din Moldova ar putea beneficia de subvenții. Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului a aprobat astăzi raportul la un proiect de lege pentru modificarea legislației privind subvenționarea. Potrivit documentului, modificările prevăd includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – ”producătorul agricol micro”, care deține pînă la 2 hectare de teren agricol arabil.

 

Moscova a agreat numirea lui Lilian Darii ca ambasador al R. Moldova în Rusia

Diplomatul Lilian Darii va fi următorul ambasadorul al R. Moldova la Moscova, potrivit ziarul rus Kommersant, care citează surse diplomatice de la Moscova. Rusia și-au dat acordul încă de pe 25 noiembrie ca Lilian Darii să fie trimis la Moscova în calitate de ambasador. Lilian Darii este un diplomat de carieră în vîrstă de 51 de ani. A fost din 2018 ambasador al R. Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO.