REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 august 2022)

R. Moldova a devenit campioana Europei la fotbal pe plajă

Echipa Republicii Moldova a devenit în urma meciului de ieri campioana Europei la fotbal pe plajă, Divizia B. În urma acestei performanțe, tricolorii vor evolua la Jocurile Europene din 2023. Prestația remarcabilă la turneul Euro Beach Soccer League desfășurat la Chișinău i-a asigurat selecționatei nostre și promovarea în eșalonul superior al Campionatului European de fotbal pe plajă - Divizia A, indică Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF).

 

Peste 90% din absolvenți au promovat examenul de bacalaureat

Circa 92% dintre absolvenții din licee au promovat examenul de bacalaureat 2022, iar media acestora este în continuă creștere, conform unui raport cu privire la rezultatele finale din cadrul sesiunii suplimentare, făcut astăzi public de Ministerul educaţiei. În urma desfășurării sesiunii de bază și a celei suplimentare din cadrul examenului național de bacalaureat, rata de promovare a absolvenților din licee este de 91,87%. Astfel, din cei 11070 de liceeni, 10170 au promovat examenul național de bacalaureat. Astfel, din cei 4184 de candidați admiși la sesiune, 2159 au promovat examenul, rata de promovare a absolvenților din colegii și centre de excelență fiind de 51,60%.

 

Serviciul Vamal a încasat circa 610 mln de lei

În perioada 25 - 31 iulie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 609,4 milioane de lei (circa 30,4 mln de euro), cu 22,7% mai mult față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit instituției, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 2,8% din totalul sumei încasate. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.

 

Un bărbat din Bălți a fost salvat de pompieri

Un bărbat din Bălți, în vîrstă de 81 de ani, a fost salvat de pompieri după ce a căzut într-o fîntînă. Potrivit IGSU, incidentul a avut loc într-o gospodărie din municipiul Bălți. Bărbatul ar fi căzut în fîntînă după ce a încercat să unească un furtun la pompă aflată în interior. Pompierii au reușit în mai puțin de 20 de minute să scoată bărbatul de la adîncimea de 10 metri. În urma incidentului, persoana s-a ales cu traumatisme ușoare, fiindu-i acordat ajutorul medical la fața locului. Conform IGSU, de la începutul anului curent, șapte persoane au fost salvate după ce au căzut în fîntîni.

 

Fiscul a anunțat învingătorii ultimei ediții a concursului „Loteria fiscală”

Serviciul Fiscal de Stat a publicat astăzi pe pagina-web oficială a instituției lista celor 175 de învingători ai ediției a II-a trimestriale a concursului „Loteria fiscală” din anul curent, desemnați urmare a extragerii din data de 21 iulie 2022. Persoanele desemnate învingătoare vor beneficia de premii în sumă de cîte o mie de lei fiecare. În cadrul etapei a II-a trimestriale au participat 17,6 milioane de tranzacții efectuate cu carduri bancare în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022, în sumă totală de 5,1 miliarde de lei (peste 250 mln de euro), informația fiind recepționată de la băncile comerciale licențiate emitente din Republica Moldova.

 

Pacientele cu cancer de sîn vor primi gratuit asistență psihologică

Pacientele care au suferit mastectomii vor primi gratuit asistență psihologică în cadrul ședințelor de reabilitare. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în urma unei vizite la Institutul Oncologic. Potrivit sursei citate, toate maladiile oncologice sînt o povară grea, dar mastectomiiile induc stare de șoc fiecărei femei care pășește pragul Institutului Oncologic. Din acest an, toate femeile care suportă operații chirurgicale de patologie oncologică a glandei mamare, beneficiază de proteze mamare gratuite.

 

Legislativul a lansat concurs pentru funcția de director al ANRE

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a anunțat astăzi că a lansat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică /ANRE/. Candidații pot depune dosarele la concurs pînă pe data de 5 septembrie 2022. Printre criteriile de selectare a candidaților figurează experiența în sectoarele reglementate de ANRE, experiența managerială, cunoașterea pieței energetice.

 

La Coșcalia a avut loc un festival de tradiții populare

„La Huşcă” este genericul unui festival de tradiţii şi obiceiuri populare, care s-a desfăşurat ieri în satul Coşcalia, raionul Căuşeni. Evenimentul a adunat zeci de colective artistice din regiune, oaspeţi din România, expoziţii de artizanat, bucate tradiţionale etc. Festivalul a inclus o expoziţie inedită de covoare şi prosoape de epocă, care au peste o sută de ani. „La Huşcă” este o noţiune din vechime care semnifică întîlnirile tinerilor pe un imaş din localitate. Festivalul s-a desfăşurat pentru al cincilea an consecutiv, devenind popular în regiune.

 

Noul șef al Procuraturii Anticorupție a fost prezentat colectivului

Noul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, care de astăzi își începe activitatea, a fost prezentat colectivului. La eveniment au fost prezenți președintele țării Maia Sandu și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit ministrului Justiției, procesul de selectare a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție a fost unul complex și realizat după reguli noi, convenite cu mai mulți parteneri de dezvoltare.

 

Circa 2700 de cazuri COVID-19 au fost înregistrate săptămîna trecută în capitală

Circa 2700 de cazuri COVID-19 au fost înregistrate săptămîna trecută în capitală, cu aproximativ 1100 mai mult decît săptămîna precedentă. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de coronavirus s-a majorat în suburbiile capitalei. „Recomandăm cetățenilor să poarte măștile de protecție în spațiile publice aglomerate și în transportul public. Totodată, în instituțiile medicale portul acesteia este obligatoriu. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de aceea recomandăm vaccinarea cu toate dozele de vaccin”, a spus Boris Gîlca.

 

Locuitorii din raioanele Ungheni, Comrat și Taraclia vor beneficia de consultații medicale gratuite

Echipele mobile de medici vor oferi gratuit consultații, în perioada 1-5 august, populației din raioanele Ungheni, Comrat și Taraclia. Potrivit CNAM, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în această săptămînă în localitățile din raionul Ungheni: satele Cioropcani și Sculeni, iar screening-ul glandei mamare va fi efectuat în raioanele Comrat și Taraclia. Consultațiile sînt profilactice și gratuite, fiind acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

 

Circa 2800 de șoferi au încălcat regulile de circulație

În zilele de odihnă, circa 2800 de șoferi au încălcat regulile de circulație rutieră și au fost sancționați de oamenii legii. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, 48 de persoane conduceau automobilul în stare de ebrietate. Totodată, 1526 de șoferi au depășit limita de viteză, iar 553 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră. De asemenea, 481 de șoferi conduceau automobilul fără a avea cuplată centura de siguranță, iar 91 nu au cedat trecerea pietonilor. La fel, 77 de persoane au fost amendate pentru că traversau strada în locuri interzise.

 

În R. Moldova este marcată Săptămîna Mondială a Alăptării

În Republica Moldova este marcată în perioada 1-7 august Săptămîna Mondială a Alăptării. În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!”. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, în țara noastră, circa 78,4% de copii au fost alăptați pînă la 6 luni, pînă la un an această cifră a constituit 65,2% și pînă la 2 ani au fost alăptați 6691 copii.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu noul ambasador al României

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut astăzi o întrevedere cu noul ambasador al României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. Oficialii au discutat despre criza energetică și situația geopolitică dificilă, care a afectat dur întreaga regiune. În context, președintele Parlamentului i-a mulțumit Ambasadorului Cristian-Leon Țurcanu pentru sprijinul constant oferit de România, în special în cooperarea pe domeniul securității energetice. Șeful Legislativului a reiterat faptul că Republica Moldova va avea nevoie de experiența și ajutorul României în procesul de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar.

01.06.23 - 00:24
01.06.23 - 00:30
01.06.23 - 00:41
01.06.23 - 00:39
01.06.23 - 10:42
01.06.23 - 13:42
01.06.23 - 11:34
01.06.23 - 12:52
01.06.23 - 12:57
02.06.23 - 00:18
01.06.23 - 17:15
01.06.23 - 17:17
01.06.23 - 20:59
01.06.23 - 00:26
01.06.23 - 17:14