REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (17 iunie 2022)

A fost lansat un nou program pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin

Programul de preaccelerare pentru fete și femei a anunțat lansarea celei de-a patra ediții, care se va desfășura în perioada 11 iulie - 2 septembrie. Organizatorii programului vor selecta 30 de participante dornice să-şi lanseze propriile afaceri, iar înregistrările sînt deschise pînă pe 24 iunie. Scopul programului XY Pre-Accelerator constă în dezvoltarea antreprenoriatului feminin. Participantele selectate în cea de-a patra ediție vor obține următoarele beneficii: structurarea propriului model de afacere conform standardelor internaționale; expertiză în dezvoltare de produs; acces la sesiuni de mentorat și instruiri cu profesioniști locali și internaționali.

 

Parlamentul a lansat Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a

Parlamentul a lansat astăzi Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate să colaboreze pentru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară. Platforma va unifica eforturile membrelor pentru a promova echitatea și egalitatea de drepturi a femeilor, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, dar și pentru a contribui la promovarea independenței și abilitării economice a femeilor și a politicilor prietenoase familiei prin inițiativă și sprijin legislativ.

 

R. Moldova și România vor implementa în comun proiecte de digitalizare

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, l-a primit pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, aflat într-o vizită de două zile la Chișinău. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție mai multe subiecte, printre care intensificarea parteneriatului strategic și implementarea în comun a proiectelor pe domeniul dezvoltării digitale, dar și crearea unui spațiu digital România-Republica Moldova. De asemenea, s-a vorbit și despre necesitatea acordării unei atenții sporite securității cibernetice și digitalizării domeniilor strategice, cum ar fi sănătatea, educația și economia.

 

Comisia “Pre-Vetting” va începe evaluarea candidaților la începutul lunii iulie

La începutul lunii iulie va începe procesul de evaluare a circa o sută de candidați pentru funcții cheie în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. Potrivit membrilor Comisiei “PreVetting”, începînd cu luna iulie candidații sînt obligați să completeze un formular de declarație de avere și interese personale care va oferi informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională. În plus, Comisia va colecta și verifica date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu delegația oamenilor de afaceri din Turcia

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a primit o delegație a oamenilor de afaceri condusă de Vahap Seçer, primarul orașului Mersin și președintele Camerei de Comerț și Industrie din provincia Mersin a Turciei, Ayhan Kızıltan. În cadrul discuției, vicepremierul Popescu a subliniat că prezența într-un număr atît de mare a potențialilor investitori din Turcia din diferite sectoare ale economiei (construcții, IT, logistică, energie regenerabilă, comerț, ambalare, producere) reprezintă un semnal puternic pentru avansarea relațiilor comercial-economice dintre cele două țări.

 

Persoanele cu dizabilități vor avea acces facilitat la obiectivele și manifestările culturale

Parlamentul a susținut în două lecturi inițiativa legislativă de facilitare a accesului persoanelor cu dizabilități la obiectivele și evenimentele culturale. Totodată, documentul prevede creșterea compensațiilor la serviciile de transport pentru această categorie de personae. Potrivit documentului, statul va subvenționa parțial Asociațiile Obștești ”Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova” şi ”Casa Republicană de Cultură a Surzilor din Moldova” în contextul facilitării accesului la obiectivele și manifestările culturale. Pentru acoperirea acestei măsuri sînt necesare 2,4 mln de lei (120 mii de euro).

 

O expoziție aniversară a artistului plastic Gheorghe Șoitu a fost vernisată la Centrul ”C. Brîncuși”

La Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” a fost vernisată expoziția aniversară cu genericul ”Șo Art!”, consacrată artistului plastic Gheorghe Șoitu, la 75 de ani de la naștere. Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a menționat că aceasta este o expoziție inedită, la care autorul a lucrat în ultimii doi ani, în perioada pandemiei. ”Operele sale descriu un conținut vizual, care oscilează între expresionismul abstract și figurativ”, a mai spus Florina Breazu.

 

La Ungheni vor fi construite peste 20 de kilometri de piste pentru bicicliști

Cu sprijinul Uniunii Europene, în municipiile Ungheni (Republica Moldova) și Dorohoi (România) vor fi amenajate 24.673 km de piste pentru bicicliști (20.547 km – la Ungheni și 4.126 km – la Dorohoi), 14 parcări neacoperite (10 la Ungheni și 4 la Dorohoi), 5 parcări acoperite pentru parcare de lungă durată în Ungheni și vor fi instalate 142 de semne rutiere. Totodată, Primăria municipiului Ungheni mai informează că vor fi organizate campanii de sensibilizare și informare, vor fi elaborate politici și strategii locale în vederea creării condițiilor adecvate pentru transportul prietenos mediului.

 

La Chişinău a avut loc „Gala Businessului Moldovenesc”- 2022

Zeci de întreprinderi înregistrate în cadrul concursurilor „Marca comercială a anului 2021” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității” au fost premiate la cel mai important eveniment al businessului autohton – „Gala Businessului Moldovenesc”. Ediția curentă a „Galei Businessului Moldovenesc” a inclus o premieră la capitolul politicilor prietenoase familiei la locul de muncă. Astfel, cinci companii din sectorul privat, membre ale CCI, vor primi mențiuni speciale pentru angajamentul ferm în asigurarea echilibrului între viața de familie și cea profesională a angajaților, prin promovarea activă a politicilor prietenoase familiei la locul de muncă.

 

Un bărbat a decedat în urma unui accident rutier produs la Strășeni

Un bărbat a decedat în urma unui accident rutier produs în această dimineață în apropierea localității Codreanca, raionul Strășeni. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, în această dimineață, oamenii legii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe traseul Chișinău-Bălți. Preliminar s-a stabilit că, un tînăr de 30 de ani, conducînd un automobil de marca „Dacia" pe direcția spre municipiul Chișinău, ar fi adormit la volan, tamponînd lateral un autocamion de marca „Mercedes" condus de un bărbat de 61 de ani, care se deplasa din sens opus.

 

Agenția Moldsilva şi USM au semnat un acord de colaborare

Agenția „Moldsilva” și Universitatea de Stat din Moldova (USM) au semnat un Acord de colaborare. Documentul prevede consolidarea parteneriatului dintre cele două instituții și resetarea relațiilor dintre părțile implicate în contextul valorificării ariilor naturale protejate. Totodată, Universitatea de Stat a organizat o masă rotundă privind valorificarea ariilor naturale protejate din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în incinta centrului MEDIACOR, cu suportul US Forest Service International Programs din SUA.

 

ANTA a actualizat informația cu privire la sistemul “e-Autorizație transport”

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a prezentat astăzi noi informaţii despre vizualizarea stocului actual de autorizații prin intermediul Sistemului informaţional (SI) “e-Autorizație transport”. Astfel, ANTA informează operatorii de transport rutier că, în legătură cu implementarea SI “e-Autorizație transport”, raportul actual privind stocul autorizațiilor disponibile poate fi vizualizat din cabinetul personal în SI “e-Autorizație transport”. „Generarea raportului este automatizată, exclude factorul uman și se efectuează la fiecare accesare a transportatorului”, indică instituţia.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ambasadorul Poloniei

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a discutat la Ministerul de Externe cu Tomasz Michał Kobzdej, ambasadorul Republicii Polone acreditat la Chișinău. „Republica Moldova și Polonia sînt țări apropiate, iar consolidarea dialogului, pe toate domeniile de cooperare, este preocuparea constantă a diplomațiilor țărilor noastre”, a punctat vicepremierul Nicu Popescu. Oficialul moldovean a adresat mulțumiri autorităților poloneze pentru sprijinul acordat procesului de modernizare și transformare europeană a țării noastre.