REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (14 ianuarie 2022)
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfîntul Vasile cel Mare
Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Această zi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și marchează începutul noului an, conform calendarului iulian. În dimineața zilei de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncînd cu boabe de grîu, grăunțe de porumb, ovăz și binecuvîntează familia. Semințele care cad în ogradă sau locuință simbolizează credința într-un an mai prosper și o roadă bogată. Potrivit tradiției populare, astăzi nu este bine să arunci gunoiul şi nici să dai cu mătura. În schimb, este bine ca prima persoană care îți trece pragul să fie bărbat. Tot astăzi este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Cărțile bisericești spun că cei care poartă numele Vasile, sînt oameni buni la inimă și deschiși cu sufletul către oameni. Potrivit datelor statistice, în țara noastră, aproximativ 57 de mii de bărbați poartă prenumele Vasile, iar alţi 18 mii - Vasili. Iar în rîndul doamnelor, este popular numele Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.
Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis prelungirea pînă la 15 martie a stării de urgență în sănătate publică. De asemenea, începînd cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară, concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Hotărîrea CNESP survine pe fondul unei creșteri cu 77 la sută a numărului de cazuri de îmbolnăviri în prima săptămînă a anului 2022 față de săptămîna anterioară.
Ziua Națională a Culturii va fi marcată în întreaga țară
Ministerul Culturii a făcut public programul activităților dedicate Zilei Naționale a Culturii. Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova pe data de 15 ianuarie, în semn de omagiu zilei de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu. În acest context, Ministerul Culturii invită publicul la evenimentele organizate în țară care au scopul de a promova cultura naţională și îndeosebi, valorile culturale autentice. Astfel, programul de activități cuprinde mai multe acțiuni: spectacole. recitaluri, expoziții, proiecții de filme etc. Manifestările vor începe cu depuneri de flori la busturile lui Eminescu din mai multe orașe și raioane ale țării.
COVID-19: Au fost înregistrate 1 503 cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 11 009 teste, fiind confirmate 1 503 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 41 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 385 047 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 76 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 013 persoane confirmate cu infecția COVID-19. Alți 331 de pacienți au fost vindecați. În total, 365 861 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
A fost inaugurată o expoziție-concurs dedicată Zilei Naționale a Culturii
Cea de-a treia ediție a Expoziției-concurs de artă contemporană dedicată Zilei Naționale a Culturii a fost vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din Chișinău. Potrivit vicepreședintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, la ediția din anul curent participă artiști din diferite generații, care au prezentat circa 100 de lucrări.
Secretariatul Parlamentului a anunțat că va reduce cheltuielile pentru încălzirea instituției
Secretariatul Parlamentului R. Moldova a anunțat astăzi că va întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul resurselor energetice și a reduce cheltuielile aferente. Potrivit sursei citate, a fost decisă deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului, cu o suprafață totală de circa nouă mii de metri pătrați. Instalațiile de încălzire a celorlalte edificii ale Legislativului sînt monitorizate și ajustate în permanență.
Leul s-a mai devalorizat în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape de 2 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 20 de bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 14 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0153 lei pentru un dolar (+1,64 bani) și 20,6500 lei pentru un euro (+20,23 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9989 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,4477 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 14 ianuarie, constituie: 0,6492 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1770 lei pentru 1 leu românesc și 0,2399 lei pentru 1 rublă rusească.
Vor fi aplicate amenzi pentru persoanele care urcă la volan fără să aibă acest drept
Persoanele care au fost private de dreptul de a conduce, dar urcă la volan riscă amenzi de pînă la 6.000 de lei. Prevederea se conține într-un proiect de lege pentru completarea Codului contravențional. Ministerul justiției, care a venit cu inițiativa, precizează că legislația contravențională în vigoare nu sancționează conducerea vehiculului de către o persoană care a fost privată de dreptul de a conduce mijloace de transport. Sancțiunea este stabilită numai în Codul penal. Mai exact, se pedepsește șofatul în cazul privării dreptului de a conduce dacă persoana este în stare avansată de ebrietate sau dacă a provocat un accident cu vătămări corporale sau cu deces.
Parlamentul ar urma să se întrunească în ședință extraordinară săptămîna viitoare
Parlamentul ar urma să se întrunească în ședință extraordinară săptămîna viitoare pentru a vota în lectură finală mai multe proiecte de lege, printre care Acordul cu FMI și compensațiile la gaz pentru populație. Un anunț în acest sens a făcut deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe. Acesta susține că nu există încă o decizie în acest sens a Biroului Permanent al Parlamentului, dar cel mai probabil ședința ar urma să aibă loc pe 20 ianuarie.
A fost emis cod galben de vînt puternic
În contextul codului galben de vînt puternic care a fost emis pentru zilele de 14 și 15 ianuarie, se anunță posibile situații periculoase în rețelele electrice. Cetățenii sînt avertizați că în această situație meteorologică crește riscul producerii rupturilor de conductoare ale liniilor electrice aeriene și a diferitor deranjamente, inclusiv a întreruperilor în furnizarea energiei electrice. Se prevăd intensificări ale vîntului din direcția vestică, în rafale de pînă la 15-20 m/s.
Patru hectare de vegetație din preajma orașului Sîngera au fost mistuite de flăcări
Patru hectare de iarbă uscată din preajma orașului Sîngera (mun. Chișinău) au fost mistuite aseară de flăcări. Potrivit datelor IGSU, apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 17:53. Pentru lichidarea focarului a intervenit o echipă de pompieri. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii către ora 18:48 și au stopat răspîndirea focului spre pilonii de electricitate și locuințele oamenilor din preajmă. Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite.