REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (13 mai 2022)

Noaptea Europeană a Muzeelor revine după doi ani de restricție

Pe 14 mai, Noaptea Europeană a Muzeelor deschide ușile vizitatorilor după doi ani de restricție. Pentru această ediție, Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează ateliere de creație, recitaluri de muzică clasică și jazz, poezie, gravură și masterclass de autoportret cu artiști plastici, toate acestea fiind accesibile publicului între orele 17.00 și 23.00.

 

Moldova a transmis cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE

Premierul Natalia Gavrilița a transmis ieri seara reprezentanților Uniunii Europene cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE. Cele șapte volume completate au fost transmise în cadrul ceremoniei de inaugurare a noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. “Sperăm ca aceasta schimbare să fie de bun augur, iar noua clădire să poată acomoda o misiune mai numeroasă. UE a reprezentat mereu pentru moldoveni o aspirație, UE este asociată cu libertatea, democrația și bunăstarea. UE înseamnă și un prieten devotat, ce a fost alături de noi în momente dificile. În martie Moldova a depus cererea de aderare la UE și la 22 aprilie a fost înmînată prima parte a chestionarului. Astăzi venim cu cele șapte volume completate a celei de-a doua părți a chestionarului. Mulțumesc funcționarilor ce au muncit la completarea documentelor”, a spus Gavrilița.

 

A fost lansată o carte despre viața și activitatea Anastasiei Lazariuc

O carte intitulată ”Privighetoarea din vis”, dedicată vieții și activității interpretei de muzică ușoară Anastasia Lazariuc, semnată de scriitoarea Elena Răileanu, a fost lansată în cadrul Salonului Muzical la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Elena Răileanu a comunicat că volumul cuprinde 216 pagini și a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare.

 

Comisarul European pentru Afaceri Interne a vizitat vama Leușeni

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a salutat Moldova pentru modalitatea de gestionare a fluxului de refugiați. Oficialul a întreprins împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, o vizită la punctul de trecere a frontierei Leușeni. „Sîntem recunoscători pentru ajutorul acordat în încheierea acordului cu Agenția FRONTEX și iată că polițiști din toate statele membre ale UE, împreună cu polițiștii de frontieră a R. Moldova, sînt aici și fac echipă comună pentru a asigura securitatea la granița cu războiul”, a opinat Revenco.

 

O companie din Turcia este interesată de merele produse în Moldova

Reprezentanții unei companii din Turcia s-au arătat interesați de merele produse în Moldova. Membrii Asociației Moldova Fruct, producători de mere, au fost vizitați de reprezentanții unei companii din Turcia care deține una dintre cele mai mari suprafețe de livezi din Europa (850 ha) și comercializează mere în India, Orientul Mijlociu și Rusia. „Compania dorește să inițieze o colaborare cu producătorii din Moldova și să achiziționeze volume mari de mere pe care să le vîndă preponderent în India. Sînt interesați de soiurile Gala, Red Delicious, Red Chief, Braeburn, Jeromine, Granny Smith, care să fie ambalate în cutii Cargo Bushel de 18 kg”, indică Moldova Fruct.

 

FMI a majorat volumul de finanțare

Directorii executivi ai Fondului Monetar Internațional (FMI) au salutat măsurile de politici întreprinse de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru a face față creșterii inflației. Declarațiile se conțin în decizia Consiliului de directori executivi a FMI care au finalizat evaluarea ad-hoc a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) pentru Republica Moldova. Astfel, volumul total de finanțare a fost majorat cu circa 260,11 milioane de dolari SUA (194,26 milioane de DST), care atinge acum un volum de 795,72 milioane de dolari SUA (594,26 milioane de DST).

 

Din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum s-au produs 215 accidente rutiere

De la începutul anului curent, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, s-au produs 215 accidente rutiere, soldate cu 244 de persoane traumatizate și 32 decedate. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP, viteza excesivă rămîne una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

 

Leul s-a mai depreciat în raport cu dolarul, dar a crescut față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american 4,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană aproape 16,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 13 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,9160 lei pentru un dolar (+4,49 bani) și 19,7437 lei pentru un euro (-16,44 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,8711 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,9081 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 13 mai, constituie: 0,6402 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9906 lei pentru 1 leu românesc și 0,2879 lei pentru 1 rublă rusească.

 

A avut loc Conferința de încheiere a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur

Dezvoltarea turismului local a reunit ieri în satul Mereni, raionul Anenii Noi, mai mulţi actori antrenaţi în promovarea valorilor turistic-culturale din Regiunea Centru a Republicii Moldova, precum și din județul Galați, România. Acest lucru s-a desfășurat în cadrul Conferinței de încheiere a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur, finanțat de Uniunea Europeană. Principala realizare a proiectului a constat în crearea Centrelor de Informare Turistică, la Mereni, Călărași, Criuleni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Strășeni și Galați.

 

MS a venit cu recomandări pentru părinți în contextul înregistrării primului caz probabil de hepatită acută

Ministerul sănătății a venit astăzi cu recomandări pentru părinți în contextul înregistrării în Moldova a unui caz probabil de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii. Ministerul îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului, dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale - greață, vomă, diaree și dureri abdominale. Conform sursei citate, pentru confirmarea sau infirmarea unui caz probabil de hepatită acută de etiologie neidentificată vor fi efectuate probele necesare.

 

A fost semnat un acord ce va da start investițiilor în dezvoltarea sectorului ingineresc

Zona Economică Liberă (ZEL) Bălţi, Asociaţia Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia, fac echipă pentru a dezvolta împreună un parc de inginerie și inovare în Chișinău. Un acord de parteneriat ce va da start investițiilor în dezvoltarea sectorului ingineresc din țară a fost semnat ieri de către părţi. Companiile rezidente ale ZEL Bălți, membrii APIP și antreprenorii ce doresc să își inoveze și digitalizeze afacerea, vor avea acces la tehnologii și echipamente performante.

 

Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au instituit cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea va fi valabilă pe parcursul zilei de vineri, 13 mai, în intervalul de orelor 14:00 – 23:00. În intervalul menționat se prevăd descărcări electrice, izolat cu averse puternice (15-25 l/m2) și grindină, însoțite de vijelie de pînă la 15-20 m/s.

 

Peste 7.300 de străini au solicitat azil

În perioada 24 februarie - 13 mai curent, Biroul migrație și azil a preluat 7.381 de cereri de azil. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, de la începutul războiului din Ucraina, în țara noastră au intrat 421.929 de cetățeni ucraineni, 326.200 au ieșit, iar 84.735 de cetățeni ucraineni au rămas. În total, pe teritoriul R. Moldova se află 88.422 de cetățeni străini, dintre care 46.272 sînt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA al frontierei).

 

Sergiu Cleșcenco a anunțat lotul pentru primele meciuri din Liga Națiunilor

Selecționerul naționalei Moldovei, Sergiu Cleșcenco, a stabilit lotul lărgit al jucătorilor care pot fi convocați pentru primele patru meciuri din Liga Națiunilor, programate în luna iunie. Aceștia sînt: Stanislav Namașco, Dorian Railean, Cristian Avram, Dumitru Celeadnic – portari; Oleg Reabciuk, Igor Armaș, Veaceslav Posmac, Denis Marandici, Daniel Dumbravanu, Artur Craciun, Dinis Ieșeanu, Vadim Bolohan, Ion Jardan, Ioan-Călin Revenco – fundași; Artur Ionița, Radu Gînsari, Vadim Rață, Mihail Caimacov, Cristian Dros, Dmitri Mandrîcenco, Cătălin Carp, Victor Stînă, Corneliu Cotogoi, Marius Iosipoi, Sergiu Platica, Mihai Platica, Iaser Țurcan, Nichita Moțpan, Ilie Damașcan – mijlocași; Ion Nicolaescu, Virgiliu Postolachi, Nicolae Milinceanu, Andrei Cobeț, Sergiu Istrati, Maxim Cojocaru, Mihail Ghecev – atacanți.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31