REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (10 iunie 2022)
Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de grîu mai mică în acest an
Ministerul Agriculturii prognozează o recoltă de grîu mai mică în acest an. Potrivit ministrului Viorel Gherciu, roada va fi cu aproximativ 35 la sută mai mică. "Prognoza pentru 2022 este un pic mai tristă. Recolta de grîu va fi cu 30-35 la sută mai mică. Productia globală ar fi de 900 de mii de tone. Peste 400 de mii de tone ar merge la export", a spus ministrul. În context, ministrul Agriculturii spune că decizia autorităților din luna martie, de a stopa exportul de grîu, a fost una corectă.
Autoritățile vamale moldo-române vor implementa un șir de măsuri pentru a debloca situația de la frontieră
Serviciul Vamal din Republica Moldova și cel din România vor implementa începînd cu ziua de astăzi măsuri de urgență pentru a fluidiza circulația și a micșora timpul de așteptare la posturile vamale din țară. Măsurile au fost agreate de cele două părți. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), documentul prevede înființarea unui grup comun de acțiune, care să coordoneze și să sincronizeze activitățile imediate ale autorităților din R. Moldova și România în punctele de frontieră, pentru reducerea timpilor de așteptare pentru camioanele cu marfă. La fel, s-a stabilit că primul punct de frontieră, unde controlul și vămuirea se va face în echipe comune va fi Leușeni-Albița. O altă măsură este operaționalizarea controlului vamal pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor de transport UE. Totodată, s-a decis suplinirea numărului de lucrători vamali.
Teatrul Național ”Eugene Ionesco” își încheie stagiunea cu două spectacole
Două spectacole vor avea loc sîmbătă și duminică, 11 și 12 iunie, la Teatrul Național ”Eugene Ionesco”. Cu aceste reprezentații, instituția își încheie cea de-a 31 stagiune. Astfel, sîmbătă, la ora 18.30, teatrul își așteaptă publicul la spectacolul ”O istorie foarte simplă” de Maria Lado, în regia lui Petru Vutcărău. Duminică, la ora 17.30, același teatru readuce în scenă spectacolul ”Arta conviețuirii” de Yasmina Reza, în regia lui Petru Vuctărău
O expoziție dedicată marcării a 30 de ani a relațiilor moldo-austriece a fost vernisată în capitală
Cu ocazia marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Austria, Biblioteca Națională, Ministerul Culturii, Ambasada Republicii Austria la Chișinău în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au vernisat expoziția-eveniment cu genericul „30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria”. În mesajul său de salut, șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică din cadrul Ambasadei Austriei în R. Moldova, Gunther Zimmer, a apreciat înalt dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, menționînd, între altele, că, din 2004 pînă în prezent, Austria a investit în țara noastră peste 60 de milioane de dolari în diverse domenii de activitate.
Nicu Popescu a participat la conferința anuală a Institutului pentru Studii de Securitate al UE
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat la lucrările conferinței anuale a Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (EUISS), organizată la Paris, în cadrul panelului „Războiul din Ucraina: Locul Europei în lume”. În cadrul intervenției sale, ministrul Nicu Popescu a subliniat că războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a creat o nouă realitate geopolitică în Europa și în lume, cu un profund impact asupra Republicii Moldova. În context, diplomatul a menționat că după 24 februarie, războiul de agresiune împotriva Ucrainei a schimbat prioritățile politice în întreaga Europa, politica externă, de securitate și reziliența energetică devenind în prim-planul agendelor liderilor europeni.
Leul a crescut în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american circa 0,6 bani, iar de la moneda unică europeană – puțin mai mult de 1 ban. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,0373 lei pentru un dolar (-0,56 bani) și 20,4042 lei pentru un euro (-1,08 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,0429 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,4150 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 iunie, constituie: 0,6443 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1258 lei pentru 1 leu românesc și 0,3340 lei pentru 1 rublă rusească.
În sudul țării va fi construit un apeduct magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de elaborare a Studiului de fezabilitate în vederea inițierii implementării proiectului „Apeduct magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari". Valoarea contractului constituie 510.600,00 lei (peste 25 de mii de euro), antreprenorul angajîndu-se să execute lucrările de elaborare a studiului în decursul a patru luni. Proiectul de infrastructură, ce vizează construcția apeductului magistral Ștefan Vodă-Căușeni-Căinari, a fost depus de către ADR Sud în cadrul Apelului pe listă de selectare a proiectelor prioritare de dezvoltare regională.
S-a stins din viață criticul și istoricul literar Eliza Botezatu
Criticul și istoricul literar Eliza Botezatu, profesor universitar, deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii” s-a stins ieri din viață, la vîrsta de 83 de ani. Anunțul a fost public ieri seară pe rețelele de socializare de către Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. ”Cu profundă durere în suflet anunţăm că am pierdut o personalitate de excepție – Eliza Botezatu, profesor universitar, șef catedră Literatura română și comparată din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău - o personalitate remarcabilă, un model de patriotism şi devotament, o profesionistă desăvîrșită”, se menționează în necrolog.
14 persoane vor fi judecate pentru escrocherie cu produse cerealiere de peste 7,4 mln lei
Paisprezece persoane vor fi judecate pentru escrocherie cu produse cerealiere. Suspecții ar fi înșelat peste 25 de agenți economici specializați în creșterea culturilor agricole. Potrivit Procuraturii Generale, șase dintre persoane sînt deja condamnate pe alte cauze penale, fiind deținute în Penitenciarul Rezina. Alte trei persoane au fost plasate în arest preventiv, iar cinci sînt cercetate în libertate. Pentru asigurarea compensării pagubelor provocate de învinuiți, procurorii au solicitat și au obținut aplicarea sechestrelor pe mijloace bănești, bunuri imobile și terenuri pentru construcție, în valoare totală de peste 840 mii lei.
CEC a publicat versiunea redactată a propunerilor pentru un nou Cod electoral
Comisia Electorală Centrală a publicat astăzi versiunea redactată a propunerilor pentru un nou Cod electoral. Potrivit CEC, acestea au fost elaborate în urma analizei cadrului legal electoral și celui conex, precum și în scopul soluționării Adreselor Curții Constituționale, emise după desfășurarea ultimelor scrutine naționale. Totodată, eforturile de îmbunătățire a legislației s-au bazat pe sesizările făcute de subiecții electorali, dar și ținînd cont de constatările și recomandările misiunilor internaționale și naționale de observare a alegerilor.
Natalia Gavrilița a plecat în Grecia
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a plecat azi în Grecia. Șefa Executivului din Moldova va participa astăzi la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), desfășurat în Salonic, Grecia. Șefi de stat și de guvern din 13 țări se vor reuni pentru identificarea unor noi modalități de colaborare în sud-estul Europei și a unor soluții viabile pentru depășirea crizelor declanșate la nivel global. În cadrul Summitului, șefa Executivului de la Chișinău va aduce în atenția liderilor internaționali provocările cu care se confruntă țara noastră, dar și evoluțiile în realizarea parcursului european al Republicii Moldova. De asemenea, în marja reuniunii, prim-ministra va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Croația și Albania.
R. Moldova participă la reuniunile Conferințelor Basel, Rotterdam și Stockholm
Delegația Republicii Moldova formată din reprezentanți din cadrul Ministerului Mediului participă la reuniunile Conferințelor Basel, Rotterdam și Stockholm, desfășurate în perioada 6-17 iunie. Peste 1500 de participanți, reprezentînd părțile la Convențiile de la Basel, Rotterdam și Stockholm (Convențiile BRS) s-au întrunit la Geneva, conferințele din acest an desfășurîndu-se sub genericul „Acorduri globale pentru o planetă sănătoasă: managementul rațional al substanțelor chimice și al deșeurilor”. Agenda reuniunilor include subiecte ce țin de impactul substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra sănătății umane și asupra mediului.
Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui va fi dotat cu dispozitive medicale de 9,3 mln de lei
Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui va fi dotat cu dispozitive și consumabile medicale în valoare de 9,3 mln de lei (465 mii de euro), bani oferiți de Crucea Roșie din Elveția. Potrivit Ministerului sănătății, grantul nerambursabil a fost oferit prin intermediul proiectului „Răspuns umanitar pentru refugiații din Ucraina în Moldova”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția. În acest sens, a fost încheiat un acord de grant între Ministerul sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui și Crucea Roșie din Elveția.